robert6721 Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Witam, mam małe pytanko do Forumowiczów, raczej ciekawość niż problem. Otóż, jak w tytule, zainteresował mnie temat kick down.Temat poruszany na wielu forach, różne odpowiedzi, ale na temat mojego modelu ni hu hu. Wiele osób wspomina o przycisku pod pedałem przyśpieszenia, ale u mnie czegoś takiego nie ma (98 r). Jest, owszem, plastikowa kostka bez ruchomych elementów, ale wygląda to na zwykły ogranicznik w/w pedału. I tutaj pojawia się moje pytanie, gdzie umiejscowiony jest mechanizm uruchamiający kick down ? Z góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matimumi Opublikowano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Kick down jeżeli jest to nie zależnie od modelu auta czy marki znajduje się pod pedałem gazu. Nie wszystkie auta jednak mają kick down. Jak jest w Maximach nie wiem, jak będę w warsztacie sprawdzę u siebie w swojej i dam znać. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GhostDriver Opublikowano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Znalazłem coś takiego : Kickdown Moduł w automatycznej skrzyni biegów, umożliwiający w razie potrzeby błyskawiczną zmianę biegu na niższy (zapewniający największą przy danych obrotach dynamikę) w celu gwałtownego przyspieszenia. W starszych konstrukcyjnie skrzyniach biegów, sterowanych hydraulicznie, funkcja „kickdown” realizowana była przez specjalny przycisk ulokowany w podłodze pojazdu, pod pedałem przyspieszania, który w razie konieczności gwałtownego przyspieszania, wciskany był razem z pedałem gazu. W najnowszych konstrukcjach ów funkcja realizowana jest całkowicie przez elektronikę. robert6721 u Ciebie pewnie za wszystko odpowiada elektronika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik_R52 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 mi się wydaje że ty masz to automatycznie, ja miałem auto z ta skrzynią i po prostu, puszczałem gaz i następnie wciskałem pedał do konca, byłą chwila zwiechy i potem skrzynia mocno redukowała i auto szło do przodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.