Bartezm Opublikowano 8 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 ile ludzi tyle opinii i gustów aby się nie rozdrabniać ja opony dzielę na 3 grupy: zayebiste (np ATeki), ujowe (chińczyki po 3 zł/szt) i pedalskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 9 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2017 No to racja Borżuniuniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztofixm Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 Witam.Panowie przegladam temat rozmowy o oponach i chcialbym zapytac o te nexany wielosezonowe ktore chcialbym wpakowac do t30 o wielkosci 225/75/16.Nie powinno byc problemow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pugi36 Opublikowano 16 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 Witam panowie jakieś opinie na temat tych opon https://www.inopony.pl/opony,0,107510/nokian-weatherproof-215-60-r16-99-h-xl.html?ref=ceneo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gryzon Opublikowano 16 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 Dorzucę swoje 3 grosze bo akurat w temacie się znalazłem.Zakupiłem https://www.oponeo.pl/model-opony/falken-euroall-season-as200 Polecone przez gościa na infolinii po prośbie o sensowne ale budżetowe. Na razie około 3000km - Oczywiście lato , asfalt-miasto , górki dołki mazurskie (poza drogami utwardzonymi) , cieżki deszcz na trasie. Jestem zadowolony. Nie słyszę ich na suchym , na mokrym mocno powyżej prędkości autostradowej (polskiej) też żadnych efektów ubocznych. Nie "noszą" po zaliczeniu głębszej kałuży. Mam napęd FWD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekX-TRAIL Opublikowano 16 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 Osobiście bardzo polecam https://www.oponeo.pl/dane-opony/uniroyal-rainexpert-3-225-60-r16-98-y#208971569 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tenor Opublikowano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 (edytowane) pugi36 o Nokianach słyszałem dużo dobrego przede wszystkim to, że trzymają się dobrze na śliskim i mokrym. Tylko, że całoroczne to chyba nie dla mnie, ja tam wole jednak mieć dedykowane opony na sezon zimowy i letni, jeżeli szukasz opon na lato to mogę polecić np. bridgestone turanza t001 - https://www.sklepopon.com/model-opony/bridgestone-turanza-t001 z których korzystam i jestem zadowolony. Przede wszystkim dobrze trzymają na suchej nawierzchni. Edytowane 28 Stycznia 2019 przez Tenor zbyt wielka czcionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalapan Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 W dniu 16.07.2018 o 17:08, TomekX-TRAIL napisał: Osobiście bardzo polecam Też latem jeżdżę na Uniroyal RainExpert 3, a zimą tylko i wyłącznie Continental Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysska Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Nie są za miękkie? bo miałem takie uniroyal-e w osobówce i dosyć mocno pływały w zakrętach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalapan Opublikowano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2019 trudno powiedzieć, miękkie są, dlatego mają doskonałą przyczepność na mokrej nawierzchni.Z drugiej strony tymi naszymi klockami nie rozwijamy jakiś tam naddźwiękowych szybkości Mi mój Felix służy głównie jako holownik do przyczepy kempingowej i tu te opony się sprawdzają, szczególnie na mokrej trawie. Są też trochę głośne, przynajmniej w porównaniu do Bridgestone jakie miałem poprzednio. Opony budżetowe, czyli stosunkowo tanie, za te pieniądze warto je kupić.Jeżeli by ktoś mnie pytał czy kupiłbym je jeszcze raz odpowiedziałbym - oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wd40 Opublikowano 5 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Witam, a co myslicie o tych oponkach https://allegro.pl/oferta/4x-nokian-weatherproof-suv-215-70r16-100h-2018-7870126262 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 5 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2019 Miałem Nokiany i kolega ma też dokładnie te, są dobre. Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekX-TRAIL Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Z całym Szacunkiem...jak coś jest do wszystkiego to jest...do NICZEGO... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek3 Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 3 godziny temu, TomekX-TRAIL napisał: Z całym Szacunkiem...jak coś jest do wszystkiego to jest...do NICZEGO... Takie myślenie jest wypadkową długotrwałego ogłupiania kierowców przez lobbystów i polityków. .Poza tym to tylko i wyłącznie ma miejsce w krajach Unii Europejskiej gdzie kierowcy sa zmuszani do jazdy na oponach sezonowych,gdzie nudzący się biurokraci w Brukseli narzucaja takie przepisy jak i normy kształtu ogórka czy robienie ze ślimaka ryby. Cała reszta świata i Europy jeździ tylko na oponach całorocznych i nie ma żadnych problemów..Nie ma wiecej wypadków czy kolizji. Alaska czy Syberia ,kto tam słyszał o oponach zimowych?? Całoroczne- jak najbardziej polecam zakup! A markowe wielosezonowki czesto przewyzszaja jakoscia i parametrami opony sezonowe. A na czystym lodzie to i tak wszystkie tak niemal tak samo sie slizgają,wiec szkoda sobie d..e zawracac z dwoma kompletami kół lub opon i brac wielosezonowe. Lepiej kupic wielosezonowe i miec siwety spokoj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Wielosezony maja dwie wady, latem znikają w oczach, a cena markowych często jest duuużo wyższa. Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Polecam przeczytać, by nie powielać mitów odnośnie Alaski czy Canady. Wielosezony są "różne" a wszystko zależy od strefy. http://forum.gazeta.pl/forum/w,20,149718433,149718433,Opony_caloroczne_w_USA_i_Kanadzie_kilka_uwag_.htmlWysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wd40 Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 Mój pierwszy samochód to syrena R20 na początku lat 80. Kto wtedy słyszał o oponach letnich, zimowych. zakładało się co było akurat dostępne a zimy wtedy były że hoho. Przez ostatnie 20 lat jeździłem na dwóch kompletach i teraz postanowilem to zmienić i zamawiam całoroczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek3 Opublikowano 6 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2019 3 godziny temu, manix napisał: Wielosezony maja dwie wady, latem znikają w oczach, a cena markowych często jest duuużo wyższa. Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka Za jazde na zimówce latem nic nikomu nigdzie nie grozi.Ale juz na letniej zima-tak. Wystarczy wiec przyjrzec sie u nas na ulicach na jakich oponach sie przewaznie jeździ.Najczesciej sa to zimowki raz zalozone az do zajechania. A zadna opona- jakakolwiek tak szybko sie nie zuzywa jak zimowa latem i dodatek na mokrej drodze jest bardzo niebezpieczna. Cecha dobrej opony nie jest to ,ze ma byc długowieczna (przewaznie szybciej zużywa się niz przecietna norma)ale jest walory trakcyjne.. Dlatego biorac to wszystko pod uwage oraz przecietne warunki pogodowe w Polsce(nie wiele dni w roku kiedy zimowka ma sens)opona wielosezonowa jest najlepszym rozwiazaniem i to zarowno pod wzgledem walorów trakcyjnych jak i ekonomicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekX-TRAIL Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Wszystko super...każdy ma swoje zdanie i doświadczenie, tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borge Opublikowano 8 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2019 W dniu 6.03.2019 o 17:58, manix napisał: Wielosezony maja dwie wady, latem znikają w oczach, a cena markowych często jest duuużo wyższa. za rok bede Ci mogl odpowiedziec (mam nadzieje) osobiscie czy 'znikaja w oczach' czy nie, choc mam wrazenie ze te zimowe znikaja latem znacznie szybciej do tej pory bylismy katowani marketingiem ze jesli nie mamy 2 kompletow opon jestesmy nieudacznikami, samobojcami, ignorantami etc., etc., nie neguje ze opona zimowa ma parametry bezpieczenstwa bardziej odpowiednie do warunkow zimowych dla ktorych zostala stworzona tylko ze zaczyna brakowac... zimy jesli zmiany klimatyczne beda postepowac w dotychczasowym tempie, mysle ze w ciagu najblizszej dekady nastapi odwrot producentow i sprzedawcow od promocji opon dedykowanych na ten okres a zacznie sie namolne streczenie opon wielosezonowych a poniewaz korporacje nie moga notowac strat finansowych, cena takich produktow moze znaczaco wzrosnac tymczasem wcale nie jest prawda ze cena markowych, wielosezonowych jest 'duuuzo' wyzsza, przyklad (225/55 R18): caloroczna Bridgestone Weather Control A005 - 627 PLN letnia Bridgestone Turanza T005 - 651 PLN zimowa Bridgestone Blizzak WS80 - 1103 PLN (ceny z Oponeo, jak komus zalezy moze znalezc w duuuzo lepszej cenie) BTW co do art. dot. amerykanskich opon wielosezonowych, wolalbym sugerowac sie opinia mieszkanca Maine niz Texasu ; ) W dniu 6.03.2019 o 19:04, wd40 napisał: Mój pierwszy samochód to syrena R20 na początku lat 80. Kto wtedy słyszał o oponach letnich, zimowych. zakładało się co było akurat dostępne a zimy wtedy były że hoho. Przez ostatnie 20 lat jeździłem na dwóch kompletach i teraz postanowilem to zmienić i zamawiam całoroczne. moja pamiec siega wczesniej ; ) pamietna zima 1978r., na tydzien przed swietami jechalem sluzbowo do Ustki i z powrotem, pojazd to Fiat 125p, opony Debica D-124, za Wloclawkiem kilka razy uzyta lopata w celu odkopania auta, pomiedzy Tuchola a Chojnicami droga zasypana na amen, przymusowy nocleg, droga powrotna odcinek Ustka - Slupsk klasyczna 'szklanka', 18 km - 3 h D-124 dawaly rade, auto na nich zrobilo 73 000 km 13 godzin temu, TomekX-TRAIL napisał: Wszystko super...każdy ma swoje zdanie i doświadczenie, tyle w temacie. Amen ; ) W dniu 6.03.2019 o 21:30, piotrek3 napisał: Dlatego biorac to wszystko pod uwage oraz przecietne warunki pogodowe w Polsce(nie wiele dni w roku kiedy zimowka ma sens)opona wielosezonowa jest najlepszym rozwiazaniem i to zarowno pod wzgledem walorów trakcyjnych jak i ekonomicznych. tymczasem moze jeszcze nie wszystkie regiony w Polsce ale generalnie jestem podobnego zdania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 8 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2019 Sprytnie pominięto zimową za 653 zł z tego portaluBlizzak LM80 EVO 225/55 R18 98 V FR Zwróć uwagę, że oni zawsze jak się kończy zima mają "kosmiczne" ceny zimowych i odwrotnie ja się lato kończy.Taki prosty chwyt marketingowy.225/55r18 to akurat mój rozmiar felg letnich i bez problemu kupię w cenie jednego kompletu dobrych wielosezonowych "prawie" dwa komplety przyzwoitych lato + zima. Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysska Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 A ja zdecydowałem się na coś takiego, (oczywiście zgodnie z namolnym marketingiem w 100% letnie ). Pierwsze odczucia bardzo pozytywne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radar Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Ja zamontowałem nokiany 235/60/16 i też jestem zadowolony :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekX-TRAIL Opublikowano 3 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2019 Witam, myślę o zakupię opon typowo zimowych, dołączam link, może ktoś się wypowie jak one zachowują się na lodzie i śniegu...dzięki https://allegro.pl/oferta/4-nowe-opony-zimowe-215-65r16-kormoran-suv-snow-7970743716 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
denny.b.good Opublikowano 5 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2019 Hej, dobrze wyłowiłem w tym temacie informację że na felgę 17 powinny się zmieścić opony 225/65 bez żadnych przeróbek typu podcinanie nadkoli? Mowa oczywiście o T30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi