Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Skrzypienie układu kierowniczego J11

kubaad
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Tak,mają akcję i są do tego zobligowani.

Witam podobne objawy jak w mojej QQ nawet nagrałem dźwięk jest w poscie.

Mechanik nie wiem co to może by mówi że może maglownica ?

Zapocenia bym się nie obawiał,w poprzednim aucie po zdjeciu dolnej osłony silnika(akcja serwisowa na antary i captivy z silnikiem 2.2 diesla w ktorych dolna oslona potrafiła zająć się ogniem)mialem cały silnik uszczelniany 7 razy (w tym 4-krotnie silnik był wyciagany z powodu trudnego dostępu do obudowy rozrządu)a po dwoch tygodniach znow leciało na podjazd jakbym jeździł frontera z 1994r.

Zapocenia bym się nie obawiał,w poprzednim aucie po zdjeciu dolnej osłony silnika(akcja serwisowa na antary i captivy z silnikiem 2.2 diesla w ktorych dolna oslona potrafiła zająć się ogniem)mialem cały silnik uszczelniany 7 razy (w tym 4-krotnie silnik był wyciagany z powodu trudnego dostępu do obudowy rozrządu)a po dwoch tygodniach znow leciało na podjazd jakbym jeździł frontera z 1994r.

Ponownie mam prośbę do kolegów- nie mieszajcie tematów.

Ponownie mam prośbę do kolegów- nie mieszajcie tematów.

Czasami krótkie zapytanie i odpowiedź nawet nie w temacie przyniesie korzyść,więc daj kolego innym się spokojnie wypowiedzieć.Są na forum ludzie którzy pilnują porządku w tematach.I zbyt duży bałagan jest porządkowany. :D

Ale plus dla Ciebie za czujność :D

Nie chciałbym bić piany i przeciągać dalej dyskusji na temat mieszania spraw, ale takie mieszanie powoduje odwrotny skutek.Ktoś zainteresowany "poceniem" nie będzie szukał informacji w skrzypieniu układu kierowniczego.

Wierz mi,panujemy nad tym.Poza tym w szukajce wpisując kluczowe słowo,wyświetli Ci nawet te tematy w których było to poruszane :D

• 9 miesięcy temu...

Chrobotanie to objaw wad uszczelnienia mocowania kolumn Macpherson. Radzą sobie z tym w serwisie w Dąbrowie Górniczej. Polecam, u mnie już nic nie chrobocze przy kręceniu kierownicą.  Kierownik serwisu Marcin to fachowiec któremu zależy aby pomóc klientowi a nie go spławić. Jechałem tam 230 km ale było warto. Nie musiałem tłumaczyć, że nie jestem wielbłądem jak to miało miejsce w innym lokalnych serwisach. Tam zawsze o takich usterkach słyszą pierwszy raz :-o

Zdecydowanie polecam serwis JapanMotors w Dąbrowie. 

• 4 tygodnie później...

Czy jesli u mnie wystepuje skrzypienie ukladu kierowniczego gdy samochod postoi kilka godzin na mrozie to rowniez jest problem z lozyskami? Rok temu ju smarowali, ale nie usmiecha mi sie takie smarowanie co roku.

Mam pytanie.

Czy to uszczelnianie mocowania kolumn Macpherson, które wykonują w Dąbrowie Górniczej definitywnie rozwiązuje problem ze skrzypieniem (chrobotaniem) układu kierowniczego ? Czy u kogoś nie zaczęło skrzypieć ponownie ?

Muszę niestety rozważyć możliwość wizyty w Dąbrowie Górniczej, bo we wrocławskim serwisie na Wilanowskiej przez dwa lata nie potrafią sobie poradzić z tym problemem :angry:. Zalecają mycie i smarowanie :devil:, bo to wina piachu, który dostaje się w okolice amortyzatorów. Niestety umycie auta na standardowej myjni nie rozwiązuje problemu. Po umyciu skrzypienie zmniejsza się (ok. dwukrotnie), ale całkowicie nie ustaje.

Zgłosiłem ten problem w Centrum Obsługi Klienta Nissan i czekam na odpowiedź.

U mnie na razie nie powróciło,jeżeli mówimy o tym samym efekcie dźwiękowym.Objawiał się podczas skręcania kierownicą.

Natomiast od pewnego czasu słyszalne jest  jakby tarcie podczas szybkiego przejeżdżania przez muldy.nie jest to skrzypienie,ale właśnie tarcie

I właśnie w związku z tym tarciem postanowiłem pobawić się tym sam...

Zamówiłem w  pewnej firmie w Ornontowicach osłony amortyzatorów przednich...gumowe z gumy kauczukowej,nie jakiś badziewny plastik a'la Nissan,który stara się osłonić amortyzator,a jest sztywny jak ...kołnierzyk u pana młodego :D Razem w komplecie są również odboje.

Dalsza część zabawy to poszukiwania używanych gum drążka stabilizacyjnego,które zawiozę do Olkusza do firmy produkującej polibusze,jak będę miał komplet to będzie wymiana! 

Kolejny kwiatek...

macie tak? chyba nie?:

Zaciągnięty ręczny,silnik pracuje i delikatne bujanie bryki silnikiem,z prawej strony dochodzi wyraźne stukanie...

Też pobujam, dziś zaskoczyło mnie skrzypienie, -5 ruszam oczywiście skrzypi jak zwykle, z prawej mocniej, jakieś 40 metrów dalej jest hopka wjechałem troszkę szybciej niż zwykle no zgrzyt aż skóra cierpnie, standard, ale o dziwo skrzypienie ucichło tak o 70 procent, czyżby sprężyna się przestawiła albo coś sypnęło. W czasie jazdy wszystko ok po nagrzaniu cisz i nie ściąga, jak to wytłumaczyć ?

Zima,gumy Nissana nie lubią mrozu.

Ale jaja :D 

Właśnie umówiłem się na przegląd 3ci i wspomniałem o tym trzeszczeniu....i mam już zabukowane gumy na drążek stabilizatora do wymiany przy przeglądzie :D

Jacko jak będziesz uprzejmy to po przeglądzie zdaj relacje czy skrzypienie to wina gum stabilizatora, trochę jaśniej by się zrobiło w kwestii skrzypacza.

No kurna Kuba...pisać takie cuś!?

Ja niewątpliwie jestem zawsze uprzejmy więc nie omieszkam napisać...włala :D

• Upvote 1

Centrum Obsługi Klienta Nissana do tej pory nie odpowiedziało (wygenerowało 3 automatyczne odpowiedzi nadając kolejne numery sprawie  :devil: ), a serwis na Wilanowskiej, po wizycie i zleceniu wykonania usługi oddało samochód z adnotacją "Sprawdzenie układu kierowniczego. Nie stwierdzono usterek. Układ kierowniczy działa prawidłowo."

Układ kierowniczy w dalszym ciągu skrzypi (zima, gumy Nissana nie lubią mrozu :wave: ) i nie wiem czy to zimne gumy, piasek, czy jakiś inny :devil:  ? CO ROBIĆ ? :whistle:

1. Oddać sprawę do sądu, przeciwko serwisowi na Wilanowskiej (ok. 10 wizyt w serwisie z zerowym skutkiem). Czy mnie śmiechem nie zabiją :unsure: , bo to przecież tylko skrzypienie :lol: .

2. Poczekać na wiosnę i cieszyć się życiem, przy prawdopodobnym ustąpieniu skrzypienia. Kolejna zima itd., aż do poważnej awarii, aż mnie szlag trafi lub gdy sprzedam :nissan:  :dribble: .

3. Zadzwonić do p. Marcina z ASO z Dąbrowy Górniczej i umówić się na wizytę :hug: .

Jacek niewątpliwie jest "DEBEŚCIAK" Czasem zaczynam żałować, że kupiłem tak nudne/bezproblemowe (jak na razie) auto, tu jest przynajmniej wesoło! :thumbsup:

Tiwa, jeśli to jedyny problem, to daruj sobie, to tylko nissan. :whistle: , a może renault? :( sam już się gubię.

Tiwa daj se spokój z Wilanowską a tym bardziej z Wrocławską, te serwisy to porażka, pozostaje Dąbrowa albo samemu jak będzie cieplej przesmarować gumy.

Edytowane przez kubalon

Centrum Obsługi Klienta Nissana do tej pory nie odpowiedziało (wygenerowało 3 automatyczne odpowiedzi nadając kolejne numery sprawie  :devil: ), a serwis na Wilanowskiej, po wizycie i zleceniu wykonania usługi oddało samochód z adnotacją "Sprawdzenie układu kierowniczego. Nie stwierdzono usterek. Układ kierowniczy działa prawidłowo."

Układ kierowniczy w dalszym ciągu skrzypi (zima, gumy Nissana nie lubią mrozu :wave: ) i nie wiem czy to zimne gumy, piasek, czy jakiś inny :devil:  ? CO ROBIĆ ? :whistle:

1. Oddać sprawę do sądu, przeciwko serwisowi na Wilanowskiej (ok. 10 wizyt w serwisie z zerowym skutkiem). Czy mnie śmiechem nie zabiją :unsure: , bo to przecież tylko skrzypienie :lol: .

2. Poczekać na wiosnę i cieszyć się życiem, przy prawdopodobnym ustąpieniu skrzypienia. Kolejna zima itd., aż do poważnej awarii, aż mnie szlag trafi lub gdy sprzedam :nissan:  :dribble: .

3. Zadzwonić do p. Marcina z ASO z Dąbrowy Górniczej i umówić się na wizytę :hug: .

Nie wiem,czemu inne aso tak olewają klientów?Podczas umawiania się na ostatni przegląd zasugerowałem trzeszczenie ,skrzypienie,właśnie jakby piasek gdzieś był,...wierz mi od razu była reakcja,panie Jacku zamawiam gumy drążka i wymieniamy...Czy czegoś więcej chcieć???

Trzeba jeździć do takich właśnie ASO. Inne zginą śmiercią naturalną :P oczywiście trochę idealistycznie to napisałem ;) 

U mnie w Xie wymieniają łożysko i cos tam jeszcze, zobaczymy jaki będzie efekt. Zastanawiam się czy nie przyczepić się do niemiłosiernego trzeszczenia tylnich amorkow/sprężyn czy samych osłon. Auto z przebiegiem 13600 a ze słuchu jak kilkunastoletnie...

U mnie po interwencji w tej sprawie trzeszczenie wróciło po.. jednym dniu. I dalej skrobie. 

Seta polecam D.Górniczą.

Wymieniono mi dzisiaj gumy drążka stabilizacyjnego i skrzeczenie na muldach zanikło.

A za tydzień mam już umówioną wizytę na wymianę poduszki silnika(głównej) Ta już się sypie.Ponoć są już nowe wersje tej poduszki.No cóż...dalej jesteśmy testerami niedopracowanego sprzętu.