Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wymiana oleju - kilka pytań

john80
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

John to co zrobisz sam wiesz że jest zrobione jak należy a jak sobie coś spierdzielisz to sam wiesz co źle zrobiłeś. Też miałem różne doświadczenia z mechanikami stąd mam podobne podejście. 

A co do Motula to jest bardzo popularny szczególnie wśród motocyklistów. Bardzo popularny,  mocno przereklamowany (jak mi to kiedyś powiedział gość który zjadł zęby na sprzedaży olejów) i sporo droższy. Co jednak najgorsze na rynku pojawiły się podróbki Motula więc polecam kupować w sprawdzonych miejscach. Swoją drogą ciekawe ile tych wynalazków, które kupujemy do naszych samochodów to podróby. 

Czy ja wiem czy przereklamowany? :-) Zazwyczaj kupowałem Valvoline, ale akurat nie mieli tego jak kupowałem (jeden z najwiekszych sklepów z częściami do aut na rynku online - nie piszę jaki, żeby nie być posądzanym o reklamę), także zrobiłem małe śledztwo i na wieku forach zachwala się właśnie Motul i Liquid Moly. Mają zbliżone parametry, ale... To tylko internet, więc mogę się mylić - zobaczymy :-) Wiem jednak, że mój silniczek to tylko spokojne 90 koni i raczej prosta konstrukcja, chcę czegoś lepszego do smarowania i to wszystko. Mała moc zachęca do korzystania z większych obrotów - w zasadzie tylko dla tego decyduję się na lepsze oleje.

Swoją drogą, odbiegając nieco od tematu, to zauważyłem u siebie tendencję do downsizingu w kolejnych autach. Pierwsza Mazda 2.0 benzyna - 130 koni, druga Toyota 1.6 - 110 koni, teraz Nissan 1.5 - 90 koni. Był tez epizod z Laguną, ale bardzo szybko się z niego wycofałem :-P

Gość hansrpg

Odchodząc lekko od głównego tematu:

A co do Motula to jest bardzo popularny szczególnie wśród motocyklistów. Bardzo popularny,  mocno przereklamowany . . .  i sporo droższy. 

Jako że sam jeżdżę na moto i działam na kilku forach w tej tematyce to niestety muszę się zgodzić z tą opinią, niektórzy uważają że jak zaleją motula to silnik dostanie z 20 ekstra koni i co by się nie działo to nigdy się nie zepsuje. Z moich doświadczeń przepalany przez silnik motul śmierdzi bardziej niż inne oleje :D

Paliwko ze Statoil też mi śmierdzi bardziej (z wydechu) niż Orlenowskie, a jakoś mniej go z używam i lepiej się auto zbiera ;)

Swoją drogą ten Motul co go kupiłem 8100 X-cess nadaje się do mojego silnika?
Jest to olej syntetyczny 5W40. 

Paliwko ze Statoil też mi śmierdzi bardziej (z wydechu) niż Orlenowskie, a jakoś mniej go z używam i lepiej się auto zbiera ;)

Zależy na której stacji, jam miałem odwrotne przygody

A mi każda benzynka pachnie przyjemnie  :D

Benzyna tak, ale u mnie jest to ON. Takie życie biedaków ;)

• 2 miesiące temu...

Witam

Odbiegnę troche od tematu oleju, chociaż pośrednio wymiany samego oleju też się to tyczy. Mam taki problem że sam odkręca mi się filtr oleju, wiadomo jakie sa tego konsekwencje pomijając pobrudzoną kostkę pod domem. Miał może ktoś podobny problem? Narazie dokręciłem go rękami najmocniej jak potrafiłem i chwilowo problem ustąpił, ale pamietam że na poprzednim filtrze działo się tak samo. Jeśli chodzi o sam olej to zgodnie z zaleceniami producenta wybrałem 10w40 od valvoline. Konkretnie to durablend'a który to ma baze hydrokrakowaną. Śmiechem żartem taki castrol swoje oleje o bazie hydrokrakowanej ( np. spora cześć serii EDGE) nazywa już olejem syntetyczyn, wiec mam syntetyka hehehe :dribble:

. . .sam odkręca mi się filtr oleju, . . . pamietam że na poprzednim filtrze działo się tak samo.

Jak na moje oko to coś z gwintem na podstawce filtra skoro na obu filtrach to samo (jak np tylko na jednym to wtedy gwint w filtrze). 

Albo poluzowana śruba drożna to ten króciec co wystaje i na niego nakręcany jest filtr!!!

Albo została uszczelka z poprzedniego filtra i teraz są dwie i nie ma jak dokręcić porządnie filrtra oleju!!

Ja podczas wymiany oleju  dokładnie wymywam benzyną gniazdo do filtra oleju z króćcem i kontrola! ale u mnie lypy nie ma przy robocie  :D

Najgorzej jak wymieniacz dostanie zlecenie wymiany oleju, maniana za manianą taka ich robota  :thumbsdown:

Edytowane przez Edek01

Albo poluzowana śruba drożna to ten króciec co wystaje i na niego nakręcany jest filtr!!!

Albo została uszczelka z poprzedniego filtra i teraz są dwie i nie ma jak dokręcić porządnie filrtra oleju!!

Ja podczas wymiany oleju  dokładnie wymywam benzyną gniazdo do filtra oleju z króćcem i kontrola! ale u mnie lypy nie ma przy robocie  :D

Najgorzej jak wymieniacz dostanie zlecenie wymiany oleju, maniana za manianą taka ich robota  :thumbsdown:

Dzięki za rade napewno sprawdzę to przy nastepnej wymianie oleju. Narazie go dokręciłem rękoma najmocniej jak potrafiłem i na szczęście nie cieknie wiec to zostawiam i będę obserwował czy przypadkiem sam się nie odkręca i zaczyna ciec.

Leo nie musisz czekać do wymiany aby sprawdzić :)

W każdej chwili możesz odkręcić filtr oleju wymyć benzyną bądź zmywaczem gniazdo i zobaczysz co jest nie tak !!!

Ale jak już nie będzie ciec z filtra to zostaw to do następnej wymiany  :)