Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Patrol 4,2 benz układ kierowniczy

melo3
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

posiadam patrola gr y60 long 4.2 benz, mianowicie mam problem, chodzi mi o to ze nie mogę ustawić kierownicy tak aby jechał prosto, parch raz sciaga w lewo raz w prawo,poprostu nie umiem tego ustawic. wszystkie koncowki itp itd nowki sztuki, koła 35", proszę o pomoc. z góry dziekuje

może grzebał ktoś przy przekładni kierowniczej śrubką do kasowania luzów jak jest za mocno dokręcona to może się tak dziać . Możesz mieć luzy na łożyskach lub  albo amor skrętu . Jeśli go podnosiłeś to most zmienił kont i tu problem , regulacja na tulejach mimośrodowych . trochę tych pozycji jest do sprawdzenia .

przy przekładni raczej nikt nie grzebał, luzy na łozyskach "kasuje co jakis czas" amorek skretu wydaje sie byc ok ale zaraz sprawdze. tak podnosiłem go o +2... regulacja na tulejach? tzn jak to ogarnac? moze podpowiesz....z gory dziekuje

jak poszedł do góry to zmieniły się kąty na zwrotnicach i przez to auto zaczyna myszkować , dlatego przy wahaczach w miejscu gdzie są przykręcane do mostu daje się tuleje regulujące mimośrodowe nimi regulujesz most tak by stał jak w oryginale , tu masz to ustrojstwo na fotce. A luzy na kierownicy warto sprawdzić i wyregulować też , u mnie przy 35c po poł roku latania musiałem kasować.

post-20629-0-69555900-1455548725_thumb.jpg

poniżej masz schemat montażu

99130575905786223146.jpg

ja jednak skłaniałbym się bardziej w stronę silentblock-a niż tulei poliuretanowej z kołnierzem (składanej z połówek) ze względu na wytrzymałość, wiem że silentblock jest twarszy ale na pewno dłużej wytrzyma, chociaż to i tak zależy od producenta

• 4 tygodnie później...

Dziękuję za odpowiedzi. Jestem wdzięczny i będę z tym walczył ;)

Pany, pytanie za 100 pointsow...w 3d y60 zgnily progi. Z czego dorabiacie? Będę dźwięczny ;) pzdr