banfyk Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Witam. Posiadam Nissan Primera P12 Kombi 1.9 dci no i moje pytanie brzmi następująco. Co może być przyczyną zablokowania radia i wyświetlenia się napisu SECURE na zielonym tle ?? Dodam że nie można nic zmienić w ustawieniach radia , nie da się go wgl. włączyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 16 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 Radio oryginalne?Wymieniałeś / odpinałeś ostatnio aku?To wygląda na brak komunikacji radia z immoBooo., jak zapewne wiesz - radia w Nissanach są przypisane / "połączone" z immobilizerem....taki sprytny system Zielone tło oznacza błąd radia , spowodowany np. zmianą zasilania W tej sytuacji pozostaje niestety wizyta u elektronika, który odczyta kod z pamięci radia luuub serwis (ASO)chyba, że jakimś cudem masz gdzieś w papierach zapisany kod do radia...ale wątpię...Zatem , konieczna będzie zmiana pamięci przez fachowca.* kiedyś , komuś ponoć pomogło wyjęcie radia i odpięcie na chwile kostek...jeśli się to potrafi zrobić * Kolejna wskazówka ---> wyjac bezpiecznik od radia na kilka minut ale ten ze skrzynki przy akumulatorze. To częsta "przypadłość" p12....Czemu tak się dzieje? No cóż - elektronika :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banfyk Opublikowano 17 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 Radio oryginalne? Wymieniałeś / odpinałeś ostatnio aku? To wygląda na brak komunikacji radia z immo Booo., jak zapewne wiesz - radia w Nissanach są przypisane / "połączone" z immobilizerem....taki sprytny system W tej sytuacji pozostaje niestety wizyta u elektronika, który odczyta kod z pamięci radia luuub serwis (ASO) chyba, że jakimś cudem masz gdzieś w papierach zapisany kod do radia...ale wątpię... Zatem , konieczna będzie zmiana pamięci przez fachowca. (kiedyś , komuś ponoć pomogło wyjęcie radia i odpięcie na chwile kostek...jeśli się to potrafi zrobić zielone tło oznacza błąd radia , spowodowany np. zmianą zasilania) To częsta "przypadłość" p12.... Czemu tak się dzieje? No cóż - elektronika :/ Właśnie dziwna sprawa się stała bo nie odpinałem nie wymieniałem kompletnie nic nie robione z samochodzikiem od paru dobrych miesięcy a nawet roku. Radio oryginał . No nic jutro się wybieram do elektronika może coś poradzi a jak nie to fachowcy od radia albo ASO mi pozostaje ... bo co to za jazda kiedy słyszy się własne myśli ;P no tak elektronika też kiedyś ma prawo wysiąść . Dzięki za info dam znać co było przyczyną Problem tkwił chyba w zawieszonym sterowniku ... bo odpiąłem akuuś na kwadrans iii radio ożyło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 Czyli wniosek nasuwa się taki - zanim udamy się do fachowca - warto samemu spróbować , odpinając na chwilę radio lub akumulator. Jak wcześniej wspomniałam : SECURE na zielonym tle sygnalizuje błąd radia (zasilanie) Na żółtym - problem z IMMO. Choć z tego co wiem- na zielonym ,czasem nasze "sztuczki" / próby reanimacji nie pomagają - radio dalej nie działa. Wówczas ani rusz bez fachmena... Dzięki za wiadomość - będzie ona wskazówką dla potomnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.