sofela Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Witam, kilka dni temu stałem się szczęśliwym posiadaczem tego wozu i na dzień dobry mam problem znany już niejednemu użytkownikowi tego auta, otóż po zapaleniu silnik chodzi chwilke ok potem zaczyna łapać nierówne obroty i co jakiś czas zdławi się i puści dym z rury wydechowej. Autodiagnostyka pokazała kod 15 czujnik kontroli położenia suwaka w pompie Czujnik położenia wału ma między pinami 2 i 3 ma ok 1,4 kOhm i nosi ślady uszkodzenia podczas pracy w pompie słychać niepokojące grzechotanie, dokładnie w tym miejscu (w okolicy tego srebrnego dekla) dodam jeszcze że auto było zastane, stało ponad 2 miesiące a po porządnym przegazowaniu puszcza dużo sadzy, co do filtrów paliwa to główny czyściłem a ten mały wymieniałem na tej dwupinowej kostce co idzie do wtryskiwaczy opór jest lekko ponad 100 Ohm proszę o jakiekolwiek porady i co z tym czujnikiem ? czy nadaje się on do użytku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marlos90 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 czujnik się nadaje do użytku, jak padnie to silnik nie odpala, ponadto ważne jest aby obudowa niebyła popękana ten mały filtr paliwa jest zbędny ( oryginalnie tam go nie było ) i w jaki sposób czyściłeś filtr paliwa? jego się wymienia.. koszt ok 30zł ponadto jest okazja odwodnić filtr tzn wykręcić ten korek od spodu z wężykiem, i jak samochód stał to proponuję mixolu trochę dolać do paliwa lub zalać lepszego paliwa ( np vervy ze 20l ) pojeździć i jak się nie poprawi to odwiedzić kogoś od pomp paliwa bo błąd dotyczy właśnie pompy.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sofela Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 dzięki, co do czujnika to obudowa jest lekko pęknięta ale się trzyma kupy a filtr wymienię dzisiaj Dolałem dodatku do paliwa i chodzi trochę lepiej ale z pompy wtryskowej wydobywa się straszny pisk, tak jak by się coś zacierało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.