klincz Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Uspokójcie się smarkacze bo was wszystkich w p. wszdzę i kłakami tak przykryję że z was żaden nie przeżyje. ha ha ha Wracam do tematu szyby w aspekcie o którym nikt nie wspomina, kasa. Moja codzienna jazda to odcinek miejski 6 km korki, objazdy itp. Stojąc rozmrażam przednią szybę, później ruszam i grzeję tylną i lustra. Średnie wskazanie zużycia paliwa wzrasta o ok. 2 - 2,5 l/100 czyli dobija prawie do 10l/100. Wygoda ma swoją wymierną cenę nie tylko w zakupie. Przy dłuższych odcinkach ta różnica by się zatarła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 14 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Chcesz powiedziec ze przy jezdzie 6km i podgrzewanie przedniej szyby, tylnej i lusterek zwieksza zuzycie paliwa o 2-2.5l???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ProceSS Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Wracam do tematu szyby w aspekcie o którym nikt nie wspomina, kasa. Moja codzienna jazda to odcinek miejski 6 km korki, objazdy itp. Stojąc rozmrażam przednią szybę, później ruszam i grzeję tylną i lustra. Średnie wskazanie zużycia paliwa wzrasta o ok. 2 - 2,5 l/100 czyli dobija prawie do 10l/100. Wygoda ma swoją wymierną cenę nie tylko w zakupie. Przy dłuższych odcinkach ta różnica by się zatarła. wszystko ma swoja cene, a w niskich temperatorach zawse rozgrzewam silnik na wolnych obrotach niezaleznie od ogrzewanej szyby. mysle ze jak bedziesz jechal na "ssaniu" wciaz spalisz wiecej paliwa, tak poprostu jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gambiting Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 (edytowane) wszystko ma swoja cene, a w niskich temperatorach zawse rozgrzewam silnik na wolnych obrotach niezaleznie od ogrzewanej szyby. mysle ze jak bedziesz jechal na "ssaniu" wciaz spalisz wiecej paliwa, tak poprostu jest Przy benzynie dobrze widać jak się podepnie do komputera przez port ODB....polecam każdemu kupienie takiego taniego modułu na bluetooth, 40zł i na telefonie widzimy dokładne dane z silnika,lepsze niż to co podaje komputer. I np. spalanie widać chwilowe - w momencie kiedy zapalasz zimny samochód,przez pierwsze 10 minut spalanie pokazuje właśnie 2-3 litry/godzina pracy(nie na 100km,tylko w ciągu godziny pracy na luzie). A po rozgrzaniu spalanie spada do 0.5L/godzina. Co ciekawe - bardzo dużo spala też klima - testowałem to u siebie, i po załączeniu klimatyzacji na maksimum spalanie podniosło się o 1L/godzina. Edytowane 14 Lutego 2015 przez gambiting Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 14 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Podasz wiecej szczegolow co to za urzadzenie jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 (edytowane) Też mam taki gadżet, ale jeszcze nie znalazłem złącza OBD w QQ. Legenda mówi, że gdzieś pod kierownicą jest, ale kto to wie. Gregsonie, to coś w TYM stylu (choć ja mam inny). Edytowane 14 Lutego 2015 przez colins Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nowakm Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Obd w qq jest pod wajchami maski i wlewu paliwa. Jest zaslepka i na niej wyryte OBD. Nie otwieralem jeszcze jej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 O widzisz, dobrze wiedzieć. W renówce, którą miałem jakiś czas temu, bawiłem się tym gadżecikiem, a w QQ jakoś na razie mnie nie ciągnie. W sumie poza podglądem niektórych parametrów pracy silnika nic więcej nie mogłem tam zdziałać. Ciekawe czy w QQ można? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gambiting Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 (edytowane) Podasz wiecej szczegolow co to za urzadzenie jest? Ja mam dokładnie takie: http://allegro.pl/obd-scan-bluetooth-vgate-elm-327-elm327-bt-obd2-pl-i4867798532.html Na telefonie instalujesz sobie aplikację współpracującą z tym(ja mam Torque - jest płatny,ale jakieś grosze). W QQ wyświetla mi dokładne zużycie chwilowe, temperaturę płynu chłodzącego, temperaturę powietrza, stan baku(w %),obroty, obciążenie silnika,napięcie akumulatora i jeszcze parę innych szczegółów których nie pamiętam. Można sobie dać,żeby dane zapisywał włącznie z GPSem z telefonu i wtedy pokaże dokładnie na mapie jaki był przebieg trasy - jakie było zużycie jak przyspieszałeś, jaka była największa prędkość, kiedy było największe obciążenie silnika,kiedy przestał się ładować akumulator itp. Wiem,że jeszcze jest opcja wyświetlenia i kasowania błędów silnika,ale nigdy osobiście nie miałem okazji jej użyć,więc się nie wypowiem czy działa. Pokazuje mniej więcej tak(to nie z QQ,bardzo stare zrzuty ekranu): Edytowane 14 Lutego 2015 przez gambiting 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Kasowanie błędów wykonywałem z powodzeniem w megance. Miałem tam powracający problem z przepustnicą elektroniczną co skutkowało zapalaniem kontrolki usterki elektrycznej, a z czasem "check". Pojechałem do ASO gdzie nie zrobili nic, a za skasowanie kontrolki wzięli stówę więc doszedłem do wniosku, że tyle to sam mogę sobie zrobić no i kupiłem takiego ELMa na bluetootha i bez problemu kasowałem błędy smartfonem na odległość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Na iOS tylko na wifi działa?http://allegro.pl/obd2-wifi-icar-v4-0-nano-pl-elm-327-wireless-hit-i5162615054.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gambiting Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Na iOS tylko na wifi działa? http://allegro.pl/obd2-wifi-icar-v4-0-nano-pl-elm-327-wireless-hit-i5162615054.html Tak, bo iOS nie ma obsługi do podłączeń bluetooth w taki sam sposób jak android, więc widać producenci obeszli to wymuszając podłączenie przez WiFi. W sumie ciekawe rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Usłyszałem gdzieś, że w tym roku Fordowi wygasa patent (czy jak to się określa) więc jest szansa że więcej aut będzie miało ten bajer. Nie wiem tylko jakim cudem Nissan to wsadził u siebie, chyba że coś odpalił fordowi :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 29 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Usłyszałem gdzieś, że w tym roku Fordowi wygasa patent (czy jak to się określa) więc jest szansa że więcej aut będzie miało ten bajer. Nie wiem tylko jakim cudem Nissan to wsadził u siebie, chyba że coś odpalił fordowi :-D O jakim patencie piszesz? Podpiecie OBD? Ja to podpinalem juz di starej 12 letniej Renault Thalii -wiec to zaden patent. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Chodziło mi o temat podgrzewanej szyby przedniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian815 Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 (edytowane) W Fiacie Bravo II tez było. Edytowane 29 Listopada 2016 przez damian815 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 (edytowane) Szukałem o tym Fiacie Bravo i jakoś nic nie znalazłem. Mógłbyś dać namiary potwierdzające tą "teorię": Na pewno by o tym napisali: https://pl.wikipedia.org/wiki/Fiat_Bravo czy tu: http://samochody.mojeauto.pl/fiat/katalog/fiat_bravo,2007-,706,hatchback_5-drzwiowy,2010-1_4_16v_t-jet_120_km_t-jet_euro5_dynamic,51578.html Poszukując cokolwiek o tym to znalazłem pytania na forach różnych marek - to wszyscy używali pojęcia "podgrzewana szyba" w stosunku to banalnego włączenia nadmuchu na maxa z klimą w kierunku przedniej szyby. Edytowane 30 Listopada 2016 przez Karminadel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi