Lipczyk_1995 Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Witam. Jestem nowy na forum i nie wiedziałem czy podpiąć się pod posta czy nie więc utworzyłem nowego. (Nie negujcie mnie jestem zielony w te klocki). Mianowicie zakupiłem w ostatnim czasie Primerę P12 w wersji Angielskiej i jestem na etapie przeglądu. Problem polega na tym, że nie dostanę przeglądu ze względu na przednie lampy xenonowe które są w wersji Angielskiej i świecą w drugą stronę.Pytanie brzmi:Czy możliwe jest przestawienie kąta padania światła tak by był zgodny z normą europejską?Czy po zakupieniu lamp normalnych, bez xenonu wszystko będzie pasować bez żadnych przeróbek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skit Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 Angielskie xenonowe i angielskie "zwykłe" będą miały ten sam problem, nie wiem czy przeróbka ich żeby świeciły w dobrą stronę też ma sens, bo diagności mogą szukać europejskiej homologacji E na lampie. Także czeka Cię zakup lamp europejskich albo zwykłych albo xenonowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaell Opublikowano 14 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 odp na 1 pytanie: nie, nie da się W nissanie są xenony starego typu nie da się ich przestawić przeciwieństwie do nowych samochodów gdzie za pomocą programu można dokonać szybkiej zmiany. Tak jest np w mercedesie cls c218. odp 2 pytanie. Nie, nie da się. Na forum jest opisane jak trudno dokonać zmiany reflektorów z xenon na standard . Jedynym sposobem aby przejść przegląd jest zakup nowych lamp xenonowych. Z tego co wiem trzeba też zmienić licznik bo w primerze UK licznik jest w km i mph ale licznik odległości w milach. Miałem Anglika rok temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipczyk_1995 Opublikowano 14 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2017 (edytowane) A jeżeli zamienię lampy xenonowe które obecnie mam (UK), na nowe europejskie H7 to będę musiał przerabiać instalację? Ok a więc zakupuję lampy europejskie tylko zwykłe H7. Tylko nurtuje mnie pytanie czy przewody które były podpięte pod xenony będą pasowały do zwykłej lampy. Edytowane 14 Września 2017 przez Lipczyk_1995 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaell Opublikowano 15 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 był temat na forum http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/89570-p12-zamiana-lamp-xenonh7-na-2x-h7-instalacja-elektryczna/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipczyk_1995 Opublikowano 16 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 był temat na forum http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/89570-p12-zamiana-lamp-xenonh7-na-2x-h7-instalacja-elektryczna/ Tak tylko że temat ten dotyczył przeróbki lamp xenonowych na zwykłe a mnie interesuje to czy mając nową lampę zwykłą będę w stanie ją podłączyć bez przerabiania instalacji. Nie przerabiam lampy tylko wymieniam ją na nową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaell Opublikowano 16 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 oczywiści że mając lampy xenonowe nie możesz założyć zwykłych lamp . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipczyk_1995 Opublikowano 16 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 Ok więc rozumiem przez to że będę musiał przerabiać instalację gdyż nie będą pasować wtyki. Pomijam fakt silniczka gdyż sądzę że lampę da się ustawić na sztywno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek22 Opublikowano 16 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 kup lampy używki bez przetwornic w 500zł zmieścisz sie z poleruj je przetwornice przełozysz chyba lepszy efekt bedzie niż majstrowanie przy instalacji i przerabianie na h7 bo kto ci to porobi to sa koszta wyjdzie pewnie drożej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clavikord Opublikowano 17 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2017 (edytowane) A wiecie co ja bym zrobił? Jeżeli kogoś to interesuje 1 - przełożył odbłyśniki z wersji europejskiej, albo 2 - pierdzielił temat, założył soczewki europejskie, wypolerowałbym klosz i miałbym super