Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] - 1.8 116KM Błąd P0171 Check Engine

Boski123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Forumowiczów, jestem od ponad roku szczęśliwym posiadaczem Nissana Almery N16 z silnikiem 1.8 116KM, lecz natrafiłem na problem którego nie potrafię sam rozwiązać, a z kasą krucho więc pytanie do Was jest następujące: Jak najtańszym kosztem usunąć usterkę z błędem P0171?

Teraz mała historia usterki:

Wczoraj w godzinach nocnych jechałem swoją "niunią" :) przez autostradę, przy prędkości 170km/h wyskoczył mi błąd Check Engine, oczywiście od razu zwolniłem i dojechałem do domu zgodnie z przepisami :) sprawdziłem wszystko chyba co było na początek, olej itp. lecz kontrolka nadal się paliła, ponowne odpalenie silnika również nie pomogło, szczerze powiedziawszy nie odczułem ani trochę spadku mocy, falowania obrotów, żadnych złych lub zastanawiających reakcji auta, z tego co się dowiedziałem to błąd P0171 jest błędem o charakterze uszkodzonej sondy Lambda: http://www.obd-codes.com/p0171, lecz tak jak również pisałem spalanie nadal mam takie samo jak przed wyskoczeniem błędu, więc dokładnie mam następne pytania: Czy możliwe jest że komputer po prostu zawiesił się na chwilowym blędzie? Czy mogę zbagatelizować ten błąd i go usunąć? I czy wizyta u specjalisty jest konieczna?

Pozdrawiam.

Boski123

Jeździsz na LPG? Jeśli tak to regulacja instalacji... za uboga mieszanka.

dobrze by było podpiąć scaner i sprawdzić korekty i pracę sondy 

Błąd już kasowałem i wyskakiwał po przejechaniu kilkunastu kilometrów, przemyje przepływke, napisze jak to się dalej rozegra :)

Witam wszystkich, przeczyściłem przepływkę i od razu pojechałem na jazdę próbna, po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów pojawił mi się ponownie Check Engine oraz usłyszałem dziwny dźwięk wydobywający się spod auta podczas jazdy, dźwięk był typowego "bzyczenia", zmusiło mnie to do odwiedzenia kanału z moim znajomym mechanikiem i o to co odkryłem:

Okazało się że błąd P0171 sondy lambda był uwarunkowany tą że dziurą przed katalizatorem co nie spowodowało spadku mocy ani falowania obrotów ale wręcz na odwrót, czeka mnie chyba ładne spawanie :)

Dziękuję wszystkim za pomocne informacje oraz pomysły rozwiązania problemu :)

Pozdrawiam
Boski123

Okazało się że błąd P0171 sondy lambda był uwarunkowany tą że dziurą przed katalizatorem

hmmm, no zobaczymy, bo niby jaki ma wpływ na mieszankę i I sondę lambda dziura w wydechu, 

• 3 tygodnie później...

Cóż widocznie jakiś miała, wspawana wstawka w wydech i Almi idzie jak burza, ani razu od tamtej pory nie wyskoczył błąd Check Engine, spalanie w normie, zero jakichkolwiek problemów z układem napędowym ani wydechowym :)

Jeszcze raz pragnę podziękować wszystkim za pomocne informacje :)

Pozdrawiam

Boski123 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...