tomek0102 Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Witam, mam pytanie odnośnie wymiany klocków hamulcowych oś tył. Czy przy wymianie potrzebne jest podpięcie auta pod kompa (podobno trzeba określić grubość klocka) oraz czy tłok zacisku jest wciskany czy wkręcany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik_R52 Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 W QQ takie cuda, komputer z gruboscia klocka ? Tlok zacisku wykrecany ? A nie wystarczy tak normalnie wymienic, tlok wcisnac, najpierw odkrecajac korek zbiorniczka i poluzowujac srube odpowietrzenia, zeby plyn wypchalo odpowietrzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Witam, mam pytanie odnośnie wymiany klocków hamulcowych oś tył. Czy przy wymianie potrzebne jest podpięcie auta pod kompa (podobno trzeba określić grubość klocka) oraz czy tłok zacisku jest wciskany czy wkręcany ? Pierwsze słyszę o takich hockach klockach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek0102 Opublikowano 22 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Pierwsze słyszę o takich hockach klockach Zazwyczaj przy wymianie klocków z tyłu tłok się wkręca, nie da się wcisnąć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 Trzeba najpierw włożyć kartę sim do zacisku hamulcowego aby zacisk mógł się połączyć z centralnym komputerem Nissan'a, który wyda pozwolenie na wymianę klocków hamulcowych zdalnie odblokowując możliwość wyjęcia klocka z zacisku - innej metody nie ma. Dobre...jadę jutro do serwisu po taką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Pytanie kol. tomek0102 było zapewne związane z tym, iż w niektórych autach z elektrycznym hamulcem ręcznym do wymiany klocków potrzebne jest uruchomienie procedury "wymiany kolocków". Widocznie Nissan jeszcze do tego nie doszedł, że i tu można coś jeszcze popsuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek0102 Opublikowano 23 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Dokładnie tak jak mówisz, dzwoniłem do Nissana, za wymianę chcieli 500 zł więc raczej sam wymienię tylko pytanie zadałem czy ktoś już za to się zabierał. Według mnie auto podnieść, zwolnić ręczny, wyjąć klocki, cofnąć tłoczek (tylko nie wiem czy wciskając, czy wkręcając i wciskając-jak w Renault Megane III) w wielu autach z elektrycznym ręcznym potrzebny jest komp do adaptacji. Nie rozumiem z czego taka burza śmiechu się zrobiła...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 Żadna burza śmiechu,po prostu dywagacje nad tym jak można utrudnić życie kierowcy i zrobić drenaż kiszeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek0102 Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Ponawiam pytanie, czy ktoś już miał "przyjemność" wymiany klocków z tyłu w J11 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin19r Opublikowano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Witam, da się w domowym garażu zmienić tylne klocki samemu ? Czy tylko jakiś fachman z kompem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Da się bez kompa,robili to już niektórzy.' Mniej więcej robi się to tak: 1-odpinasz kostkę od elektryki (pomijam temat odkręcania jarzma i samej wymiany klocków) 2-przewód dwużyłowy podpięty do aku i sterujesz zaciskiem.Tam są dwa piny więc zmiana biegunowości powoduje zmianę kierunku obrotów silniczka 3-Odkręcasz na maksa. 4-Po wymianie zmiana biegunowości i dociskasz klocki. 5-Podpinasz kostkę i kilka razy zwalniasz i zaciskasz zacisk za pomocą klawisza w środku.Widziałem to .Działało. 0 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sweper55 Opublikowano 21 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2018 W dniu 22.03.2017 o 15:59, tomek0102 napisał: Witam, mam pytanie odnośnie wymiany klocków hamulcowych oś tył. Czy przy wymianie potrzebne jest podpięcie auta pod kompa (podobno trzeba określić grubość klocka) oraz czy tłok zacisku jest wciskany czy wkręcany ? Witam, właśnie jestem po wymianie klocków i tarcz tył, sprawa jest bardzo prosta tłok jest wkręcany standardowo w prawo. Odpinany kostkę od silniczka na zwolnionym ręcznym odkrecamy zbiorniczek warto sprawdzić po wkreceniu czy dużo się podniósł plyn, ja musiałem ściągnąć szczykawką. Dużo ułatwia klucz do wkrecania zacisków (zestaw z allegro za 30zł). Jednakże skok gwintu na ślubie jest duży i w zasadzie nie używałem blaszki oporowej tylko samego klucza (wystatczy wkrecac i tłoczenie powoli się cofnie). Niestety nie pasuje żadna końcówka do nissana. Dorabialem sam na zdjęciu powinno być widać. Rurka jeden cal pasuje idealnie. Po złożeniu całego tyłu kilka razy ręczny i wszystko samo się reguluje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 22 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2018 Można też było podpiąć12V pod zacisk i cofnąć do 0 tłoczek a po wymianie kilka razy zaciągnąc ręczny...,troszkę prościej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korg Opublikowano 22 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2018 To wreszcie tlok jest wkrecany czy wciskany przy wymianie klockow bo juz troszke sie zakrecilem.?Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 22 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2018 Wciskany z przodu ,wkręcany z tyłu! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi