Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wymiana płynu układu hamulcowego i sprzęgła

hakos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam Note`a 1.4 w najbliższym czasie planuję wymienić płyn hamulcowy na własną rękę. 

Z wymianą płynu w ukł. hamulcowym większego problemu nie będzie, bo jest mnóstwo poradników to zastanawia mnie fakt wymiany w ukł. sprzęgła. Gdzie znajduje się odpowietrznik? jak to zrobić?

dzięki za odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

A w jaki sposob spuszczac plyn?

Tak samo jak z hamulcami?

Czy zaplon ma byc na pozycji ON?

Panowie i Panie....

Czy naprawdę nikt nie wie jaki jest schemat czynności wykonywanych przy wymianie płynu w ukł. wysprzęglania?

bardzo proszę o rady

Chyba nikt tego samodzielnie nie robił. Hamulce ludzie zapewne odpowietrzali i tyle. W układzie wysprzęglania nikt pewnie nie grzebał. Prawdę mówiąc, to nawet nie widać na siłowniku sprzęgła czegoś czym by można np. upuścić płyn czy odpowietrzyć.

Odpowietrznik znajdziesz przy siłowniku od sprzęgła na skrzyni. Jakiś czas temu wymieniałem i tam właśnie mechanik zakładał wężyk i spuszczał odkręcając w odpowiednim momencie a mi mówił kiedy mam wciskać sprzęgło i pompować.

Jeżeli na wysprzęgliku masz odpowietrznik to zakładasz na niego przezroczysty wężyk. Luzujesz odpowietrznik, a druga osoba wciska pedał sprzegła. To powoduje wypchnięcie płynu z wysprzęglika. Nie wiem czy w Note jest oddzielny zbiorniczek na płyn do wysprzęglika czy wszystko idzie z jednego zbiorniczka na sprzęgło i hamulce.

W każdym razie ważne żeby w zbiorniczku był nalany świeży płyn. Stary odciągnij chociażby strzykawką.

Ostrożnie trzeba z odkręceniem odpowietrzników przy zaciskach i cylinderkach hamulcowych. Najlepiej lekko je opukać młotecznikiem, psiknąć np Wd-40 i delikatnie próbować odkręcić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...