gosiek_85 Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Dzień dobry, mam następujący problem: mój Nissan Micra K11 (rok prod. 1999, silnik 1,3) gaśnie w trakcie jazdy. Dzieje się to nieregularnie, niezależnie od tego na jakim jadę biegu i z jaką prędkością. Po zgaśnięciu wyświetla się kontrolka akumulatora oraz check engine, po kilkakrotnych próbach i chwili postoju zazwyczaj da się ponownie odpalić. Ponadto w trakcie jazdy jest odczuwalne takie jakby "przerywanie" i szarpanie, naciskam gaz a auto na to nie reaguje, po chwili znowu jedzie normalnie. Wcześniej miałam już podobny problem, samochód po zgaśnięciu w trakcie jazdy nie odpalił ponownie, w warsztacie elektryki samochodowej wymieniono mi aparat zapłonowy, lecz problem powrócił. Co może być uszkodzone? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hansrpg Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Brzmi jakby problem z paliwem, może pompka w zbiorniku lub przekaźnik albo gaźnik jeżeli to silnik gaźnikowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rudyjarecki Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 Ja również bym obstawiał że to problemy z paliwem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 A ja się zapytam, czy przypadkiem K11 po lifcie nie ma także problemów z przepływomierzem? Objawy takie jak były u mnie, auto gasło, szarpało, paliło raz lepiej raz gorzej. Reanimacja przepływomierza zajęła mi 15 minut i auto śmiga już 4 lata. Ani palca nie dotknąłem do czegokolwiek przy silniku, poza olejem. Instrukcja reanimacji przepływomierza jest opisana na forum Micry, u góry na pierwszej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosiek_85 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 A czy to możliwe, żeby Micra K11 nie miała przepływomierza? Byłam ze swoim autem w warsztacie, zasugerowałam mechanikowi, że to może byc problem z przepływomierzem, a on na to, że "w tym aucie nie ma przepływomierza". Poza tym stwierdził, że nie potrafi zdiagnozować usterki, bo "zepsute może być wszystko" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANDRZEJ104 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 (edytowane) Przepływomierz jest zespolony z przepustnicą , nie jest widoczny jeśli nie wiesz gdzie szukać. Poszukaj tematu " Regeneracja przepływomierza" tam jest opisane co i jak. Zmień mechanika. Edytowane 26 Grudnia 2014 przez ANDRZEJ104 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 26 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 A czy to możliwe, żeby Micra K11 nie miała przepływomierza? Byłam ze swoim autem w warsztacie, zasugerowałam mechanikowi, że to może byc problem z przepływomierzem, a on na to, że "w tym aucie nie ma przepływomierza". Poza tym stwierdził, że nie potrafi zdiagnozować usterki, bo "zepsute może być wszystko" Zmień mechanika. Przepływka jest jak napisał Andrzej razem z przepustnicą, jeden element. Znajdź temat o regeneracji przepływomierza, pokaż chłopakowi, mężowi, bratu, tacie... i będzie po temacie. P.S. Zimne pali od strzału, a cyrki zaczynają się po rozgrzaniu silnika jak się domyślam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosiek_85 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 No dokładnie, odpala bez problemu i na zimnym silniku śmiga, problem zaczyna się po rozgrzaniu. Dobrze, że do pracy mam tylko 2 km, to jakoś dojadę ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piorun_ Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 No dokładnie, odpala bez problemu i na zimnym silniku śmiga, problem zaczyna się po rozgrzaniu. Dobrze, że do pracy mam tylko 2 km, to jakoś dojadę ;-) Szkoda, żeby takim porządnym Nissanem tak źle się jeździło ;-) Ale do rzeczy. Kiedy ostatni raz był wymieniany filtr paliwa ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 No dokładnie, odpala bez problemu i na zimnym silniku śmiga, problem zaczyna się po rozgrzaniu. Dobrze, że do pracy mam tylko 2 km, to jakoś dojadę ;-) http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/21986-k11-instrukcja-regeneracji-przeplywomierza/ To sprawdzałeś. Częsty problem. Tylko nie jedź z tym do tego speca co Ci powiedział że nie masz przepływki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosiek_85 Opublikowano 1 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Filtr paliwa wymieniałam jakieś 14 tys. km temu. Spróbuję z tym przepływomierzem i dam znać czy pomogło. A wczoraj znowu mi zgasł na drodze, 2 minuty postałam i dało się jechać dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Zrób tą przepływkę na początek i nie szukaj problemu dookoła. Szkoda pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi