cezzar1 Opublikowano 25 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 1 godzinę temu, agit11 napisał: nazywa się drążek stabilizatora O właśnie. Drążek reakcyjny to coś zupełnie innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek3 Opublikowano 25 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 3 godziny temu, cezzar1 napisał: O właśnie. Drążek reakcyjny to coś zupełnie innego. Nie prawda. Jak dana cześć nazywana jest w samochodzie zalezy przede wszystkim od funkcji jaką w nim ma spełniać. Akurat w tym przypadku czy reakcyjny czy stabilizatora -to w gruncie rzeczy to samo ,bo pomimo bardzo róznych konstrukcji zastosowanie jest takie samo:przenosić siły wzdłużne od kół, tłumienie j i ochrona przed nadmierną ilością drgań.Drążek ten ma tez istotne znaczenie w utrzymaniu auta w odpowiedniej pozycji i trzymania geometrii zawieszenia. A co do nazwy to jest to samo jak np.z nazwami silników-tdi,cdi,hdi ,itp =a wszystkie są i tak tego samego typu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 26 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2018 12 godzin temu, piotrek3 napisał: Nie prawda. Jak widzę, wszystko wiesz lepiej niż inni na tym forum. No cóż. Nie będę się z Tobą spierał, bo nie ma to żadnego znaczenia. Powiem tylko, że nie czerpię swej wiedzy z czasopism typu Auto Świat, a mam nieco głębsze podstawy. Ale to nie ma znaczenia. 12 godzin temu, piotrek3 napisał: Akurat w tym przypadku czy reakcyjny czy stabilizatora -to w gruncie rzeczy to samo Akurat w tym przypadku to nie to samo 12 godzin temu, piotrek3 napisał: przenosić siły wzdłużne od kół, tłumienie j i ochrona przed nadmierną ilością drgań Drążek stabilizatora nie przenosi żadnej z tych sił. 13 godzin temu, piotrek3 napisał: Drążek ten ma tez istotne znaczenie trzymania geometrii zawieszenia. Nie ma żadnego znaczenia. Możesz go (drążek stabilizatora) zdemontować i geometria się nie zmieni. Podsumowując, drążek reakcyjny przenosi tylko siły wzdłużne, zaś drążek stabilizator tylko siły skrętne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasiat Opublikowano 9 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2019 (edytowane) Witam. Mój problem jest pochodny tematowi, więc opiszę sprawę w tym temacie aby nie zaśmiecać forum. Od jakiegoś czasu boryka się ze stukami w okolicy przedniego prawego koła. Stuki są słyszalne tylko przy dohamowywaniu z niewielkich prędkości. Od czego powinienem rozpocząć oględziny zawieszenia? Być może ktoś już miał podobny problem i go rozwiązał. Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam. Zapomniałem napomnieć, że pisząc "stuki" miałem na myśli pojedynczy stuk. Edytowane 9 Maja 2019 przez Lasiat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 9 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2019 Sprawdź trzy rzeczy...Pierwsze sztywność zacisku w jarzmie.Czasami wodziki utrzymujące zacisk w jarzmie są już wyrobione, i dohamowując usłyszymy pojedynczy stuk przemieszczającego się zacisku w jarzmie Drugia...może ten stuk pochodzić od luzu w wahaczu,któraś tuleja może mieć luz i tak to będzie działać,choć w tym wypadku powinna dojść jeszcze lekka wibracja przy hamowaniu. Trzecia luz łożyska na kolumnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasiat Opublikowano 19 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2019 Po dłuższym czasie postanowiłem skontrolować co tam się dzieje. Zdjąłem koło i po krótkich oględzinach jak mniemam winna jest zerwana tuleja gumowa wahacza. Fotka poniżej. Prewencyjnie zobaczyłem drugą stronę i tam (tak myślę) za niedługo też puści. Uszkodzona prawa strona: Stan lewej strony: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasiat Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Trochę czasu minęło, lecz pomimo wymiany wahaczy (bo zerwały się tulejki) jak i wodzików hamulca stukanie nie ustało. Jak mogę zdiagnozować łożysko na kolumnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magikmajster Opublikowano 30 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2019 (edytowane) W dniu 25.10.2018 o 09:52, agit11 napisał: ale powiedział też żebym zwrócił uwagę na silentblocki bo wydaje mu się że są trochę zużyte ale raczej to nie one stukają tylko stabilizator. Później pojechałem do ASO i tam właśnie fachmany z serwisu nissana stwierdził że nowa końcówka stuka na pytanie o silentblocki i gumy stabilizatora stwierdzili że są w porządku i nie stukają. Cześć, Mam podobny problem ze stukami w przednim zawieszeniu co poprzednicy na drobnych nierównościach bardzo wyczuwalane są luzy na kierownicy plus takie klupanie zawieszenia. Niestety u mechanika na szarpakach nie znaleźli żadnych luzów na drążkach czy gumach i każą mi jeździć dalej żeby bardziej się zużyło, a mnie już za bardzo to denerwuje i chyba sam się za to wezmę zaczynając od najtańszych elementów które i tak trzeba powoli wymieniać czyli: 1. drążki stabilizatora (nie były wymieniane od nowości a wybiło mi już 190k km), 2. jeśli to nie pomoże to zastanawiam się nad drążkiem kierowniczym (końcówka raczej odpada bo sprawdzane były luzy i nic nie wyczułem) 3. silentblocki na dolnym wahaczu Mam pytanie czy jest sens wymieniać sam silentblock (koszt na allegro około 60 zł za sztukę) gdzie trzeba go jeszcze wyciągać i wciskać za pomocą praskihttps://allegro.pl/oferta/silentblock-wahacza-przod-do-l-p-nissan-qashqai-i-8087078004https://allegro.pl/oferta/silentblock-wahacza-przod-l-p-nissan-qashqai-i-x-8203386757 kiedy cały dolny wahacz z NTY można kupić od 80 złhttps://allegro.pl/oferta/wahacz-przod-dolny-prawy-nissan-qashqai-07-8378476237 czy w ogóle jest sens patrzyć na takie wahacze w tej cenie czy to jest kompletny szajs który rozleci się po 10tys km. Ma ktoś opinię na temat firmy NTY nie miałem z nimi jeszcze do czynienia. Są oczywiście też droższe, ale czy jest sens ładować taką kase do 9 letniego samochodu https://allegro.pl/oferta/wahacz-przod-prawy-dolny-nissan-qashqai-2-07-8402116985 Edytowane 30 Sierpnia 2019 przez magikmajster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 W dniu 30.08.2019 o 13:18, magikmajster napisał: kiedy cały dolny wahacz z NTY można kupić od 80 zł Firmę NTY lepiej jest obchodzić szerokim łukiem. Uważam, że lepiej jest wymienić gumy w oryginalnym wahaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wlochaty Opublikowano 10 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2019 U mnie miałem podobne stukania na drobnych nierównościach a szczególnie na plastikowych leżących policjantach. I ostatecznie po wymianie wszystkiego co miało jakikolwiek luz w przednim zawieszeniu na szarpakach wyszło, że zerwana jest prawa tylna tuleja w belce zawieszenia (sankach). Charakterystyczne dla tej usterki był odczuwalny stuk po energicznym ale nie koniecznie mocnym naciśnięciu hamulca, jednocześnie trzeba było skontrować delikatnie kierownice. Wynikało to z tego, że prawa strona belki cofała się do tyłu na początku hamowania. Samo delikatne stukanie na nierównościach zaczęło się z półtora roku temu a mniej więcej do 7 miesięcy zaczął się ten objaw przy hamowaniu i pomału był coraz bardziej wyczuwalny. Po wymianie wszystkich tulei w sankach stuki ustały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasiat Opublikowano 10 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2019 Tak też podejrzewam tuleje przednich sanek. Będę miał okazję wjechać na kanał to obadam temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bauman Opublikowano 15 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2023 witajcie Zakupilem qashqaia j10 i mam stuki w przednim zawieszeniu. Całe sprawdzone na dwoch stacjach i 100% ideał. Poczytalem wasze tematy odnosnie tego problemu i mam pytanie na temat silentblocków wahaczy / mianowicie ze to pięta achillesowa qashqaia. Jak to z nimi jest ? Moga stukac kiedy nie maja luzow?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackSet Opublikowano 16 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2023 9 godzin temu, bauman napisał: witajcie Zakupilem qashqaia j10 i mam stuki w przednim zawieszeniu. Całe sprawdzone na dwoch stacjach i 100% ideał. Poczytalem wasze tematy odnosnie tego problemu i mam pytanie na temat silentblocków wahaczy / mianowicie ze to pięta achillesowa qashqaia. Jak to z nimi jest ? Moga stukac kiedy nie maja luzow?Pozdrawiam Tak. Ale szarpaki i oględziny nie wykażą tego. Tuleje sanek (ramy pomocniczej) sa słabe i na poprzecznych, krótkich przeszkodach stukaja. Mialem z 2007 i na poprzecznych stukal i przód i tyl, ale juz na nierównościach bylo cuszej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezzar1 Opublikowano 16 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2023 10 godzin temu, bauman napisał: mam pytanie na temat silentblocków wahaczy / mianowicie ze to pięta achillesowa qashqaia. Nie zgodzę się. Mój ma ponad 200 tys i oryginalne wahacze, gumy jeszcze może nie idealne, ale też nie do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bauman Opublikowano 19 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2023 (edytowane) W dniu 16.06.2023 o 07:42, JackSet napisał: Tak. Ale szarpaki i oględziny nie wykażą tego. Tuleje sanek (ramy pomocniczej) sa słabe i na poprzecznych, krótkich przeszkodach stukaja. Mialem z 2007 i na poprzecznych stukal i przód i tyl, ale juz na nierównościach bylo cuszej. Miałeś tak? Stukało zawieszenie i po wymianie tylko tych tulei nastała cisza? Edytowane 19 Czerwca 2023 przez bauman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackSet Opublikowano 19 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2023 2 godziny temu, bauman napisał: Miałeś tak? Stukało zawieszenie i po wymianie tylko tych tulei nastała cisza? kolejny właściciel wymieniał i twierdził ze pomogło. ja sprzedałem z hałasującym, ale twierdził ze sobie poradzi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi