Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

O pielęgnacji aut

myszorek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

tak w ogóle to przymierzam się do myjki + pianownicy aby pucować autko. Myślicie że Karcher K5 + pianownica da radę ?

jesli nie zalezy Ci na urzadzeniu kompaktowym to szukaj takiej myjki ktora ma glowice mosiezna a nie aluminiowa, te aluminiowe nie sa zbyt trwale

swego czasu wsrod amatorow detailingu chwalony byl Nilfisk, wlasnie za trwala, mosiezna glowice, dobre parametry pracy i relacje cena - jakosc

znajomy ma juz kilka lat, jesli dobrze pamietam model Nilfisk P 150.2-10 i jest zadowolony (ja tez bo korzystam z niej ; )

pozdrawiam

Edytowane przez borge

No ja mimo wszystko kupiłem tego karchera K5 z pianownicą. Teraz pytanie: jaki środek do tej pianownicy ? W ASO mówili że stosują jakieś mocne środki, nie chcieli mi powiedzieć co ,ale po myciu bezdotykowo tym środkiem to auto po wyjeździe z ASO całkiem czyste było...

mocne srodki z ASO to pewnie jakies APC w silnym stezeniu, jakby powiedzieli czym umyli auto, to moglbys zejsc na zawal ; )

tam sie liczy czas i efekt a nie ochrona auta czy satysfakcja klienta

budzetowa piana to np. Tenzi Neutral Magic Clear Foam, te troche drozsze to np. ValetPro Snow Foam Combo 2 albo Time to Shine Snow White (sa tez inne ale te dwie ostatnie niezle dzialaja, podobno ; )

pozdrawiam

Jeszcze pytanie do tych co mają pianownicę: jak myjecie autko ? Będę to robił pierwszy raz więc proszę o taki opis punkt po punkcie, np:

1. pianownicą pokryc suche jeszcze autko

2. zostawić na 5-10 minut

3. zmyć wodą po dwysokim ciśnieniem

4. umyć gąbką

5. zmyć wodą

6. osuszyć

7. polerować

.

..

...

no chyba że wystarczy punkt 1-3 ale w to ciężko mi uwierzyć ...

Edytowane przez sph3r3

No więc ja robię tak:

1 srodek na koła

2piana na auto

3 po 10 minutach zmywam wszystko myjka

4 mycie auta

5 wytarcie do sucha

6 i tutaj już w zaleznosci od stanu lakieru albo korekta,albo glazura i wosk

7 quick detailer

8 dressing na opony,uszczelki i plastiki

9 mycie szyb

To tak z grubsza jak sprawa wyglada.

No więc ja robię tak:

1 srodek na koła

2piana na auto

4 mycie auta

5 wytarcie do sucha

7 quick detailer

9 mycie szyb

Rozumiem że 4. to standardowo: kubełek z wodą i szamponem, gąbką w łapkę a potem wodą obmycie ? To tak się zastanawiam: po co mi ta pianownica skoro i tak muszę gąbką ręcznie umyć ?

Oo to żeby zmyć największy syf z auta,ktory podczas zwyklego mycie działa jak papier scierny,i nie kubełek,a dwa(metoda mycia na dwa wiadra)

No więc ja robię tak:

1 srodek na koła

2piana na auto

4 mycie auta

5 wytarcie do sucha

7 quick detailer

9 mycie szyb

kuźwa prawie 50 lat żyje na tym padole i myślałem że wystarczy na myjnie podjechać i za 5 zł umyć  :devil:

dlatego zawsze dziwili mnie Ci którzy po myjni parkowali parę metrów dalej i wyciągali całe torby kosmetyków i następną godzinę pucowali te auta ..............hm

czy czas się zmienić  :rolleyes2:

Adam ja tak pucuje zawsze po zimę auto aby Latem pięknie się prezentowało :D

Właśnie jestem po 8 godzinej korekcie lakieru po zimę co za gówno ten lakier   :angry:  

Tylko ja pracuję Ultimate compound na całym elemencie padem tricolor aż go całego wypracuje padem :whistle:  

W zeszły weekend zmieniłem swojego wysluzonego woła roboczego na notesa,auto jest po jednym wlascicielu i z bardzo malym przebiegiem,ale lakier miało zarzniety na myjniach automatycznych.Po 6 godzinach pracy prezentuje się tak :)

post-97510-0-08841400-1462085370_thumb.jpg

Wszystko ładnie, pięknie tylko po KIEGO chu...steczka nie obróciłeś zdjęcia? :turned:

Teraz muszę lapcokiem kręcić. :rofl:

Bo z telefonu wrzucam i zawsze zapomne telefon obrócić przed strzeleniem foty

Mea culpa ;)

Ja cie nie p.... skończyłem czarne panterę  ;)

8 godzin walki UC tak oczyściłem lakier że puchata szmatka dęba stawała na lakierze :P

5 godzin śmalcowania 845 dwie warstwy na element szyby felgi  i  polerowanie na grube ręczniki  :D

Już sił nie miałem na zdjęcia  -_- ale teraz w nagrodę dobrej roboty  :beer:

Podziwiam Was - ja też lubię mieć czyste auto zarówno w środku jaki i na zewnątrz ale pewnie przez ponad cztery lata jak mam obecnego QQ to mu w sumie 8 godzin nie poświęciłem :) - 15 minut na myjni ręcznej - w życiu nie byłem nim na automatycznej - 15 minut odkurzanie i mokre ściereczki w środku i jest OK - na pewno nie świeci się i nie błyszczy jak Wasze ale wygląda elegancko .

Na Wiosnę po Zimie wypada wyczyścić solidnie samochód aby przez Lato było mniej do roboty  :D

Gość mirekg9

Edek, a może podasz gdzie mieszkasz?

Ja podjadę turystycznie i będę zwiedzał tereny, a w tym czasie np. 8 godzin, bym Ci postawił swoją Tinkę?

Tinka ma zamówiony kompleks wnętrza w SPA, a i na zewnątrz też by jej się coś dobrego przydało.

A może pójdzie na sprzedaż?

Żona bardzo mnie naciska na zmianę samochodu i chyba będę zmuszony zmienić i markę również, gdyż nic z Nissanka nie ma co by mnie interesowało, a X-Trail, żonie nie za bardzo przypada do gustu.

Oczywiście jeszcze u mnie pierwsza z pierwszych rzeczy, to jest możliwość ciągnięcia odpowiedniej przyczepy. 

Uuuu Panie kochany takie Car SPA to to drogie rzeczy są co się fizjologą nawet nie  śnią  :D

A  w 8 godzin bym się nie wyrobił bo ja za dokładny jestem  :P

Gość mirekg9

Dobra-tereny niby są ładne w wokół Ciebie i jest podobno co zwiedzać, więc niech będzie te 8+5 = 13. Nawet i poczekam do rana. 

A teraz konkretnie - jak nazywa się ta tzw. półskórka w samochodach np. w Tino?

Mnie nazwa wyszła z głowy lub nie chcę dać plamy słów ......które mam akurat na języku.

Czasami w ogłoszeniach ta nazwa się przewija..lecz dziś również nie mogę tego znaleźć.

Mam, chyba do wymiany cały fotel lub tapicerkę. Lecz potrzebuję konkretną nazwę tapicerki. Potem dam nowy temat i dzisiejsze fotki.

Półskóra z plastikowej świni łączona z alcantarą ,półskóra występuje w wersjach Nissana Tecna.

Pyknołem fotki    :D

Korekta UC plus dwie warstwy Śmalcu 845  :|

post-72509-0-71767100-1462208036_thumb.jpg

post-72509-0-48410400-1462208053_thumb.jpg

post-72509-0-43868500-1462208065_thumb.jpg

post-72509-0-33574700-1462208080_thumb.jpg

post-72509-0-34064000-1462208101_thumb.jpg

• Upvote 1

Collinte 845 nakłada się  ściereczką, czy za pomocą aplikatora pianowego (jedni na allegro piszą ze jest to pasta inni płyn)?? Czy może lepszym wyborem będzie Gold Class Carnauba Plus Premium Liquid Wax http://www.meguiars.pl/shop/product_info.php?products_id=277

Edytowane przez damian815

Ja używam takiego aplikatora do korekt strona żółta do wosków czarna i super się sprawdza do nakładania 845!

flexipads-aplikator-tricolor-dwustronny-

845 to mieszanina wosku Carnauba i wosków syntetycznych polimerowych ma postać płynną w wysokich temperaturach a w zimnych galarety.

IMG_3363.JPG

Są dwa sposoby nakładania i polerowania jeden to nanieść i po 3 min spolerować i drugi mój ulubiony nanieść i odczekać aż wyschnie i wtedy polerowanie ale grubymi ręcznikami .

Łatwo  :D

Ale trzeba pamiętać aby długo się trzymał to lakier musi być oczyszczony z brudu glinką i pastą polerską np UC z wosków !

Łatwo  :D

Ale trzeba pamiętać aby długo się trzymał to lakier musi być oczyszczony z brudu glinką i pastą polerską np UC z wosków !

Długo to znaczy ile da rade aby się to trzymało?

Więcej niż 1 mycie?