Mlynarz86 Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 A co z zetkami, które latają na półsyntetyku - lepsze 10w40 czy 10w60? W tej sytuacji chyba nie wraca się na 5w50? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hot_rider Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 mozesz jak masz szczelny silnik w40 a w60 to wyzsza temp stosowania na korzyść w60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheMan Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 Mam takie pytanie, poprzedni właściciel wszystko robił w ASO i tam lali mu Półsyntetycznego Shella, olej był wymieniany 5 tyś km temu, lecz przydałoby się trochę dolać... dolać Shella, czy coś innego ? Czy najlepiej zmienić olej na Motula 300v ? Czy dopiero na wiosnę to zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 (edytowane) 5 tyś to już czas na zmianę oliwy... Cholera wie co ci tu doradzić i czemu ktoś tak badziewny olej lał, po zmianie na syntetyczny mogą się te syfy rozpuścić co trzymają silnik w kupie i może zacząć pić olej Korek oleju odkreć i poświeć - obczaj czy nie ma wszedzie brązowego nalotu, jak silnik jest czysty i jasny w środku to możesz zalać syntetyka Edytowane 2 Listopada 2014 przez Coobcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefffan Opublikowano 3 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 No dyskusja niezła, ale brak jednoznacznych konkluzji Finalnie pójdę chyba w Mobil1 5W50 Peak Life, (mimo że w instrukcji każą lać 5W30...ale jakoś nie ufam tym zaleceniom). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hot_rider Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 jak pisza w instrukacji to nie na darmo, jak latasz normalnie przez cały rok to 5w30 jest jak najbardziej ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 No dyskusja niezła, ale brak jednoznacznych konkluzji Finalnie pójdę chyba w Mobil1 5W50 Peak Life, (mimo że w instrukcji każą lać 5W30...ale jakoś nie ufam tym zaleceniom). Lej 5w30 mam jeszcze jeden silnik w zapasie z 350Z oraz z 370Z... na podmiankę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefffan Opublikowano 3 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Udało mi się zdobyć informację czym jest aktualnie zalana moja Z`ka i jest to Valvoline 5W50 VR1 Racing. Więc zostanę na 5W50, pytanie czy ten Valvoline jest ok, czy przechodzić na Mobil1 5W50 Peak Life Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hot_rider Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 czyli masz syntetyka...valvo vr1 jak najbardziej ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mlynarz86 Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 To teraz zagadka co do mojego 370z. Auto ma obecnie nalatane 60k km. Od nowości było zalewane pólsyntetykiem - 10W40. Auto z polskiego salonu, mam wszystkie faktury z wymian oleju od nowości i w komputerze w ASO sprawdzili mi że faktycznie od nowości było zalane półsyntetykiem. Oleju nie bierze nic. Obecnie zalałem Valvoline 10W60. Zetki używam na codzień, nie jeżdżę na tor. Pytanie co powinienem lać przy przyszłej wymianie? 10W40? Zostać przy 10W60? Przejść na pełen syntetyk 5W50? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 10w40 połsyntetyczny lepiej zabezpiecza silnik niż sytentyczny 5w30... ale pozostawia w nim bród... Cholera ciężki wybór - trzeba rzucić monetą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bydle Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Ja to bym dał każdego po trochu i po problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_de Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 (edytowane) Spróbuję doczepić się do tematu oleju, ale do automatycznej skrzyni w 370z. Mam najechane 55000 km i absolutnie nie wierzę zapewnieniom serwisu w dożywotni olej. Chcę wymienić na nowy, czy jest coś co pozwoli mi go używać na codzień i od czasu do czasu na torze? Wyszukiwarka motula podaje, że powinien być Multi ATF, lub ATF VI. Jaka jest różnica pomiędzy nimi? Edytowane 20 Kwietnia 2015 przez misio_de Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Valvoline czy 5W50 czy 10W60 to syfy nie olej zawsze szybko się przepala i syfi silnik! Tylko Mobi1 5W50 silnik na tym oleju trzyma ciśnienie ,myje pięknie silnik od wewnątrz nigdy nie miałem z tym olejem problemu Na M1 5W50 po odkręceniu korka klawiatura lśni !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bydle Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 A co zaleca producent? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vonBuBs Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 w 350z w asso wspominali coś o 5w30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sekret Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Chyba nikt tu nie leje 5w30, lej 5w50 a jak na tor to poszukaj w odpowiedziach, był też chyba gdzieś inny, dłuższy temat o oleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
13E7 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Ja do busa leje 5w30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 (edytowane) 5W30 to wymysł ekologi a nie ochrony silnika przed wcześniejszym zużyciem !!! On zabezpiecza słabiutko cienki film oleju na częściach silnika. Co innego M1 5W50 szybki lopez z grubszym filmem olejowym na częściach silnika Jak to mawia mój mechanik o oleju 5W30 -wymysł kurw....i szatana Edytowane 22 Kwietnia 2015 przez Edek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axxel32 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 mobil 1 5w50, cena allegrowa 270 zł za 10 litrów + knecht oc196, 2 auta tym ostatnio zalałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
13E7 Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Ja za 6 litrów motula 300v place 306 złotych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 w 350z w asso wspominali coś o 5w30 Czy poinformowali że co wymianę oleju trzeba dokonywać inspekcji panewek i w razie potrzeby wymieniać je jerzdząc na takim oleju ?? ASO Infiniti zmądrzało i leją 5W40... Wiadomo jeszcze lepiej by było lać 5W50... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vonBuBs Opublikowano 24 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2015 (edytowane) ha nic a nic. Gość tylko w katalog zerknął zaśmiałem się tylko Wrocławski Impwar zabawny jest. Edytowane 24 Kwietnia 2015 przez vonBuBs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub350 Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Smarowanie musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi