Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Filtr powietrza K&N

borge
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

@ chudson, nic nie rozumiem : ) K&N klopotliwa wymiana, wkurzajace mycie, wysoka cena ale sie oplaca? ; )

@ piotrek3, albo jestes pedantem ; ) albo masz niesprawny silnik z przedmuchami skoro filtr powietrza tak silnie zanieczyszczany

pozdrawiam

Wysoka cena ale płacę raz na zawsze. Skoro myłem go 4 razy już to znaczy ,że nie wydałem 400zł na drogie do motoru filtry papierowe. W przypadku auta gdzie papierowych zamienników tanich jest dużo moim zdaniem gra nie warta świeczki

Wysoka cena ale płacę raz na zawsze. Skoro myłem go 4 razy już to znaczy ,że nie wydałem 400zł na drogie do motoru filtry papierowe. W przypadku auta gdzie papierowych zamienników tanich jest dużo moim zdaniem gra nie warta świeczki

Gra nie warta świeczki??Ciekawa opinia.

Sredniej klasy filtr powietrza do X-traila t31 np.Filtron polski to koszt ponad 60 zł

przyklad:

http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3117213531210-AP_185|5-O29491-filtr-powietrza.html

K&N kosztuje ok.250 zł.

Myje go ok.~~5 razy na rok .

Gdybym zamiast mycia miał za każdym razem kupić nowy filtr papierowy  to rocznie wydałbym ponad 300 zł .

Rachunek jest prosty- jednoznacznie pokazuje ,ze jednak "gra  jak najbardziej jest warta świeczki".

To robisz w roku 50kkm, czy kupujesz filtry za 150 zeta?

Sredniej klasy filtr powietrza do X-traila t31 np.Filtron polski to koszt ponad 60 zł

może zmień dostawce?? bo ja widze filtr za 30zł. a do t30 płaciłem 25 w sklepie (allegro było 20 + przesyłka) 

np:

http://allegro.pl/filtron-filtr-pow-ap154-honda-nissan-ap-154-i5002635865.html

Filtr z Allegro do jakiego podałes link nie pasuje do  T31..

Ale nawet jakbym kupił filtr pasujący do T31 za te 30 zł -to i tak przed upływem  dwóch lat stosowania K&N jestem do przodu .

A ten filtr jest na wiele lat ..

Więc o czym tu deliberować??

Edytowane przez piotrek3

a jaki jest do t31 2.0dci?

do t30 2.2 jest  AP154/1

http://allegro.pl/filtr-powietrza-nissan-qashqai-07-x-trail-t31-07-i6165623747.html

Oj dałem wyżej link do Intercars-u.Wystarczyło zajrzeć..

Do X-traila T31 wchodzi filtr AP 185/5

Edytowane przez piotrek3

Pakierzaki to dusiciele silników  :wacko: ,nawet jak by oryginalny filtr powietrza Nissan kosztował 5zł to bym nie kupił dusiciela :D  

Pakierzaki to dusiciele silników  :wacko: ,nawet jak by oryginalny filtr powietrza Nissan kosztował 5zł to bym nie kupił dusiciela :D  

To już wiemy ;)

Nie ma co już pisać o tych biednych silnikach.

a jaki jest do t31 2.0dci?

do t30 2.2 jest  AP154/1

http://allegro.pl/filtr-powietrza-nissan-qashqai-07-x-trail-t31-07-i6165623747.html

Cała gama producentów filtrów do 2,0 DCI.

http://www.czesciauto24.pl/filtr-powietrza/nissan/x-trail-t31/23196

Do wyboru, do koloru.

To już wiemy ;)

wiemy że Tida ma więcej o pierdylion koni na KN... 

dziś już nie dam rady ale jutro zrobię pomiary "przyśpieszeń i elastyczności" specjalnie dla Edzia na Xtrailu - mam nowego "papierzaka" - markowego Filtrona, drugi pomiar na starym filtrze - juszcze nie wywaliłem - jest na foto w tym temacie, a trzeci pomiar bez filtra... sam jestem ciekaw jakie będą różnice.

Teoria Edka może i ma jakieś uzasadnienie w wolnossiaku, ale nie uwierzę że czuć kuce od tego.

Natomiast w turbodieslu, co mi z większej ilości powietrza jak czujnik doładowania poprzez VNT steruje jego ilością?

Piotrek używa tylko dlatego, że jego silnik ma gruźlicę.

Swoją drogą, jakby przemył dolot to może byłby spokój na jakiś czas.

Jak na ściankach jest dużo lepkiego, to oparom łatwiej osiąść, niż zostać wessanym do silnika.

(to oczywiście moja teoria ;) )

jutro i tak będę na pustym pasie nieczynnego lotniska bo mam tam mały meeting i chcę przetestować małą modyfikacje odmy... ;) nie będzie problemów aby zrobić kilka pomiarów, zwłaszcza że mam kompa, który mierzy przyśpieszena 

dokładność... +/- 1km do 100km/h wg GPS a odległość mam wyskalowaną na 100m / 10km wg słupków kilometrowych na prostej drodze

Do testów to brakuje filtra K&Na, na każdym papierzaku nowym czy starym- będzie boa dusicie..........

Tak dokładnie Stider w wolnossiaku czuć różnice i to dużą w szybszym zbieraniu się do torpedowania  :D

Edziu - starym indiańskim sposobem zamiast filtra KN do testów pojade... bez filtra  :whistle: a  nawet pociągnę do wlotu CAI - mam kawałek flexi rury fi125...

Bez filtra bedzie jeszcze mniejszy opór niż z filtrem KN.

Tak się kiedyś w OSach jezdziło  :P

Zgodnie z obietnicą przedstawiam moje wyniki... - po pierwszych próbach z filtrem i bez - zrezygnowałem z zakładania brudnego filtra...

najlepszy wynik zrobilem z nowym "papierzakiem booą dusicielem" przy pierwszej próbie - na rozgrzewkę 0-100 w 9,6 60-100 w 4,1 a 400m w 18,8 (sam w aucie, bez balastu)

niestety nie mam fotki - mocno poruszona i nic nie widać...

Po kilku przejazdach doszedłem do wniosku, że nie ma co patrzeć na czasy 0-100 i na 400m (zbyt dużo zależy od startu) a należy skupić się na przyśpieszaniu 60-100, które jest wykonywane na jednym biegu. No i to właśnie przy wyprzedzaniu powinien być odczuwalny ten power co w Tidzie :P

To co mnie najbardziej zdziwiło to, że nie usłyszałem różnicy dźwięku z filtrem i bez...  :huh: może głuchnę lub wyciszenie w moim Xie działa lepiej niż się spodziewałem...

Warunki pomiarów: 24C, 225/70/16 2,3 Bar goodyear wrangler, na pokładzie 3 osoby razem 179kg, bagażnik - ok 15-20kg, bak około 50l paliwa, wiatr pomijalny bo jezdziłem w dwie strony a wyniki były podobne, start na fwd, wyłączona kontrola trakcji, asfalt suchy, delikatne zerwanie przyczepności (pisk opony sporadyczny)

60-100 -> czasy od 4,3 do 4,7 i raczej przypadkowy rozrzut... bez znaczenia z filtrem czy bez...

kilka przykładowych fotek, na których coś widać:

post-58419-0-28791000-1463766466_thumb.jpg post-58419-0-10111800-1463766479_thumb.jpg post-58419-0-53089500-1463766490_thumb.jpg post-58419-0-99762100-1463766499_thumb.jpg

PS

Hamulce w Xie to жопа . Po rozgrzaniu - tzn po pierwszym ostrym hamowaniu - zaczynają mieć moce magiczne. (znikają) 

• Upvote 3

A idź z tym twoim Enginem bez z małe różnice :D 

W wolnossiaku na papierzaku muł na K&N ciągnie pięknie oczywiście z wyłączonym ESP :P  

Bartezm, dziekuje za testy, plusik

smieszny ten UKP, montaz klopotliwy czy prosty? korzystasz z niego na co dzien czy raczej przydatny w takich okolicznosciach jak powyzsza?

pozdrawiam

rzuć okiem na temat: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/78399-komputer-pokladowy-w-x-trailu-wszystkie-maja/?hl=%20komputer%20%20pok%C5%82adowy

na ekranie startowym mam spalanie srednie, chwilowe , pozostale paliwo w baku - to najistotniejsze informacje, oraz prędkość (ukp, licznik i gps...)

sporadycznie korzystam też ze spalania sredniego na "dystans", temp wew/zew, ladowania aku

z tych pomiarów przyspieszeń to po raz trzeci użyłem od zamontowania ;) 

ps

teraz to ja się delektuje nowym podłokietnikiem :D - który działa! ale to osobny temat  :P