krzysiek vel soova Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Witam Ostatnio pojawił się u mnie problem ze stacyjką. Mianowicie dość ciężko zaczęła się przekręcać stacyjka a największy opór jest w momencie odpalania auta. Moje pytanie czy mogę do środka wstrzyknąć jakieś smarowidło bez żadnych obaw ? ( np mam olej do urządzeń precyzyjnych myślałem żeby go wstrzyknąć strzykawką z igłą) Dzięki za odpowiedzi i sugestie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Możesz jak najbardziej a nawet, z tego co opisujesz, należy, by ratować stacyjkę przed całkowitym uszkodzeniem, coś wstrzyknąć. Najlepsza była by wazelina techniczna wstrzyknięta strzykawką, bez igły. (Do strzykawki nakładasz wazeliny i wciskasz tłoczek a potem przekręcasz kluczykiem rozprowadzając ją w zakamarki), lub wstrzyknij pryśnij olejem silikonowym, to najprostsze rozwiązanie. Można rozebrać i przesmarować, techniczną wazeliną właśnie (lub smarem do rowerów stosowanym), ale to czynność dla bardzo zaawansowanych. Nie stosuj oleju silnikowego ani tego do urządzeń precyzyjnych. Stacyjka wykonana jest z aluminium (dural ewentualnie) i z moich doświadczeń, bynajmniej, wynika że oleje, poza silikonowym, nie tyle wchodzą w reakcje z tym metalem co może czyszczą go nadmiernie lub co innego się dzieje w każdym razie aluminium tępo chodzi w takich substancjach, tak jakby sie zacinało a ten efekt już masz i chcesz go wyeliminować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hansrpg Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Warto by po aplikacji pokręcić stacyjką kilka-kilkanaście razy aż do ostatniej pozycji skoro ta najciężej chodzi, jednak przed tym zabiegiem polecam jednak odłączyć akumulator, bo po co niepotrzebnie odpalać i gasić auto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TESTER 1956 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Warto by po aplikacji pokręcić stacyjką kilka-kilkanaście razy aż do ostatniej pozycji skoro ta najciężej chodzi, jednak przed tym zabiegiem polecam jednak odłączyć akumulator, bo po co niepotrzebnie odpalać i gasić auto. No to do powyższego dodać jeszcze należy by pamiętać że na kluczyku, po każdorazowym jego wyjęciu, przez jakiś czas będą pozostawały resztki tego co zaaplikujemy. Trzeba o tym pamiętać, by wytrzeć kluczyk co uchroni kieszeń przed, trudnym do usunięcia, zatłuszczeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.