Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Problem z hamulcem ręcznym lub klockami h.

Ghost1983

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mój problem polega na tym że jak cofam albo zjeżdżam do tyłu to z tylnych kół dochodzi bardzo głośne buczenie jak by hamulec tarł jak zaciągnę ręczny i cofam to jest ok ostatnio byłem na przeglądzie i hamulce są żyleta wiec nie wiem czy poluzować ręczny co mi łapie na trzy ząbki (moim zdaniem za mocno na ciągnięty) albo odkręcić koła tyl. i przeczyścić klocki bo może coś tam wpadło jak uważacie.
Pozdro

Sprawdż klocki z tyłu, mogło coś się poluzować i podczas ruchu do tyłu klocek się przemieszcza i trze. Gdybyły to były szczęki to byłaby też możliwość odklejenia okładziny od szczęki, choć w przypadku klocków też jest to możliwe. Ja bym zaczął od przejżenia tyłu, bo jak hamulec nie trze jadąc do przodu to nie jest raczej za mocno naciągnięty. Oczywiście to tylko moje zdanie. :whistle:

Siemka spoko tylko chcę poznać wasze zdanie :) chyba że mi to ktoś zrobi :) (za darmo oczywiście), nie jestem mechanikiem ale lubię dłubać przy aucie, a pytam się że by jak odkręcę kolo to że bym potem się nie motał,teraz sprawdzę odklejenie okładziny mógłbym to pominąć.
A i jeszcze jedno myślałem że to może coś z mostem jak jadę do tyłu to tam się coś, się kręci w 2 stronę, ale co ma do tego ręczny :).

Z mostem? przecież masz napęd na przód :-)

Zdejmij koło i obejrzyj jak ten hamulec wygląda. Roboty nie ma wiele a najprawdopodobniej dojrzysz problem. Może blaszka mocująca klocek się wygięła. A najlepiej zdjąć klocki, od razu nasmarujesz miejsca gdzie się styka z klockiem i powinno być elegancko.

dzięki w sumie tak napęd na przód aż mi głupio :) jutro będę tam zaglądał to dam znać 

albo poluźnij linkę, ja wyjmiesz kawałek tunelu jest tam nakrętka , poluźnij kilka obrotów i sprawdź czy zmieniło się coś, pracy na 3 minutki dosłownie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...