oświetlenie. Sam ostatnio robiłem regeneracje lamp xenonowych u siebie i chyba jeszcze raz je rozbiorę i założę soczewki dokładnie tak jak tu: Edytowane 17 Września 2017 przez clavikord 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaell Opublikowano 17 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2017 rozwiązanie problemu zaproponowane przez clavikord jest najlepsze. Dałem plusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek22 Opublikowano 17 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2017 (edytowane) a gdzie takie soczewki mozna kupic a wogole kto sprzeda same odblysniki i tak trzeba calą lampe na xenon kupić Edytowane 17 Września 2017 przez jacek22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clavikord Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Nie widziałem sklepu, żeby można było kupić same odbłyśniki, ale swoją drogą czasem przeglądając allegro widziałem nowe odbłyśniki do kupienia (tylko nie wiem czy były to do xenonu czy do halogenu). Natomiast jest zakład regenerujący reflektory, gdzie mają gotowe nowe (albo już zregenerowane) odbłyśniki. Klient podjezdza, otwierają lampe, zamieniają i składają. Tym się chwalą, że regeneracja na poczekaniu. W każdym razie jest możliwość, że gdzieś kupują odbłyśniki. Sklep z soczewkami? Proszę bardzo: https://hidretrofit.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipczyk_1995 Opublikowano 18 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Sprawa rozwiązana. Dziękuję wszystkim forumowiczom za nierzetelne odpowiedzi. Otóż zamówiłem lampy firmy TYC zwykłe 2x h7 i o dziwo mimo waszych cennych porad, że przeróbek będzie co nie miara. Otóż was zaskoczę. Mimo iż wcześniej miałem xenony to zwykle lampy pasują idealnie bez żadnych przeróbek instalacji. Cenię wasze zaangażowanie, lecz wasze porady okazały się nietrafne, mimo to szanuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clavikord Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 (edytowane) Nie wsadzaj wszystkich do jednego wora Od siebie powiem, że napisałem co ja bym zrobił, czyli numer z soczewkami, ale nigdzie nie napisałem, że to jest jedyne wyjście. Nie brałem pod uwagę tego, że zamierzasz kupić kiepskiej jakości zamienniki. Niestety, ale nie mam najlepszej opinii o reflektorach marki TYC czy DEPO... Myślę, że w przyszłym roku zorientujesz się o czym mówię - w większości przypadków klosz robił się żółty a odbłyśniki (które nie koniecznie świecą tam gdzie powinny) robią się matowe. Wolałbym trochę więcej czasu poświęcić, i doprowadzić do normy UE i idealnego stanu fabryczne xenonu, gdyż faktycznie robi robotę po czyszczeniu :-) tutaj kilka moich fotek: http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/107933-p12-przednie-lampy-wymiana-odb%C5%82y%C5%9Bnik%C3%B3w/?view=findpost&p=1177172 Tak jak mówię, to tylko moje sugestie Edytowane 18 Września 2017 przez clavikord 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipczyk_1995 Opublikowano 18 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Jeżeli zajdzie potrzeba to pomaluję lampy lakierem bezbarwnym. Sposób w 100% działa i chroni lampy na długo. Xenony mam na boku także może zrobię tak jak mówisz. Zmienię odbłyśniki i je wypoleruję ale na razie mi się nie spieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek22 Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 zapomnieliście dodać że homologacji nie będzie na te lampy z soczewkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clavikord Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Fakt, nie będzie. To jest jeden z chorych przepisów tego kraju, że na zahomologowanie takich lamp potrzeba mnóstwa czasu, nerwów i pieniędzy. Za coś co bardziej oświetla drogę i mniej oślepia - czyli coś bezpieczniejszego. Na lajtowej SKP przejdzie, ale u służbisty nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek22 Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 własnie dlatego lepiej nie montować takich dobrodziejstw bo przy nocnej kolizji mimo nie naszej winy, sprawca moze wmowić panom z policji ze go oślepiły lampy bez homologacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi