toruńczyk Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Bardzo Ci dziekuję za pełną odpowiedź . To jest zmowa producentów aut bo każda marka sam. wymyśla system nawigacji i tworzy w nich zabezpieczenia by mieć wyłączność na sprzedaż kart z mapami. Przez to tworzą monopol i dyktują warunki (czytaj ceny). Bo jeśli moglibyśmy wybierać sobie dostawcę map ceny tych map byłyby rynkowe czyli zeszłyby do normalności. A tak stosownie (albo nie) do klasy auta płacisz za mapy produkowane przez inne specjalizujace się firmy , które sprzedają je wszystkim . Każdego z nas to bulwersuje bo ogólnodostępne nawigacje są wielokrotnie tańsze i lepsze . Tylko prawie każdy z nas nie "cierpi druciarstwa" i godzi się płacić za oryginalą nawigację za wygórowaną cenę I tyle z tej niemocy , że się mogłem pożalić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 30 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2017 Tak dla wiedzy, w hyundaiu mapy są aktualizowane średnio 2 razy w roku, ale bywa że raz + nowe softu. Darmowo aktualizacje do 10 lat bez ograniczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juras2017 Opublikowano 31 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2017 Bardzo Ci dziekuję za pełną odpowiedź . To jest zmowa producentów aut bo każda marka sam. wymyśla system nawigacji i tworzy w nich zabezpieczenia by mieć wyłączność na sprzedaż kart z mapami. Przez to tworzą monopol i dyktują warunki (czytaj ceny). Bo jeśli moglibyśmy wybierać sobie dostawcę map ceny tych map byłyby rynkowe czyli zeszłyby do normalności. A tak stosownie (albo nie) do klasy auta płacisz za mapy produkowane przez inne specjalizujace się firmy , które sprzedają je wszystkim . Każdego z nas to bulwersuje bo ogólnodostępne nawigacje są wielokrotnie tańsze i lepsze . Tylko prawie każdy z nas nie "cierpi druciarstwa" i godzi się płacić za oryginalą nawigację za wygórowaną cenę I tyle z tej niemocy , że się mogłem pożalić W sieci możesz znaleźć nowe karty z mapami już za 250-300 zl ale na zagranicznych portalach. Zaczyna to już być jakas rozsadniejsza cena. Jeśli chodzi o nawigacje, no coz. Ciezko zmusic producentow żeby płacili tylko jednemu wszyscy za takie same mapy/nawigacje. To jest nasz wybor a producentom aut w tej kwesti nie zależy na unifikacji, bo w czyim miało by to być interesie, klienta? NIE, w interesie firmy ktora dostarczala by te mapy dla wszystkich. Można by to samo powiedzieć o firmware do TV, smartphone czy komputerach. Na nasze szczęście jest konkurencja i czasem to działa na korzyść klienta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzb87 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Za 250-300zł można kupić byle telefon z androidem, którego nawigacja bije na głowę to "coś" od Nissana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grika Opublikowano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Tylko niestety "to coś" jest ładnie wbudowane w deskę rozdzielczą auta 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Grika,ale to "coś"bardzo łatwo wyjąć! Raptem może 15 minut...I włożyć inne ,lepsze coś,co wyglądem nie odbiega od oryginału,a jest o niebo lepsze i bardziej funkcjonalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzb87 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Tylko niestety "to coś" jest ładnie wbudowane w deskę rozdzielczą auta Co kto woli. Ja się chyba zbyt przyzwyczaiłem (stary samochód bez nawigacji to wymusił ) do wygody planowania trasy na kompie i przede wszystkim informacji o korkach online. Dla mnie jedynym sensem takich ekranów byłoby wyświetlanie obrazu z telefonu. Czyli poniekąd coś jak Android Auto / Apple CarPlay a nawet poszedłbym dalej, żeby był to czysty streaming obrazu bez żadnych dodatków z systemu samochodu. Bo nie ukrywajmy, telefony zmienia się raczej częściej niż auta i postęp tez jest dużo szybszy. Włączając nawigację od Nissana przeniosłem się do roku 2007-2008, kiedy pierwszy raz używałem zewnętrznych urządzeń GPS (w dodatku budżetowych). BTW. Na mapie nie ma ulicy przy której mieszkam, istniejącej od 2010, ani adresu miejsca pracy (budynek z lat 90-tych). Tak więc podziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andrzej G Opublikowano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 ... BTW. Na mapie nie ma ulicy przy której mieszkam, istniejącej od 2010, ani adresu miejsca pracy (budynek z lat 90-tych). Tak więc podziękuję. Ja wiem, że to zadanie dla dostawcy map, ale jeżeli tak bardzo komuś zależy na tym, by "jego rzeczy" znalazły się na mapie, wystarczy poświęcić kilka chwil na stronie https://mapcreator.here.