Guest misiek_83 Posted October 12, 2005 Share Posted October 12, 2005 Witam szanownych kolegow.Mam od jakiegos czasu problem z drzwiami od pasazera(przod).Podczas jazdy a najbardziej skretu cos strzela w drzwiach,strasznie mnie to denerwuje.Wydaje sie ze dzwieki dochodza gdzies od strony zawiasow.Co to moze byc?Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Berto Posted October 12, 2005 Share Posted October 12, 2005 Witaj, Jak to zwylke w Primerkach zawias w twoich drzwiach nabral luzu i przy dolkach (jak drzwi sie ruszaja) zawias puka - odglos powiedzmy strzelania... Sa na to dwie metody: 1) wymiana trzpienia zawiasu lub calego zawiasu... albo tymczasowa metoda 2) nasmarowanie zawiasu gestym olejem.... Ja od 2 lat stosuje metode smarowania (srednio co 2 miesiace) i wtedy pomimo luzu zawiasu i lekkiego opadniecia drzwi stukow nie slychac.... Jak zaczyna byc slychac to polewam olejem i znow jest cisza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest misiek_83 Posted October 12, 2005 Share Posted October 12, 2005 Witaj Dzieki za rozjasnienie mi problemu.Ile mogla by kosztowac naprawa czegos takiego?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Rafał L Posted October 12, 2005 Share Posted October 12, 2005 No właśnie jaka może być cena naprawy :?: Też mnie to straszy podczas jazdy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jaano Posted October 12, 2005 Share Posted October 12, 2005 u mnie tez pomaga wd40 lub podobny, ale ponoc mozna sprobowac obrocic o 180st trzpien zawiasu, choc jeszcze nie probowalem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Berto Posted October 13, 2005 Share Posted October 13, 2005 Co do WD-40 to starcza na bardzo krotko... Lepszy jest gesciejszy olej. Ja uzywam maszynowego (kupiony w Castoramie w takim pojemniczku z aplikatorem za chyba cos kolo 10PLN) Tak jak wspomnialem - starcza na ponad miesiac - a w lecie - jak malo deszczu i wody to i na dluzej..... Co do naprawy to najlepsza oczywiscie jest wymiana zawiasu... Koszt zawiasu w ASO to cos kolo 150PLN za sztuke... Zamiennikow niestety nie ma... NIektorzy rowniez dorabiaja sam trzpien ale do tego trzeba miec odpowiedniego majstra.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Bruneros Posted October 13, 2005 Share Posted October 13, 2005 Co do naprawy to najlepsza oczywiscie jest wymiana zawiasu... Koszt zawiasu w ASO to cos kolo 150PLN za sztuke... Zamiennikow niestety nie ma... NIektorzy rowniez dorabiaja sam trzpien ale do tego trzeba miec odpowiedniego majstra.... a nie wystarczy tokarz z tokarką ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DINO Posted October 13, 2005 Share Posted October 13, 2005 dobry tokarz i po sprawie zawiasy się odkręca całe i nie ma problemu jak w francuzach ze jeden jest przyspawany do nadwozia (peugot) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Woj Posted October 13, 2005 Share Posted October 13, 2005 Heh Rozwala mnie to forum (pozytywnie). Od tygodnia coś mi strzela w drzwiach przy gwałtownym ruszaniu/przyspieszaniu, ku...wica mnie strzela strasznie bo nie mogę znaleźć co to... Wchodzę sobie dzisiaj na forum, a tam gotowa odpowiedź bomba WD40 albo smar mówicie... sprawdzimy. Thx. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Bruneros Posted October 13, 2005 Share Posted October 13, 2005 no ten weekend jak zamontuje w koncu nowy przegub, to chyba zafunduje primerce generalne sprzatanie i przygotowanie do zimy -w sensie konserwacje uszczelek, smarowanie zawiasików itd. moze od razu podreguluje ręczny, powymieniam żaróweczki w guzikach a w drzwiach tez zaczelo strzelac jak cholera i wkurza :-) wiec trzeba bedzie zrobic... btw. po takich zabiegach pielęgnacyjnych zawsze mam wrazenie ze nyska od razu bardziej szczesliwa i jakos lepiej jezdzi :-> Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest misiek_83 Posted October 13, 2005 Share Posted October 13, 2005 Dzieki serdecznie za odpowiedzi.Tez musze zrobic te drzwi bo normalnie tak mnie to wku....ze masakra Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest jaano Posted October 13, 2005 Share Posted October 13, 2005 koniec jezyka za przewodnika!! tez juz duzo sie dowiedzialem na tym forum i nie przeszkadza mi ze tematy powracaja - zawsze to lepiej na swiezo sie cos dowiedziec!! pozdrawiam wszystkich nissanmaniakow Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Domin Posted August 25, 2008 Share Posted August 25, 2008 Mi też strzelają drzwi, wiem że to zawiasy, dostęp do tokarki i jej operatora mam nieograniczony ale chciałem Was zapytać jak jest z demontarzem samego zwiasu. Czy trzeba odkręcać błotnik? Na pierwszy rzut oka wydaje mi się że bez tego ani rusz. No i co z wiązką kabli przechodzącą przez drzwi? U mnie poodpinanie kabli w drzwiach jest praktycznie niemożliwe ze względu na wygłuszenie drzwi. Czy ktoś z Was demontował zawias i ile czasu na to trzeba? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bandi Posted August 25, 2008 Share Posted August 25, 2008 też mam zamiar wziąc sie za zawiasy od strony kierowcy : -podstawic coś pod drzwi -odkręcić najpierw zawias od drzwi i spróbować je odsunąć na taka odległosc aby kluczem mógł odkręcic zawias od nadwozia jeżeli pozwolą kable jezeli nie -zdejmuje tapicerkę drzwi odłaczam kable z kostki dzwi idą na bok tak zamierzam zrobić do demontarzu zawiasów jak wyjdzie zobaczymy -zawias sam zregeneruje poprawcie jeżeli cos pominełem pozdrówka.............. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts