kiego Opublikowano 31 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 U mnie jest 20 stopni na auto przez cały rok,jedynie jesli ruszam gdzieś dalej(np Francja lub Hiszpania) to zmieniam ustawienie na 17 stopni.W porownaniu z klimatronikiem z insigni ,mokki czy antary to ten z qq działa swietnie( chyba ze czekasz trzy tygodnie na nową chlodnice klimy ,bo wtedy bywa ciepło ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmamot Opublikowano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 Podtrzymuję zamknięcie lewej kratki. Właśnie wracałem dziś z imprezy sylwestrowej. Na ogrzewanie bocznych szyb są kratki powyżej z którymi nic nie idzie zrobić i tam ładnie dmucha ciepłe powietrze na szybki w okresie wyrównywania temperatur. Mam ustawione na auto 20st siedzę w swetrze kurtka ściągnięta . Fajnie grzeje w stopy . W trasie naprawdę klimatronik zimą spisuje się bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomi_St Opublikowano 11 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 U mnie klima dalej grzej jak szalona. Ostatnio przy temperaturze na zewnątrz -6C ustawiłem temperaturę na 17C. Przez pierwsze 5 minut jazdy wentylator pracował na 2 biegu, potem jak silnik się nagrzał szybko wskoczył na bieg 6 (na 7 możliwych). Nawiew przez kilknaście minut pracowął na 6 biegu (w aucie robiło się już naprawdę ciepło), potem stopniowo schodził z obrotami aż dmuchawa zatrzymała się na 3 biegu. U Was też tak jest, że jak silnik się nagrzeje to dmuchawa włącza sie na prawie maksymalne obroty i przez spory czas tak mocno dmucha? Wydaje mi się, że kiedyś tak nie było. Jako że podjechałm pod dom sprawdziłem kilkoma termometrami jaka jest temp. w aucie na wysokości środkowego podłokietnika - było 21-22C (mimo ustawionej temp. 17C), jak ustawiłem nawiew na twarz to dmuchało powietrze o temp. 28C. Będę musiał wstawić auto do serwisu na dzień-dwa, bo na razie kończą się koncepcje co może być przyczyną. Moduł sterowania wymieniony, na komputerze temperatura też obniżona o maksymalną możliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Temperatury nie sprawdzałem,ale z nadmuchem ustawionym na auto,tak jest.Mocniej dmucha jak ma czym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Jako że podjechałm pod dom sprawdziłem kilkoma termometrami jaka jest temp. w aucie na wysokości środkowego podłokietnika - było 21-22C (mimo ustawionej temp. 17C), jak ustawiłem nawiew na twarz to dmuchało powietrze o temp. 28C. Będę musiał wstawić auto do serwisu na dzień-dwa, bo na razie kończą się koncepcje co może być przyczyną. Moduł sterowania wymieniony, na komputerze temperatura też obniżona o maksymalną możliwość. Dmucha 28C żeby szybciej osiągnąć ustawione 17. Tyle z teorii a jak to widzi nissan to już tego chyba nikt nie wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiros Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 No ale jak jest ustawione na auto to jak ma działać ? Dla mnie jest Ok a jak nie chce żeby wiało to sam sobie ustawiam temperaturę i siłę nawiewu i po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomi_St Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 (edytowane) Mam inne auto z automatyczna klimą i absolutnie tak to nie działa abym musiał dotykać siłę nawiewu czy cokolwiek. Mam tam ustawioną temperaturę 20C i nie dotykam ustawień klimatyzacji. Naprawdę. W ogóle nie wiem że mam klimę, zmieniam tylko temperaturę na 22-23C jak jadę bez kurtki i na 19-20C jak w kurtce. I to wg. mnie jest automatyczna klimatyzacja. Nawiew nie wchodzi na maksymalne obroty jak silnik się rozgrzeje, nie mam uczucia, że jestem w saunie bo klima wieje na maxa z temperaturą 30 stopni. Już pomijam fakt, że jak ustawione 17C to mam 21 stopni. Nawet nie próbowałem jechać z ustawioną temperaturą 21C bo się nie da. Edytowane 12 Stycznia 2017 przez Tomi_St Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurand15 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 U mnie po ostatniej ingerencji serwisu nagle problem zniknął. Tzn z nawiewem to dalej tak jest (no i myślę że to jest OK, w innym autku mam podobnie), ale tryb piekarnika już się nie załącza Mam zaproszenie na akcję serwisową, to podpytam co w końcu zdziałało te cuda (podejrzewam korektę o 1-2 stopnie w górę odczytu temp. w kabinie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czarny_OP Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Koledzy mam pytanie, czy u was w przy załączonej recyrkulacji (obieg zamknięty) zapala się dioda na przycisku? U mnie zjawisko wygląda to tak że jak wcisnę przyciski od recyrkulacji to z automatu odpala się klimatyzacja a dioda na przycisku się nie uaktywnia. W poprzednich moich samochodach przy załączeniu obiegu wewnętrznego, można było wsłuchać się w dźwięk stycznika albo ruch elementu zamykającego obieg za konsolą centralną (ale trzeba było wyostrzyć zmysł). Pytam bo zastanawia mnie czy funkcja recyrkulacji nie jest u mnie uszkodzona, gwarancja się kończy, więc mógłbym wybrać się do ASO. Z funkcji korzystałem w moich poprzednich autach przy siarczystych mrozach aby zagrzać szybciej kabinę czy ewentualnie jak PKS wyjechał z zatoczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubalon Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Tak jest, automatycznie się włącza klima ale można wyłączyć i będzie bez klimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herson Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Można wyłączyć ale bez osuszania, parują szyby. Tak z innej beczki, niestety początek tygodnia musiałem pojeździć w okolicach Suchej Beskidzkie, Stryszowa, Wadowic i później przez Myślenice do Krakowa. Jak bylem sceptyczny do tego calego alarmu smogowego, tak doswiadczylem go bardzo boleśnie. Cale dwa dni kaszlałem jak gruźlik... Najgorzej było wczoraj, jak z sypialni mamy piękny widok na pasmo z Babia Górą, tak wczoraj rano widziałem tylko światła stacji benzynowej przy drodze na Skawinę ( ok 1 km ) i nic więcej. Żadnych swiatel aut na obwodnicy, czy domów dalszej okolicy.... Wizyta w Myślenicach uzmysłowiła mi, że pod względem jakości powietrza, niestety stawiani jesteśmy w rzędzie z Indiami, Chinami czy Meksykiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tz1609 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2017 Koledzy mam pytanie, czy u was w przy załączonej recyrkulacji (obieg zamknięty) zapala się dioda na przycisku? Tak,dioda się zapala i powinna świecić jeśli obieg jest zamknięty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio Opublikowano 13 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2017 U mnie też się świeci i myślę o wyłączeniu automatycznej klimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmamot Opublikowano 17 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 (edytowane) Zrobiłem pomiary z kratek nawiewnych kamerą termowizyjną wyniki poniżej . Temperatura w aucie ustabilizowana po przejechaniu 22km . Kratki nawiewne są zablokowane . Tak jak pisałem wcześniej daje mi to komfort taki że nie dostaję gorącym powietrzem w twarz. Nastawa temp 20st na wyświetlaczu widoczne 3 kreski siły nawiewu. flir 2.pdf j11 a.pdf Edytowane 17 Stycznia 2017 przez pmamot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurand15 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2017 oo, fajna kamerka. Można pożyczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmamot Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 oo, fajna kamerka. Można pożyczyć? He jasne można . Problem w tym że to smarfon Cat S60 . Kamerka wmontowna w bryłę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurand15 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Szkoda, no ale może lepiej, bo bym się pomierzył i ciśnienie by mi się podniosło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 (edytowane) Panowie jak to w końcu jest bo już sam nie jestem pewny a w instrukcji auta raczej tej informacji nie ma. Chodzi mi o różnicę pomiędzy klimatyzacją manualną i automatyczną w "naszym aucie". Czy w klimatyzacji manualnej jest tak samo jak w automatycznej, że temperatura grzania stabilizuje się dopiero po osiągnięciu tej nastawionej (tzn. komputer poprzez czujnik w końcu uznał, że w aucie jest tyle stopni ile nastawiliśmy - oczywiście aby dojść do tej temperatury podróżujący muszą wytrzymać przez kilkadziesiąt minut temperaturę pieca hutniczego); czy jest może tak, że w manuału nastawiam 16 C i ma być wydmuchiwane 16 C cały czas (tzn. 16 C z nawiewu powinno być maksymalną temperaturą). Edytowane 27 Stycznia 2017 przez flood Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssoryu Opublikowano 27 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 To drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 To drugie rozwiązanie wydaje się oczywiste i logiczne ale z moich obserwacji wynika, że w QQ2 tak nie jest. Klimatyzacja manualna działa na takich zasadach jak automatyczna (grzeje ponad miarę aby w końcu obniżyć grzanie kiedy komputer uzna, że w aucie jest już zadana temperatura). W manualu można jedynie decydować z którego miejsca ma być nawiew i z jaką intensywnością - to trochę "ochrania" przed nadmiernym grzaniem ale w końcu i tak muszę przekręcić gałkę na LO bo jest za gorąco, pomimo tego, że w manualu mam nastawione 16 C i nawiew z jedną kreską na przednią szybę. Nie można długo wytrzymać przy nastawieniu 16 C w automacie. Ot nowoczesna mechanizacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssoryu Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Właściwie to są trzy możliwości: 1. włączone AC i AUTO - pełny klimatronik 2. włączone AC, bez AUTO 3. bez AC i AUTO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flood Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 A czy u was klimatyzacja manualna działa jak działa jak automatyczna i czy grzeje ponad miarę? Zmierzyłem i w manualu, kiedy nastawiłem na minimum czyli 16 C to na termometrze trzymanym przed sobą miałem ponad 25 C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssoryu Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Wlasnie przestala mi dzialac regulacja temperatury w klimie, tzn. krecac lewa galka nie zmienia teperatury. Wszystko inne dziala (wentylator, nawiewy, ac, auto, dual-ustawianie temperatury prawa galka), tylko nie krecenie lewa galka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 A temperatura się zmienia??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ssoryu Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 "zablokowala" sie na 19 i do tej temperatury robi, tyle ze pokretlem nie moge zmienic na inna docelowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi