bravo_ Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Szybkie pytanko, bo nie wiem ile butelek mam zamówić : Mam w garażu pewne resztki oleju z poprzednich wymian, najstarsze sprzed 2,5 roku. Są to butelki raz odkręcone i zakręcone, stoją w garażu, więc zimą były narażone na mróz. Czy mogę ten olej normalnie zalać do silnika? Uzbierało się tego z 3,5 litra, a więc połowa tego, ile potrzeba na wymianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DINO Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 lej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mateusz_P11_144 Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Nie widze przeszkód. W sklepie też nie wiemy ile czasu olej leżał w bańkach,puszkach czy dużych beczkach zanim trafił na półkę.A data produkcji nie koniecznie musi nią być. Może być data butelkowania. I tak nikt tego nie sprawdzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bravo_ Opublikowano 20 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Dzięki za odpowiedzi, właściwie dokładnie to samo myślałem, ale wolałem się upewnić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub.gacek.89 Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Z tego co mi wiadomo to oleje silnikowe nie mają terminu ważności. Według mnie spokojnie możesz ten olej wlać do silnika i spokojnie na nim jeździć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Z tego co mi wiadomo to oleje silnikowe nie mają terminu ważności. Według mnie spokojnie możesz ten olej wlać do silnika i spokojnie na nim jeździć. No tu kolego akurat nie masz racji bo oleje silnikowe podobnie jak i inne produkty mają termin ważności. Te nie otwierane zamknięte fabrycznie z reguły nadają się do użycia w okresie do pięciu lat od daty rozlania do pojemników, która to data drukowana jest na bańce. Przy czym, każdy producent może mieć inne zalecenia i jeśli zdecydujemy się na jakiś konkretny olej dobrze jest poczytać w zaleceniach producenta jakie na niego daje gwarancje. Co zaś do oleju pozostałego w bańce na tzw. dolewki (lub otwartej bańki z olejem) to producenci zakładają okres jego przydatności przez dwa lata. Podobnie jak z olejem w silniku, albo przebieg określonej ilości przejechanych kilometrów lub co najwyżej dwuletni okres pomiędzy wymianami jeśli tych kilometrów robimy mniej niż zaleca producent. Dobrze jest zatem kupować olej rozlany do baniek w roku w którym go wlewamy do silnika. Pamiętać także należy, że olej w bańkach a raczej w puszkach metalowych, bo i taki mozna spotkać, ma, z uwagi na to iż olej wchodzi w reakcje z metalem, krótszy okres przydatności do użycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fanmicra Opublikowano 4 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Ja bym nie ryzykował i kupił nowy olej za duże ryzyko. Ewentualnie możesz tym olejem zrobić płukanę w silnika nalać olej i spuścić go odrazu jeśli nie chcesz go wywalić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.