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grika Opublikowano 8 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2017 Grika,ale to "coś"bardzo łatwo wyjąć! Raptem może 15 minut...I włożyć inne ,lepsze coś,co wyglądem nie odbiega od oryginału,a jest o niebo lepsze i bardziej funkcjonalne. Ja wiem że można wyjąć tylko chodziło mi o to że ładnie wbudowane jest i nie odstaje jak każda dołożona nawigacja lub telefon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfred100 Opublikowano 11 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Witam, nie znalazłem w instrukcji informacji o możliwości zapisania trasy w nc2 czy jest taka opcja...trasa zawiera wiele punktów pośrednich i zajmuje to dużo czasu ich ustawienie... macie jakąs radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andrzej G Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Nie ma takiej opcji, by móc zapisać trasę. Jedyne co możesz zrobić, to zapisać poszczególne punkty, a później wykorzystać je przy planowaniu trasy, lub wykorzystać je z historii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alfred100 Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Nie ma takiej opcji, by móc zapisać trasę. Jedyne co możesz zrobić, to zapisać poszczególne punkty, a później wykorzystać je przy planowaniu trasy, lub wykorzystać je z historii :-( ..dzięki tak też zrobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grika Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 A ja mam dwa pytania odnośnie Nissan Connect jak wgrać POI oraz jak wyznaczyć trasę w domu i przenieś ją do samochodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 (edytowane) Jeżeli chodzi o wczytywanie POI - tu masz cały temat http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/87625-lista-fotoradar%C3%B3w-poi/ Zwracam też uwagę na nazwy katalogów - wielkośći liter mają znaczenie - tu moje boje: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/99068-nawigacja/page-4?do=findComment&comment=1065746 Nie da się przenieść trasy. Możesz jedynie wysłać do samochodu punkty na mapie (powiedzmy punkty docelowe, adres). Musisz skorzystać z mapy google. Musisz być zalogowany tym samym adresem mailowym co w aplikacji Nissan Connect na telefonie - bo jest to parowene po mailu. Potem: - jak znajdziesz punkt na mapie - wybierasz wyślij na telefon - możesz wybrać, gdzie ma być wysłany punkt (samochód, telefon itp) - wybierasz samochód - w kolejnym punkcie z menu rozwijanego wybierasz do jakiego samochodu i naciskasz WYŚLIJ. Następnie w samochodzie musisz mieć włączona aplikację w telefonie Nissan Connect, Z MENU NCII wybierasz chyba aplikacje czy jak to się tam nazywa - z głowy nie pamiętam Tam "Google search", a w "Google Search" przycisk pobierz na samochód czy jakoś tak. Ciekawostki dot naszej nawigacji: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/99068-nawigacja/page-5?do=findComment&comment=1068650 Edytowane 15 Sierpnia 2017 przez Karminadel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grika Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Ajak wgrać parkingi, stacje paliw oraz czy na ekranie macie ikonki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afrance Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Zaponij to jest nissan czyli chłam Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 15 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2017 (edytowane) Stacje beznynowe, parkingi i inne masz już wczytane. Tylko musisz właczyć ich wyświetlanie w menu. Wtedy na mapie masz ikonkę parkingu oraz logo firmy prowadzącej stację benzynową BP/Shell itp. Ostrzeganie o radarach też musisz właczyć, do wyboru masz brak ostrzeżęnia / ikonka/ ikonka + beep Ponadto możesz z internetu ściągnąć dowolną bazę danych, np. barów McDonalds/KFC/Burgerking, salonów Nissan itp. Są strony, które "specjalizują" się w udostępnianiu takich "branżowych" POI. Edytowane 15 Sierpnia 2017 przez Karminadel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grika Opublikowano 19 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2017 A to masz ikonkę kolorowe stacji?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2017 Tak. Kolorowe logo stacji. Działa też poza granicami kraju wyświetlając lokalne firmy, np. OMV itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grika Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Tak. Kolorowe logo stacji. Działa też poza granicami kraju wyświetlając lokalne firmy, np. OMV itd. IMG_5042.JPG A to sam sobie wgrywałeś czy miałeś oryginalnie? U mnie Shell oraz parkingi mam kolorowe ikony a reszta nie - ASO tłumaczy to tak mam być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Mam tak samo. Tez masz kolorowe. Pytałes tylko o "kolory" stacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grika Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2017 Ale ty masz bp zielone a ja nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Acha... Ja mam koloorowe wszystkie te które są wgrane przez producenta. Nie da się wg mnie wczytać tego samemu. I sparwdzę bo mam wrażenie, że ikonkę Prkingu mam niebieską.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seta21 Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Potwierdzam - Shell i BP są na kolorowo. Pozostałe nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Ale piszesz o logo? Czy tylko ikoncie stacji w szarych kolorach? Bo wiem, ze za granica były kolorowe Esso, OMV itp znane marki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi