tz1609 Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 http://allegro.pl/modul-czasowy-ne555-opozniacz-przekaznik-12v-10a-i6709111664.html Jest i u nas 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodziop Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Witam, ktoś sprwdzi czy ten pomysł działa: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tz1609 Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Witam, ktoś sprwdzi czy ten pomysł działa: Poczytaj wątek od początku,było o tym.Jak masz alarm to nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodziop Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Poczytaj wątek od początku,było o tym.Jak masz alarm to nie działa. Ok, sorry, najpierw umieściłem link, a później zobaczyłem, że już jest. Nie mam alarmu, ale mam inne zabezpieczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tz1609 Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Ok, sorry, najpierw umieściłem link, a później zobaczyłem, że już jest. Nie mam alarmu, ale mam inne zabezpieczenie. To u Ciebie powinno to zadziałać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Ja już się boję wchodzić do tego wątku - bo po każdym kolejnym poście mam już pewność, że w tym wirtualnym świecie obcuję z wariatami Przecież to jest chore marnować tyle energii na zwykłe Stop-Start. Takie paranoje chyba się leczy koledzy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Gdyby nie MY świat byłby nudny...na Twoim miejscu zastanowiłbym się w jakim świecie zyjesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tz1609 Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 A ja sobie ten przekaźnik zamówiłem i jak tylko zrobi się cieplej od razu zainstaluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubalon Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Karminadelku, nie każdy lubi mieć takie g..... jak S/S a i są tacy co chcą trochę dłużej posiadać bezawaryjnie QQ . W mieście gdzie co 100 m są światła można faktycznie zostać wariatem, posiadając tak przemyślny system do uwalenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_1998 Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 W mieście gdzie co 100 m są światła można faktycznie zostać wariatem, posiadając tak przemyślny system do uwalenia. Taaaa, jakby SS tak działał co każde te światła....... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubalon Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Ano działa niestety, ale mam wyłączony to mi nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_1998 Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 No to mój się chyba wystraszył i nie jest taki nadgorliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andrzej G Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 (edytowane) No to mój się chyba wystraszył i nie jest taki nadgorliwy. Bo na to, kiedy działa ma wpływ wiele czynników, takich jak stan naładowania akumulatora, ciepłota silnika, obciążenie poboru energii (klima, światła ...). Nawet w optymalnych warunkach podczas jazdy po mieście, jedne, drugie, trzecie światła to 3 uruchomienia, na dodatek światła, klima i inne odbiorniki żrą energię na wyłączonym przez SS s-ku ... w następstwie czego SS nam "odpuszcza" ... po każdym kolejnym poście mam już pewność, że w tym wirtualnym świecie obcuję z wariatami Przecież to jest chore marnować tyle energii na zwykłe Stop-Start. Takie paranoje chyba się leczy koledzy Nie da się wyleczyć paranoi podpartej argumentami. No bo jeżeli to, czy rozrusznik zakręci w ciągu roku 1000 razy, czy 10000razy, nie jest wystarczającym argumentem, że musi to mieć wpływ m.in. na żywotność rozrusznika, to pytanie która strona powinna się leczyć. Inna sprawa, że większość czubków zapewne uważa, że problemy z "deklem" mają wszyscy, tylko nie oni. Bez urazy Edytowane 23 Lutego 2017 przez Andrzej G Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@ndy Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Ja już się boję wchodzić do tego wątku - bo po każdym kolejnym poście mam już pewność, że w tym wirtualnym świecie obcuję z wariatami Przecież to jest chore marnować tyle energii na zwykłe Stop-Start. Takie paranoje chyba się leczy koledzy Zmienisz Kolego zdanie, kiedy będziesz musiał "odpalić" J11 z cudzego akumulatora (lub wzywać assistance) lub stracisz rozrusznik.