lucianin Opublikowano 16 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 6 godzin temu, fuchs7 napisał: ...z góry uprzedzam - nie przeczytałem całego wątku 13 stron Szukam dobrych zimówek do Xtraila na 19" - ktoś coś ? Ja na swoje 19 stki kupilem Nokian wr3 suv , sniegu jeszcze nie widziały bo dopiero co kupilem i zalozylem, ale na suchym i mokrym jest OK , glośne tez nie sa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nori76 Opublikowano 17 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2018 Ja w zeszlym sezonie nabylem Nexen WINGUARD SUV 225/60R18 104 V XL, ktore sprawowaly sie rewelacyjnie, swietny wspolczynnik jakosc/cena, polecamWysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylb Opublikowano 22 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 Od lat używam, Dunlop WINTER SPORT. Bardzo dobry uciąg na śniegu, świetnie hamuje na mokrym, nie ściera się za szybko. Ogólnie w testach, zawsze w czołówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuchs7 Opublikowano 24 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 A może ktoś ma do zbycia nówki lub prawie nówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seta21 Opublikowano 15 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 Ja zakupiłem Falken, dość budżetowe, bo 540 PLN/szt (19tki 55 na 225). Są dość ciche, ale za to spalanie zauważalnie wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szybkicus Opublikowano 15 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2018 idzie zima Ja nam FALKEN 19" na czarnych felgach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 1 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 Może ktoś polecić jakie opony do Xa na zimę, albo napisać jakie ma i czy jest/nie jest zadowolony albo ma porównanie między różnymi. Oczywiście wybór jest mooocno ograniczony jeśli mówimy o oponie 225/55/R19 a taka ma być w mojej N-Con+ Po krótkim research'u w necie kusząco wyglądają np te: https://allegro.pl/oferta/4x-goodyear-225-55r19-99v-ultragrip-perf-suv-gen-1-8477689032 Alternatywa to Conti albo Pirelli. Micheliny kiedyś miałem i jakieś takie twarde są. A te GY mają chyba najlepsze "papierowe" parametry, szczególnie głośność. Gdzie kupujecie opony? Czy jest gdzieś taniej niż w necie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalb Opublikowano 1 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 A opcja z mniejszą felgą a troszkę większą oponą? Wtedy większy wybór trochę jest. Niewiele więcej zapłacisz za komplet felg 17+opony niż za same opony 19 plus przekładki co rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 1 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 (edytowane) 3 minuty temu, michalb napisał: A opcja z mniejszą felgą a troszkę większą oponą? Wtedy większy wybór trochę jest. Niewiele więcej zapłacisz za komplet felg 17+opony niż za same opony 19 plus przekładki co rok. W sensie kupić drugi zestaw używanych alusków 17 albo 18 + oponki zimowe? A co z czujnikami? Edytowane 1 Października 2019 przez Smakor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trafyc Opublikowano 1 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 Ten Goodyer to 1 liga, jak chcesz 19" to bylby chyba moj nr 1. Ja mam 17" Firestony, troche za miekkie, ale ja krotko na zimowkach jezdze, potrzebne mi glownie jak w gory jade.....letnie mam GY i chwale sobie...poparrz na oponeo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 1 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 (edytowane) 13 minut temu, trafyc napisał: Ten Goodyer to 1 liga, jak chcesz 19" to bylby chyba moj nr 1. Ja mam 17" Firestony, troche za miekkie, ale ja krotko na zimowkach jezdze, potrzebne mi glownie jak w gory jade.....letnie mam GY i chwale sobie...poparrz na oponeo Czy w ogóle można założyć mniejsze koła do auta. Słyszałem ostatnio, że podobno coś się zmieniło (w tym roku?) i auto ma homologację tylko na koła (rozmiar) z jakimi je wyprodukowano. Może koledze chodziło o to?https://bezprawnik.pl/zmiana-rozmiaru-kol-a-prawo/ Edytowane 1 Października 2019 przez Smakor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trafyc Opublikowano 1 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2019 38 minut temu, Smakor napisał: Czy w ogóle można założyć mniejsze koła do auta. Słyszałem ostatnio, że podobno coś się zmieniło (w tym roku?) i auto ma homologację tylko na koła (rozmiar) z jakimi je wyprodukowano. Może koledze chodziło o to?https://bezprawnik.pl/zmiana-rozmiaru-kol-a-prawo/ Niezle, w ASO mi dali 2 lata temu mniejsze to niech sie tlumacza....a na powaznie nie znalem tego wymogu, przy mniejszej srednicy felgi tj 17mam wiekszy profil opony, wiec srednica calosci jest zblizona do zestawu z 19 felgami, chyba nie ma mowy o zanizaniu przebiegu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalb Opublikowano 2 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 (edytowane) W książce serwisowej jest lista homologowanych wielkości kół. W Xie na bank są 17ki. Co do czujników - drugi komplet do drugiego kompletu. To nie są jakieś duże $. edit: na mój gust, jak weźmiesz mniejszą felgę, a większą oponę, to średnica całości pozostanie taka sama. Ale to tylko logika, nie wiem czy tam są co do mm te same wartości Edytowane 2 Października 2019 przez michalb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 2 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 (edytowane) No w Xie występują trzy rodzaje felg: 225/65/17 225/60/18 225/55/19 Nie liczyłem ale obstawiam, że mają taką samą średnicę zewnętrzną koła. Z tego co czytałem dopuszczalna różnica to 3% inaczej podpadasz pod kategorię "kręcenia liczników" Pomijając błędne wskazanie prędkościomierza, które i tak zawsze jest błędne (zawyżone) Edytowane 2 Października 2019 przez Smakor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 2 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuk Opublikowano 7 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2019 W dniu 1.10.2019 o 22:52, trafyc napisał: Niezle, w ASO mi dali 2 lata temu mniejsze to niech sie tlumacza....a na powaznie nie znalem tego wymogu, przy mniejszej srednicy felgi tj 17mam wiekszy profil opony, wiec srednica calosci jest zblizona do zestawu z 19 felgami, chyba nie ma mowy o zanizaniu przebiegu... Ale to chodzi o zmiany rozmiaru kół poza te które mają homologację. Wszystkie homologowane są prawidłowe. Ja np. celowo wziąłem 17" bo by mnie chyba coś trafiło na drogach gruntowych przy niskoprofilowej 19". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 7 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2019 (edytowane) 9 minut temu, wuk napisał: Ale to chodzi o zmiany rozmiaru kół poza te które mają homologację. Wszystkie homologowane są prawidłowe. Ja np. celowo wziąłem 17" bo by mnie chyba coś trafiło na drogach gruntowych przy niskoprofilowej 19". No tak. Chyba tak to wygląda. Ale jak patrzę żeby kupić jakieś felgi 17 najlepiej oryginalne Nissanowskie to też nie jest tania zabawa. Opony 17" nie są dużo tańsze od 19" a dodatkowo targanie opon z felgami do auta i z powrotem nie wydaje się zabawne... No i jeszcze widzę, że jest problem z ET. Pytanie czy musi być dokładanie takie same czy np 5-7mm tolerancji jest dopuszczalne. Edytowane 7 Października 2019 przez Smakor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuk Opublikowano 7 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2019 12 minut temu, Smakor napisał: No tak. Chyba tak to wygląda. Ale jak patrzę żeby kupić jakieś felgi 17 najlepiej oryginalne Nissanowskie to też nie jest tania zabawa. Opony 17" nie są dużo tańsze od 19" a dodatkowo targanie opon z felgami do auta i z powrotem nie wydaje się zabawne... No i jeszcze widzę, że jest problem z ET. Pytanie czy musi być dokładanie takie same czy np 5-7mm tolerancji jest dopuszczalne. Z tego co kojarzę to dopuszcza się zmianę szerokości do 2cm na oś, czyli różnica w ET +/- 10. Ale uważaj bo w X-ach jest potrzebny dość duży otwór centralny (66,1) i nie każda felga spasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystian.85 Opublikowano 31 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 Witam, czy et 40 felgi 17" mozna zamontowac? Otwor centrujacy piasta jest 66.1? w xtrail 2019 1.6 163 konie tekna. Jak zaprogramowac tpms i jaki koszt? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalb Opublikowano 31 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 Za zaprogramowanie tpms płaciłem w krk 69zł brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 31 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 W dniu 7.10.2019 o 12:12, Smakor napisał: No tak. Chyba tak to wygląda. Ale jak patrzę żeby kupić jakieś felgi 17 najlepiej oryginalne Nissanowskie to też nie jest tania zabawa. Opony 17" nie są dużo tańsze od 19" a dodatkowo targanie opon z felgami do auta i z powrotem nie wydaje się zabawne... No i jeszcze widzę, że jest problem z ET. Pytanie czy musi być dokładanie takie same czy np 5-7mm tolerancji jest dopuszczalne. no bracie, chyba żartujesz, 19 są znacznie droższe 500-600 extra i do tego jest ich kilkukrotnie mniejszy wybór. poza tym jazda na 19 po drogach wojewódzkich i gminnych jest zwyczajnie szkodliwa dla auta i dla psychiki. Tylko autostrady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yawag Opublikowano 31 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 Cztery lata jeżdżę na 19 po autostradach, drogach wojewódzkich, gminnych i ulicach miast. Auto ma się doskonale. Moja psychika też. Co za bzdury.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 31 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 Niestety to nieprawda. Na tym profilu nie da się jeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakor Opublikowano 31 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 No wiadomo, że im większy profil tym komfort większy i mniej przekazywane jest do zawieszania i kierowcy (i teoretycznie dla auta lepiej), ale profil 55 na 19" nie jest taki tragiczny. Mam teraz w Korolce 45 i też da się jeździć (spodziewam się wybicia plomb z zębów, a jest normalnie). Niski profil jest za to bezpieczniejszy i auto stabilniej się prowadzi w zakrętach (mniejsze przechyły i bujanie na oponach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek3 Opublikowano 2 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 W dniu 31.10.2019 o 15:59, Smakor napisał: Niski profil jest za to bezpieczniejszy i auto stabilniej się prowadzi w zakrętach (mniejsze przechyły i bujanie na oponach). Tylko ten efekt jest zauważalny dopiero przy predkosciach na autostradach i drogach ekspresowych. Natomiast na co dzien odczuwalny jest jedynie znacznie nizszy komfort podróżowania oraz szybsze zuzycia elementów zawieszenia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi