chudson Opublikowano 15 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 Sprawdź przyciski, odłącz kostke . w bagaźniku obok lewarka powinieneś mieć imbusa do ręcznego zamykania szyberdachu ( dostęp po wyciągnięciu lampki ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzegorzSS Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 troszkę inne pytanie bo nie mogę założyć tematu i nie mogę nigdzie znaleźć: samoistnie otworzył mi się szyberdach i nie chce się zamnkąć nie wiem dlaczego. Czy jest ktoś kto miał podobny problem jeśli tak to proszę o pomoc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ckycky Opublikowano 19 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 troszkę inne pytanie bo nie mogę założyć tematu i nie mogę nigdzie znaleźć: samoistnie otworzył mi się szyberdach i nie chce się zamnkąć nie wiem dlaczego. Czy jest ktoś kto miał podobny problem jeśli tak to proszę o pomoc...Milej lektury...rf.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzegorzSS Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Dzięki, a co jak podczepilem kostkę po dłuższym czasie po 3h i nacisnalem przycisk i szyber się zamknął, czy taka sytuacja może się powtórzyć, czy coś z tym dalej robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudson Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Może się powtórzyć. Jeśli gdzieś jest zwarcie lub uszkodzenie sterownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GrzegorzSS Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 ok, dzięki za pomoc. Narazie się nie otwiera pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek62 Opublikowano 28 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 U mnie to samo (T-31) ale z mojej znajomości mechaniki wynika,że to efekt zabrudzenia, lub stanu silnika. Zamyka się na raty (silnik się grzeje. W końcówce domknięcia szyby nie daje rady, trzeba dopchnąć ręcznie. Uchylanie bez problemu. Tak więc czeka mnie demontaż tego ustroistwa i solidne czyszczenie. Poprzedni właściciel nie żałował smaru (przed kupnem, coby chodził szyberdach) teraz to się mści. Lub wymiana silnika. Wie ktoś jak działa przeniesienie napędu, coby to mechanicznie rozkminić i wiedzieć wcześniej co i jak. Najlepiej jakaś DTR-ka, lub coś w podobie. To co ckycky podrzucił troszkę objaśnia. A w T-31 nie mogę znaleźć imbusa, ani tym bardziej miejsca gdzie ręcznie domknąć otworzyć szyber - wtedy bym podłączył wkrętarkę i troszkę pokręcił w dwie strony, może by pomogło :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borge Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 gdybys chcial skorzystac z pomocy specjalisty to polecam, wiele lat temu naprawil mi szyber w MB W124, jest naprawde dobry choc nie wiem jak teraz z cenami http://www.szyberdachylodz.pl pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu71 Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 U mnie to samo (T-31) ale z mojej znajomości mechaniki wynika,że to efekt zabrudzenia, lub stanu silnika. Zamyka się na raty (silnik się grzeje. W końcówce domknięcia szyby nie daje rady, trzeba dopchnąć ręcznie. Uchylanie bez problemu. Tak więc czeka mnie demontaż tego ustroistwa i solidne czyszczenie. Poprzedni właściciel nie żałował smaru (przed kupnem, coby chodził szyberdach) teraz to się mści. Lub wymiana silnika. Wie ktoś jak działa przeniesienie napędu, coby to mechanicznie rozkminić i wiedzieć wcześniej co i jak. Najlepiej jakaś DTR-ka, lub coś w podobie. To co ckycky podrzucił troszkę objaśnia. A w T-31 nie mogę znaleźć imbusa, ani tym bardziej miejsca gdzie ręcznie domknąć otworzyć szyber - wtedy bym podłączył wkrętarkę i troszkę pokręcił w dwie strony, może by pomogło :-) Instrukcja strona/rozdział 2-22 i 2-23 Jeśli szyberdach się nie zamyka: 1. jeśli jest otwarty, zamknąć przyciskiem "zamknij"3 aż do uchylenia 2. puść przycisk 3. naciśnij i trzymaj przycisk "zamknij"3 minimum 4 sekundy aż zamknie się poprawnie 4. puść przycisk kiedy już się domknie poprawnie jak dalej nie działa, próbuj jeszcze raz tą samą sekwencję U mnie wróciło do normy po 3 razie., a przestało działać z automatu bo przytrzymałem któryś przycisk dłużej i rozprogramowało się... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kukiee Opublikowano 16 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2018 Chciałbym się przywitać, ale nie znalazłem odpowiedniego miejsca na forum. Przepraszam. Mam problem z szyberdachem w t31. Kiedy jest zamknięty, tylni prawy róg wystaje ponad dach, przez co robi się mała szczelinka, przez którą woda leje się do środka. Nie wiedziałem co zrobić z tym fantem więc zacząłem od czyszczenia prowadnic. I podczas czyszczenia prowadnic znalazłem plastikowe połamane części, których zdjęcie załączyłem. Pytanie czy ktoś poznaje co to za część? jak się nazywa? gdzie to można kupić? Jakbym znał nazwę, to na pewno ułatwiło by mi szukanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudson Opublikowano 24 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2018 Takie duperele tylko w aso mogą mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
don_anperis Opublikowano 18 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2018 Grzechu71 dzięki ! U mnie pomogło. Zamykał i otwierał się na raty (co mniej więcej 5 cm). Proste rozwiązanie z instrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekdh12 Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Witajcie, u mnie szyberdach działał elegancko, dzisiaj jadąc mimo mrozu chciałem sprawdzić czy dach działa, okazało się że lewy przycisk który był do odsuwania dachu do tyłu teraz również uchyla dach do góry, drugi przycisk odpowiedzialny za uchylanie nie działa wogole, czy to problem mrozów? Czy po prostu coś się zepsuło? Na klapie od strony kierowcy miałem powieszony organizer, wszystko na nim zamarzło , albo to parowała woda z gumowych dywaników j zamarzło albo mam odpływ nie szczelny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekdh12 Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 (edytowane) Witajcie, u mnie szyberdach działał elegancko, dzisiaj jadąc mimo mrozu chciałem sprawdzić czy dach działa, okazało się że lewy przycisk który był do odsuwania dachu do tyłu teraz również uchyla dach do góry, drugi przycisk odpowiedzialny za uchylanie nie działa wogole, czy to problem mrozów? Czy po prostu coś się zepsuło? Na klapie od strony kierowcy miałem powieszony organizer, wszystko na nim zamarzło , albo to parowała woda z gumowych dywaników i zamarzło albo mam odpływ nie szczelny ( czyścilem przed zimą odpływy) Kartki były mokre a niektóre rzeczy dosłownie zamarzniete. Nie wiem czy plamy na zdjęciu to już początek grzyba czy ślady po kartkach Edytowane 12 Lutego 2021 przez jacekdh12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekdh12 Opublikowano 13 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 Dzisiaj podłączyłem z innego x traila przyciski od szyberdachu i też tylko jeden działał, więc albo coś przymarzło albo w elektryce u mnie się posypało. Odpływy mam drożne bo dzisiaj sprawdzałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borge Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 (edytowane) @jacekdh12 jak ruszyles wylacznik a pokrywa byla gdzies przymarznieta mogl ulec uszkodzeniu jakis element, moze to tylko odksztalcenie i zablokowanie prowadnic a moze niestety zniszczenie jakiegos elementu Edytowane 23 Lutego 2021 przez borge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi