Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Silnik 1.6 DIG-T opinie, serwis, uwagi

dambam
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Córki 11 letnia micra , też nie ma grama rdzy , mimo garażu pod chmurką ,jak i  tiida  2007/2009 zero rdzy  ,więc korozją się nie przejmuj.

1,6 to dobry silnik i sensowny do QQ

volvo ,nawet stare(a w zasadzie szczególnie stare) miało "klimat" ale to była inna półka

Co do czekanie ,jest ich sporo na stokach od ręki

OK, ale rozpatrujemy zakup nissana, wszystkie uwagi z chęcią przeczytam.Uważam ,ze czas coś zmienić i właśnie następne  nie będzie volvo, no chyba,że odradzicie mi zakup Nissana to wtedy pomyślę o innej marce.Oglądałem też X-traila ale to ze duży samochód jak dla mnie.

Tak jest to S40 II , z silnikiem 2,4 benzyna z marca 2004r, dzisiaj już był 1 kupiec i go oglądał:)Auto naprawdę bardzo dobre, wszyscy znajomi się dziwią ,ze sprzedaje, ale ja już się nim najeżdziłem, zrobiłem 120 tys km i wystarczy:)

Wiesz, ja bywam na paru forach i chyba jadnak niechętnie ludzie patrzą na posty nie w temacie:)  No ale Ok jak mamy dostać bana to niech się dzieje:))Wersja Momentum,samochód kupiony w salonie, bezkolizyjny,120 tys km, cena 20koła zł.

Oj tam od razu oskalpuje nikt nie neguje że to fajna bryka tylko że niektórym jak i mnie znudziło się wsiadanie zgiętym w pałąk :-)

Też łaziłem i zastanawiałem się QQ czy Hyundai ix 35 wygrał QQ taki jakiś milszy ale to moje zdanie i pewnie jak u Strider skalp złoże

Prowadzenie pewnie się zgodzę miałem Volvo 440 ale z resztą niekoniecznie, fotele uważam za świetne a kierownicę mam prosto,spalanie przyzwoite, kamera 360,klima auto i inne bajery, może nie wszystkie potrzebne ale część się przydaje, przy spokojnej jeżdzie jest cicho.

Chciałem wybrać wersję Acenta dlatego iż z większości "dodatków" i tak się nie korzysta ,przez 35 lat jazdy samochodem nie miałem kamery z przodu lub z tyłu samochodu i dawałem sobie radę. Oczywiście,ze motoryzacja idzie do przodu i "umilacze" są dobrze widziane, ale uważam,ze czym więcej na pokładzie tym więcej możliwości awarii:)

A mnie kamera 360 przypadła do gustu choć początkowo tez miałem obiekcje i takie a po licho bez tego można jeździć ale proszę wierzyć że w wielu przypadkach się przydaje w ciasnych miejscach nieoceniona i pozwala na proste zaparkowanie, widoczność w kaszance jest inna niż w sedanie ,asysten pasa pipczy i obudzi z marzeń,tempomat da odpocząć nodze, dach pozwala marzyć pod gwiazdami :-))

Strider - powiedz mojej żonie , że kamera 360 jest bezużyteczna - gotowa oczy wydrapać :) - ona teraz na miejsca parkingowe pod marketami albo na dużych parkingach nie patrzy na drogę tylko w ekran - a wjeżdża lepiej niż ja ,

Dla mnie QQ jest dobrym kompromisem ceny, jakości, wygody , wyposażenia - wybrałem Teknę bo poprzednie QQ miałem Acenta a chciałem czegoś więcej - nie żałuje ale bez tych wszystkich bajerów też bym sobie poradził - tym bardziej , że to auto żony a ja nim jeżdżę tylko na myjnie :)

Strider - powiedz mojej żonie , że kamera 360 jest bezużyteczna - gotowa oczy wydrapać :) - ona teraz na miejsca parkingowe pod marketami albo na dużych parkingach nie patrzy na drogę tylko w ekran - a wjeżdża lepiej niż ja ,

Dla mnie QQ jest dobrym kompromisem ceny, jakości, wygody , wyposażenia - wybrałem Teknę bo poprzednie QQ miałem Acenta a chciałem czegoś więcej - nie żałuje ale bez tych wszystkich bajerów też bym sobie poradził - tym bardziej , że to auto żony a ja nim jeżdżę tylko na myjnie :)

Dobrze, że sama tankuje ;):P

Edytowane przez pawcio

Chciałem wybrać wersję Acenta dlatego iż z większości "dodatków" i tak się nie korzysta ,przez 35 lat jazdy samochodem nie miałem kamery z przodu lub z tyłu samochodu i dawałem sobie radę. Oczywiście,ze motoryzacja idzie do przodu i "umilacze" są dobrze widziane, ale uważam,ze czym więcej na pokładzie tym więcej możliwości awarii:)

Mam podobny tok myślenia.

Miałem kilka lat temu super wypasione auto ze szklanym dachem. Większość wodotrysków łącznie z oglądaniem gwiazd przez dach użyłem może ze dwa razy - ale może jestem zbyt mało romantyczny?

Samochód jak każdy inny sprzęt AGD ma swoje wady i zalety.

O ile jednak mówienie o zaletach, posiadaczowi takiego przedmiotu użytkowego przychodzi łatwo, bo nie od dziś wiadomo, że z wrodzonej próżności każdy swój ogon chwalić lubi (czy jakoś tak to szło ;)), to jedynie nielicznym śmiałkom przez gardło przejdzie przyznanie się do wad, jakie ten nasz sprzęt posiada. :blush: Tym bardziej jeśli kosztował nas on masę ciężko zarobionych środków płatniczych.

Wobec tego tylko nieliczni kawalerowie (niektórzy żonaci być może też :P) potrafią być obiektywni i bez skrępowania sprzęt swój poddają krytyce. ;)

I właśnie do takich śmiałków zaliczam Stridera i jeszcze kilku innych szanownych osobistości tego forum (a może osobliwości :D), których właśnie za to, za tę obiektywną postawę, bardzo sobie cenię. :spoko:

Zdrówko :beer:

• Upvote 1

@straider - oczywiscie zgadzam sie z tymi rzetelnymi informacjami. Ale.. skoro ja jestem pisiadaczem J11 i twierdze, ze fotele sa bardzo fajne, kierownica lezy rowno, wyciszenie jest duzo lepsze niz w mazdzie cx5 to znaczy, ze ta wypowiedz jest nierzetelna? Czy osoba najbardziej narzekajaca jest najbardziej wiarygodna?:) wracajac do oceny J11 (moja subiektywna opinia) to spora wada dla mnie jest Nissan connect. Caly ten system wyglada strasznie - projektowany chyba byl 10 lat temu.

Jutro pojadę do dealera i zerknę na kierownicę:))jak najbardziej cenię sobie opinie użytkowników, właścicieli QQ, wszystkie uwagi są wskazane.

Wpadły mi w oko dwa kolory karoserii biały , nie perła:)i ta jak to nazywa sprzedawca"magnetyczna czerwień" miałem kiedyś Volvo w bardzo podobnym kolorze i było OK.pytałem w poście czy QQ ma płytę podsilnikowa, ale chyba nikt mi nie odpowiedział, jutro tez zerknę na ten detal.Czy gdybym założył sobie we własnym zakresie parktroniki to tracę gwarancję?Panowie , nie ociągajcie się , wszelkie uwagi mile widziane:)

Jest płyta pod silnikiem,plastik.

No i jak w każdym aucie znajdziesz minusy

Zegary rysują się od patrzenia i potrafią złapać  kurz od środka jakimś cudem, SS ma swoje kaprysy , klima potrafi żyć własnym życiem a sprzęgło szarpnąć.

Ale i tak autko fajne :-)) 

Edytowane przez kubalon

No ale z tego co wiem można to wyłaczyć i będzie po problemie:)ja z racji zawodu, obcuje z samochodami codziennie, i może się narażę komuś, ale dla mnie samochód to nie fetysz:)Ma dojechaĆ z miejsca A do B być sprawnym, i sprawiać jako takĄ przyjemność z jazdy.kiedys żonie kupiłem Scenica, miał tylko jedna zaletĘ palił mało, ale jazda nim jak dla mnie była karą:)

Pozdrawiam.

Można wyłączyć za każdym razem po odpaleniu jak też na stałe przestawiając pod klapą silnika czujnik zamknięcia , było na forum.