Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

rura z intercoolera 1.2

nikt
 Share

Recommended Posts

Witam. mam Qashqaia 1.2 benzyna , sprawdzałem olej i zauwarzyłem pogryzioną rurę z intecoolera do turbiny przez kuny. Ten pierwszy wąż od intercoolera .na serwisie się pytałem koszt 750zł i wymiana 150zł .Jednego kawałka węża nie wymienią tylko całość . Czyste żdzierstwo za dwa kawałki rury gumowej i jednego kawałka plastikowej trochę przesadzają a zamienników nie idzie znaleść. Dobrze że AC Z PZU to obejmuje .

post-85196-0-17348600-1430845429_thumb.jpg

widocznie z "dobrej" gumy mają te rury bo ostatno coraz więcej tego jest - znajomemu w firmie tak załatwiły te "szkodniki" jak dobrze pamiętam 4 Navary :)  i też robili to  z AC PZU

polecam spryskać lakierem do włosów - potwornie gorzki smak odstrasza gryzonie po pierwszym liźnięciu :)

gdzies czytałem ( chyba jakiś miesięcznik ) ,ze najlepszym zabezpieczeniem jest "kostka toaletowa"  :) :) :)

Autko naprawisz a kuna zwabiona, może i przysmakiem, nie odejdzie. Musisz sie jej pozbyc. Środków zarówno domowych jak i tych ze sklepu jest sporo, niektórzy nawet z ZOO przywozili odchody lwa lub tygrysa.  Praktyka jednakże mówi że nic z tego na dłuższa metę nie pomaga. Kuna przywiązuje się do miejsca i jeśli jej przeszkadzamy to odejdzie ale po jakimś czasie powróci.  Nawet Jak ktoś będzie twierdził, że pomogło to prędzej uznać by należało ze kuna poległa gdzieś na łowach a nie że specyfik zadziałał. Jedynym pewnym sposobem jest złapanie zwierzątka (pułapka na zdjęciu) i humanitarnie podchodząc do niego wywiezienie w odległe miejsce albo go, co mniej humanitarnym podejściem jest, unicestwienie. Jest też taka trutka na szczury w saszetkach, która ma w sobie tłuszcz zwierzęcy i jest chętnie przez, także, kuny zjadana.

gdzies czytałem ( chyba jakiś miesięcznik ) ,ze najlepszym zabezpieczeniem jest "kostka toaletowa"  :) :) :)

Podobno kostki kiedyś się sprawdzały. Obecnie to wyroby bardziej ekologiczne i pachnące nie tak jak kiedyś.

post-57255-0-10653400-1430893207_thumb.jpeg

• 1 year later...

Witam. Też mam problem z pogryzioną rurą z intecoolera do turbiny. Czy wie ktoś o możliwości wymiany tylko jednej z rur gumowych, czy może są już dostępne zamienniki. W serwisie (Łódź-Brzezińska) powiedzieli mi, że trzeba wymienić całość - koszt 1000 zł.

• 4 months later...

Miałem podobny problem. Wymieniałem ją dwa razy na AC. Obecnie po montażu nowej zabezpieczyłem ją odpowiednio przyciętą aluminiową rurą stosowaną do odprowadzania spalin w piecach gazowych itp. Kuny wchodzą ale już jej nie ruszają bo za twarda ;-)

• Upvote 1

• 1 month later...

Witam,

A czy taką rurę można samemu zwulkanizować? Są preparaty(łaty samoprzylepne lub specjalne wulkanizujące taśmy). W tej rurze (chyba) nie ma jaakiegoś zajebistego ciśnienia? Samo uszczelnienie chyba wystarczy? Proszę o opinie.

• 2 months later...

Witam,

A czy taką rurę można samemu zwulkanizować? Są preparaty(łaty samoprzylepne lub specjalne wulkanizujące taśmy). W tej rurze (chyba) nie ma jaakiegoś zajebistego ciśnienia? Samo uszczelnienie chyba wystarczy? Proszę o opinie.

Mam podobny problem. Rura pogryziona przez kunę ale szczelna, silnik pracuje normalnie. Wczoraj okleiłem ją srebrną taśmą znalezioną w garażu i będę obserwował co się będzie działo. Może taśma zniechęci gryzonia. Moje AC nie obejmuję takich szkód. W serwisie renault można kupić taką rurę taniej, za ok 680 pln.

Pozdrawiam

Kupić zbrojony wąż o tej średnicy (np.kompresorowy) dwie obejmy zaciskowe na śrubki i za kilkadziesiąt zł.masz po problemie.

• 5 months later...

Mam i ja!
Chyba nie dokończył swojej roboty. Z tą ceną w ASO to tak na poważnie? Czy dają na to 80% rabatu? :D:P 

6966d7791d755233e4180064c3c285e2.jpg

Edited by pawcio

Kupić zbrojony wąż o tej średnicy (np.kompresorowy) dwie obejmy zaciskowe na śrubki i za kilkadziesiąt zł.masz po problemie.

Można się również pobawić i założyć rurę z cienkiej nierdzewki,kolanka spawane i spokój na wieki wieków...

• 4 weeks later...

Rozumiem, że w Juke 1,2 rura jest taka sama? 

Rozumiem, że w Juke 1,2 rura jest taka sama?

Niekoniecznie, musiałbyś porównać.