Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

O pielęgnacji aut

myszorek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Auto po deszczu, całe potraktowane GYEON Wet Coat, woda zbija się w duże krople, błyskawicznie spływa z auta, samochód jednak mniej się brudzi.

post-88157-0-57223500-1432844691_thumb.jpg

Edek, a czy elementy plastikowe na zewnatrz samochodu -zdezak, listwy itp czym sie pielegnuje? Czy wogole?

Tak ja na zmianę używam tego i zobaczyłem że też świetny jest wosk nano Sonax.

http://www.autokosmetyki.pl/turtle-wax-black-trim-wax-czernidlo-do-plastikow-regeneracja-czarnych-wyplowialych-elementow-zewn,p54.html

A tym czyszczę i zabezpieczam magnetbre gumową i super się nadaje i plastikowe listwy ale nie może wyschnąć wcieramy i polerujemy !

Sonax wydaje mi się jest lepszy bo zawiera więcej wosku, do czarnych plastików i gumy bo spolerowanie go nie wymaga użycia dużo siły a efekt jest super!!

http://www.autokosmetyki.pl/sonax-wosk-koloryzujacy-nano-gratis-kredka-do-rys-czarny-500ml,p1812.html

Ja jestem pedant u mnie chlapacze są nawoskowane nawet fest czarnym Sonaxem  :D

Ale mi to zostało z wydziału V bo tam jak papież przylatywał do Polski, to opony pastą kiwi wecowali co oponę ożywi    :P

Edytowane przez Edek01

Pasta do butów da efekt wizualny, ale jest produkowana na bazie ropopochodnej więc jej stosowanie np.na oponach przyczyni się do ich szybszego starzenia. Oczywiście w wojsku różne rzeczy się robiło dla efektu wizualnego, łącznie ze strząsaniem liści z drzew, malowaniem trawy czy właśnie pastowaniem opon, ale do prywatnego użytku proponuję bardziej cywilizowane metody.

Nie no KIWI to ja do opon nie używam ,ja mam sprawdzony preparat do opon to K2 BOLD  :D

Rewelacyjny preparat do nabłyszczania opon. Dzięki zawartości specjalnych polimerów silikonowych nadaje niezwykle głęboki i lustrzany połysk. Nie pozostawia zacieków oraz pozostawia długotrwałą ochronę przed zmatowieniem, zblaknięciem, popękaniem. Nawet stare i zniszczone opony po zastosowaniu preparatu wyglądają jak nowe. Jest bardzo łatwy w użyciu. Działa zdecydowanie skuteczniej od innych preparatów do opon dostępnych na rynku. Nadaje się do wszystkich typów opon.

Edytowane przez Edek01

tak w ogóle to mam trochę dziwne pytanie:

jak myję auto wodą z szamponem (szampon z woskiem naturalnym) to zanim zdążę zmyć auto z piany to mi już wysycha i robią się zacieki. Aby je usunąć oraz aby usunąć pozostałości z owadów których gąbka nie zebrała używam szmatki z mikrofibry z sama wodą. Czy waszym zdaniem to dobry pomysł ? Czy aby lakier się od tego nie popsuje szybciej ? Pytam bo to moje pierwsze auto z salonu więc jeszcze brak mi doświadczenia w tej sprawie.

Sph3r3 jak to w wojsku mawiali ruchy ruchy, to ci piana nie zdąży zeschnąć na lakierze :D 

Umyj samochód ,zmyj woda nie patrz czy ci coś tam wcześniej zaschło i  kup naturalna irchę i na mokro wytrzyj nią samochód do sucha !!!

http://allegro.pl/bmw-care-naturalna-ircha-samochodowa-oryginal-i5323516451.html 

Umyj dach spłukaj  go,umyj bok również.

Qashqai ma dosyć duże powierzchnie,a jak myjesz na dworze to karoseria w miarę ciepła i szybko schnie 

Sph3r3 jak to w wojsku mawiali ruchy ruchy, to ci piana nie zdąży zeschnąć na lakierze :D

Umyj samochód ,zmyj woda nie patrz czy ci coś tam wcześniej zaschło i  kup naturalna irchę i na mokro wytrzyj nią samochód do sucha !!!

Dobra uwaga. Co niektorzy probowali wytrzec  samochod do sucha uzywajac suchej irchy naturalnej :D

Edytowane przez gregson

Mikrofibrą ściągnie całą wodę z samochodu i śladu na niej nie będzie że mokra :D

No i na tym właśnie rzecz polega. Ręcznik z mikrofibry świetnie wciąga wodę i jest bardzo delikatny. Ircha wciąga równie dobrze, jednak jej struktura jest bardziej "zbita" więc wystarczy ziarnko piasku, które dostanie się pod nią i nieszczęście w postaci rys gotowe.

Colins jak ircha naturalna porysuje lakier????????

A mikrofibra jest do polerowania a nie wycierania samochodu do sucha!!!

Bo właśnie mikrofibra porysujesz lakier! !!!!!

Ircha jest do wycierania samochodu do sucha a nie żadne szmaty!

I tutaj możemy się spierać.Wytłumacz tą swoją tezę,dla czego?

Edwardzie, odsyłam na fora specjalistyczne (dedykowane kosmetyce aut). Do osuszania lakieru po myciu dedykowane są ręczniki z mikrofibry (nie miej mi za złe, ale dobrze by było gdybyś dostrzegł różnicę między szmatą, a mikrofibrą). ;)

Natomiast irchą to co najwyżej szyby sobie możesz przejechać. Oczywiście lakier też się da, co przyznam bez bicia, ja również praktykowałem. Ale na nowym, tak delikatnym lakierze jaki jest w QQ (i w całej rzeszy dzisiejszych aut), nie zaryzykuję.

Proszę...

Edytowane przez colins
  • Upvote 1

I to jest właśnie to!

Wycierajcie Panowie swoje samochody czym chcecie  :D

Ja irchą wycieram mokry samochód w 10 minut i nigdy nie użyje szmaty do tego zabiegu  :)

Colins co mnie fora obchodzą skoro ja miałem szkolenia w Bentleyu o lakierze i dbaniu o niego. 

Edytowane przez Edek01

A teraz mały wykład Edwardzie.

Ircha świetna sprawa do ściągania wody,tylko wody! Jeżeli z tą wodą znajdzie się ziarenko piachu tak jak pisał Colins,to tą irchą narobisz sobie pięknych ozdóbek,które podejrzewam już masz tylko przykryte woskiem.Bo ircha jest w sumie zwięzłym materiałem gdzie to ziarnko się nie schowa.Natomiast mikrofibra,materiał złożony z milionów miękkich włókien,które mają za zadanie absorbować wodę,a dodatkowo,ziarenko piasku jak się znajdzie to wejdzie wte mikrowłókna i nie porysujesz nim lakieru,bo ręcznik jest miękki! a nie płaski jak ircha.Nie dasz rady nim tak nacisnąć aby spowodować porysowanie.

Od początku używam mikrofibry,grubego ręcznika ,który pięknie wchłania wodę

masz rację,co do jednego.Nikt nikogo nie zmusi do używania tego co ktoś inny by chciał.

A co do Bentleja,jak miałeś szkolenie,to jeszcze mikrofibry nie było.A w tedy ircha była najlepsza,A! i lakiery były lepsze nie takie g*****e jak teraz więc i opieka nad nimi musi być delikatniejsza :D

• Upvote 1

Ja prace i szkolenia w BMW i Bentley miałem w 2009r wiadomo na tych samochodach jest lakier super :D

Jacko a skąd ma niby się ten piach wziąć podczas osuszania irchą samochodu jak świeżo wymyty ????

No chyba że komuś spada na ziemie ircha i wecuje ,ircha wchłania najwięcej wody żadne szmacisko jej nie pokona !!!

Ja tam do osuszania samochodu nie użyje niczego innego bo nie lubię się pierd.......z robotą ino ciach i blacha sucha  :D

A widziałeś wrzucony przeze mnie filmik? Bo marny Twój argument, że irchą oblecisz auto szybciej niż ręcznikiem z mikrofibry. Mówię Ci z pełną powagą - nie oblecisz. :devil:

Oblecę i nie spieraj się ze mną bo to ja siedzę więcej w tym niż ty od teraz z QQ

Kup za 100zł irchę to zobaczysz co potrafi !!!!!!!!!

:D  :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D

Przyznam, jesteś najlepszy. 

Przepraszam, że w ogóle się odzywałem.

Z samochodami rzeczywiście nie miałem wcześniej do czynienia. Dopiero teraz, od pół roku, odkąd mam QQ.

Wcześniejsze bez mała 30 lat się nie liczy (w tym ponad połowa zawodowo).

Przepraszam, chowam się do norki. :0recourse:

:D  :D  :D  :D  :D  :D  :D  :D

Colins masz Irche naturalną ????

Wiesz jak nią sie pracuje przy samochodzie dziecinie łatwo i żadna ircha nie zniszczy lakieru !!!

Szmata jaka by nie była to szmata i zdania nie zmienię :D  

Edytowane przez Edek01

Miałem i się z niej wyleczyłem odkąd poznałem zalety porządnych mikrofibr.

Zanim się jednak pokłócimy, to pozostańmy może na stanowisku, że Ty używasz irchy, a ja mikrofibry i jest git.

Edytowane przez colins