r-ne-100 Posted June 1, 2015 Share Posted June 1, 2015 Witam wszystkich forumowiczów! Mam pytanie na temat TPMS. Czy jest możliwość wyłączenia tego systemu w z51 wersja ze stanów? Przy okazji chciałbym uczulić wszystkich na odkręcanie aluminiowych kapturków na wentylach które śniedzieją a stanowią jedną całość z czujnikiem ciśnienia. Przekonałem sięo tym próbując sprawdzić ciśnienie w oponach po tym jak zapaliła mi się kontrolka. Efekt taki że mam urwane dwa czujniki a dwóch kolejnych nie mogę odkręcić. W związku z tym chciałbym wyłączyć ten system o ile to możliwe. Pozdrawiam i dziękuję za ewentualne podpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
TESTER 1956 Posted June 1, 2015 Share Posted June 1, 2015 Co do kapturków to, do końcówek z czujnikami ciśnienia z uwagi na fakt iż są wykonane z aluminium, należy stosować wyłącznie plastikowe lub stalowe. Te nie utleniają się i nie ma problemu z ich odkręceniem. Aluminiowa nakrętka + aluminiowy wentyl = problemy z uszkodzeniem końcówki włącznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edek01 Posted June 2, 2015 Share Posted June 2, 2015 Ja tam miałem i mam aluminiowe osłony na wentyl i kapturki i nigdy nie miałem problemu z odkręceniem ale co tydzień odkręcane i czyściutkie cały rok A jak brudas i kapturki odkręcane raz na 3 miesiące to odkręcić nie idzie jak to Link to comment Share on other sites More sharing options...
TESTER 1956 Posted June 2, 2015 Share Posted June 2, 2015 Częste odkręcanie, tudzież przesmarowanie wazeliną techniczną, usprawnia je na tyle że nie ma z nimi kłopotu. Gorzej jak się nie dba o nie a większość zagląda wówczas gdy ciśnienie spadnie, w przypadku posiadania czujników ciśnienia, albo wogóle i wówczas problem narasta, narasta aż skruszą się przy odkręcaniu. Moim zdaniem robią takie celowo by mieć zbyt, bo wystarczyło by wyprodukować takie końcówki, jak przy zwykłych wentylach są i nie było by problemu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edek01 Posted June 2, 2015 Share Posted June 2, 2015 Dokładnie Tester Link to comment Share on other sites More sharing options...
r-ne-100 Posted June 5, 2015 Author Share Posted June 5, 2015 Myślę że kolega Edek01 mógł swoją mądrą tezą : " A jak brudas i kapturki odkręcane raz na 3 miesiące to odkręcić nie idzie jak to :huh:" co najmniej urazić wielu forumowiczów. Nie wydaje mi się żeby częstotliwość odkręcania kapturków była dobrym kryterium do stwierdzenia że ktoś brudas albo nie. I dziękuję za taką radę. Już wolę jeździć z plastikowymi niż co tydzień odkręcać wentylki. Pomysł z wazeliną jest o wiele lepszym rozwiązaniem. Chciałbym jednak powrócić do pytania. Da się wyłączyć TPMS czy nie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Edek01 Posted June 5, 2015 Share Posted June 5, 2015 Myślę że kolega Edek01 mógł swoją mądrą tezą : " A jak brudas i kapturki odkręcane raz na 3 miesiące to odkręcić nie idzie jak to :huh:" co najmniej urazić wielu forumowiczów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.