zbyszek1971 Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 Witam wszystkich. Jestem nowym posiadaczem Qashqaia 1.6 DIG-T,odebrałem go w czwartek i po powrocie do domu,zauważyłem dziwny dźwięk z silnika.Mam wrażenie jakby dzwoniło lub cykało.Czy ktoś z posiadaczy tego silnika też tak miało.Sprzedawca mówił,że przez 1600 km silnik może się zachowywać raz lepiej raz gorzej,ale nie wiem czy mam jechać do serwisu,czy jest to normalne i po tym okresie dotarcia to się uspokoi. Proszę o wasze doświadczenia z tym silnikiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
colins Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 Kiedyś, gdy dobrze i długotrwale pochlałem, to też słyszałem dziwne dźwięki (ba, nawet widziałem ciekawe istoty). Jeśli natomiast mowa o dźwiękach dobiegających z tych silników, to też kiedyś miałem podobne rozterki. Nawet jest tu gdzieś mój wątek o terkotaniu silnika. Prawda natomiast jest taka, że zarówno mniejszy 1.2 DIG-T jak i większy 1.6 DIG-T tak sobie dziwnie "klekoczą" na biegu jałowym i chyba pozostaje nam się z tym pogodzić. Taki już ich urok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JACKO29 Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 Zbyszek,nie bądź wypłoszony,te silniki tak 1.2 jak i 1.6 tak sobie cykają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sph3r3 Posted May 31, 2015 Share Posted May 31, 2015 mój nie cyka ino przy/po zmianie biegu wydaje krótko taki klekoczący dźwięk...mam to na liście uwag jak do aso pojade, a lista coraz dłuższa - na razie 8 pozycji :> . Link to comment Share on other sites More sharing options...
colins Posted June 1, 2015 Share Posted June 1, 2015 Jak nie cyka jak cyka. Gdy miałem obsesję na tym punkcie, to osłuchałem miliony tych silników.;-) I każdy specyficznie terkocze z okolic turbosprężarki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.