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 A ja sobie ten przekaźnik zamówiłem i jak tylko zrobi się cieplej od razu zainstaluję Czemuś nie dał znać? można było się zwołać na forum i zmówić kilka do kraju za jedną opłatą.Na pewno byłoby wielu chętnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tz1609 Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Czemuś nie dał znać? można było się zwołać na forum i zmówić kilka do kraju za jedną opłatą.Na pewno byłoby wielu chętnych. Zamówiłem tutaj: http://allegro.pl/modul-czasowy-ne555-opozniacz-przekaznik-12v-10a-i6709111664.html 12,20 z przesyłką i nie trzeba tyle czekać,będzie najpóźniej w poniedziałek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Brawo Ty Też zamówiłem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tz1609 Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 (edytowane) Brawo Ty Też zamówiłem Mam nadzieję,że to rozwiąże nasz problem z SS raz na zawsze Edytowane 24 Lutego 2017 przez tz1609 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Tylko żeby czegoś przy podłączeniu nie spartolić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tz1609 Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Tylko żeby czegoś przy podłączeniu nie spartolić. Masz może zdjęcie jak to wygląda za przyciskiem,chodzi mi o ilość przewodów,są trzy czy cztery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 24 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Za przyciskiem są trzy przewody od góry i chyba cztery ,albo i pięć na dole wtyczki,nie wiem od czego. Ważne są te trzy! Pierwszy po lewej ,czarny to jest masa,środkowy to jest plus,który pojawia się zaraz po przekręceniu stacyjki,a obok jest przewód na którym pojawia się plus dopiero po dezaktywacji SS i plus istnieje w tedy na obydwu przewodach.Dla nas ważny jest ten minus(masa) i ten wolny,który steruje wyłączeniem SS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomi_St Opublikowano 25 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Jacko - a mierzyłeś napięcie na pinie który odpowiada za wyłączenie SS ? Czy jest to +12V czy może 3V lub 5V ? Sprawdź to bo może być tak, że SS wyłącza się podając na krótko napięcie na wejście procesora układu sterującego, zwykle jest to od 3 do 5V. Podanie tam 12V może nieźle narozrabiać. Ja bym zrobił tak: przy wyłączonym zapłonie sprawdziłbym omomierzem które styki są zwierane w momencie naciśnięcia przycisku. I pod te styki podpiąłbym przekażnik tak aby był zwarty po 10 sek od uruchienia zapłonu. Układ w linku wyłącza przekaźnik po podaniu zasilania ale widać, że ma 3 wyjścia, więc zapewne po podłączeniu zasilania rozowiera jeden styk przekaźnika a zwiera drugi. To rozwiązanie ma jedną wadę - nie da się już potem włączyć SS przyciskiem. Sugerowałbym poszukać układu który po włączeniu zasilania po kilku sekundach zwiera styki przekaźnika na 1 sekundę, co wystarczy aby wyłączyć SS, ale w każdej chwili możemy go potem włączać lub wyłączać. Ktoś w tym wątku podawał nawek link do takiego programowalnego układu w cenie ok. 50zł. Swoją drogą dziwne, że w tym przycisku jest tyle przewodów, powinno być 5 (z czego jeden do sterowanie LED o wskaźnika włączenia SS i drugi do podświetlenia przycisku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Jutro będę tam zaglądał i przymierzał się do kombinacji,natomiast co do napięć,nie zamierzam używać osobnych doprowadzeń ze skrzynki bezpieczników,wszystko (a zwłaszcza sterowanie) mam zamiar wykorzystać z podpięcia przycisku. Wczoraj doszła płytka.Jak dam radę to dzisiaj to zamontuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tz1609 Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Jutro będę tam zaglądał i przymierzał się do kombinacji,natomiast co do napięć,nie zamierzam używać osobnych doprowadzeń ze skrzynki bezpieczników,wszystko (a zwłaszcza sterowanie) mam zamiar wykorzystać z podpięcia przycisku. Wczoraj doszła płytka.Jak dam radę to dzisiaj to zamontuję. Do mnie chyba przyjdzie dzisiaj ale mam 2 zmianę to dzisiaj nic nie zrobię.Zrób Jacek jakąś dokumentację jak będziesz montował,na pewno wielu z tego skorzysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi