tomusczar Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Witam Mój QQ 1,6 benzyna z 2012 roku - zauważyłem, że klimatyzacja trochę słabiej chłodzi - takie mam wrażenie. Tzn jak ustawiam na 19 stopni to odczuwam jakby wcześniej bardziej chłodziła. Jest jeszcze na gwarancji, ale powiedzieli w serwisie, że jeśli będą uzupełniać czynnik chłodzący to będzie to kosztowało w granicach ok 250 zł. W stacji diagnostycznej serwis tj kompleksowe sprawdzenie klimatyzacji będzie kosztować ok 139 zł (czas ok1,5 godziny). Spuszczą czynnik chłodzący i olej ze sprężarki - sprawdzą i uzupełnią. Mam pytanie co proponujecie serwis QQ czy stacja diagnostyczna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Dla mnie stacja niezależna, ale czegoś nie rozumiem, jak auto jest jeszcze na gwarancji mnie w kii z 2012 dobijali za free. Przecież auto całe jest na gwarancji. Jakby w czasie trwania gwarancji podstawowej wylał amortyzator to oni muszą go wymienić za free pomimo tego że jest to część która ulega zużyciu. Kia dała 3 lata na całe auto lub 100000 km. Jak trzeba dobijaćpo tak krótkim okresie to coś nie tak, u mnie przy okazji coś uszczelniali. Chyba że masz natrzaskane kilometrów. Pozatym zgodnie z unijnym rozporządzeniem masz prawo korzystać z niezależnych warsztatów nie tracąc gwarancji tylko w salonie nikt o tym kupującemu nie mówi bo i po co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirekg9 Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Kolega @gruby dobrze pisze. Samochód jest na gwarancji i to oni powinni dojść do tego dlaczego słabo chłodzi lub dlaczego brakuje czynnika. Jeśli jest nieszczelność, to powinni to naprawić a nie dobijać. Powinni odciągnąć czynnik i sprawdzić ile go pozostało. Sprawdzić szczelność próżniową, potem ewentualnie nabić z barwnikiem i np. po tygodniu jedziesz i sprawdzają gdzie jest nieszczelność, bo barwnik to wykaże. Ja mam Tino, przyprowadziłem ją 4 lata temu i cały czas chłodzi elegancko. Nie wiem kiedy dobijał-napełniał poprzednik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomusczar Opublikowano 25 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 kwestia chłodzenia to jest moja opinia, może się okazać, że chłodzi ok. Ale dla pewności jadę do serwisu i sprawdzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mateusz_P11_144 Opublikowano 25 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2014 Moja primera ma od maja 2012(przypuszczam że długo wcześniej) ten sam czynnik i nadal fajnie chłodzi.COs masz nie tak ze szczelnościa i to ASO powinno dojść co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomusczar Opublikowano 28 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 byłem w serwisie i uzyskałem informację, że aby sprawdzić to trzeba ściągną gaz i na nowo napełnić i ta przyjemność kosztuje 250 zł. Ale mechanik wziął ustawił na LOW klimatyzację - wziął termometr i powiedział, że temperatura. 4/5 stopni na wlocie - i nie ma sensu nic robić, że jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.