Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Szarpie autem przy ruszaniu bez dodania gazu

Siemek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak opisujesz miałem w Zafirze przez ponad pół roku.

Tragedia !

Za każdym razem próbowałem inaczej ruszać.

Moim zdaniem nie jest to normalne i coś dzieje nię ze sprzęgłem.

Może docisk krzywy ?

Znajomi mechanicy mówili że zdala od regeneracji dwumasy bo albo krótko pochodzi albo spiepszą od razu.

Zapodam inny przykład.

Mam wschodni motocykl z napędem i blokadą .

Remontowałem wszystko sam od lakieru po mechanikę .

Kupiłem nowe tarcze aprzęgłowe i wreszcie odpalenie i pierwsza jazda a tu zdziwienie !

Mało silnik z ramy przy ruszaniu nie wypadł .

Za każdym ruszaniem szarpanie!

Okazało się ,że nowe tarcze sprzęgłowe były zwichrowane .

Następne które kupowałem to osobiście na motobazarze .

Hmm to ja mam chyba jakiś odosobniony model... :D Specjalnie wyszedłem na podwórko sprawdzić, odpaliłem, delikatnie puszczając sprzęgło auto jedzie...nie szarpie... pozdrawiam :)

W dniu 27.10.2017 o 10:55, Andrzej G napisał:

Jak zerkniecie czy to do działów QQłki, Żuczka, czy Pulsara, to się przekonacie, że to szarpanie, to nie tylko wasz dylemat, ale ogólny. Dla przykładu mnie w ASO tłumaczono, że hydrauliczne, nissanowskie sprzęgła (a takie rzekomo mam) po prostu tak mają. I jest to podobno dylemat wszystkich aktualnych modeli. Jeżdżę tym autem niemal 3 lata i nie mogę się przyzwyczaić do tego sprzęgła. Dla przykładu w ostatnim czasie na dniach otwartych Toyoty, wsiadłem pierwszy raz do nowego Yarisa, następnie do Toyoty CHR i zero problemów ze sprzęgłem - ruszałem jak "po maśle", jakbym się urodził w tych autach.

Ciekawi mnie czy to w t30 też nazwali by hydraulicznym w ASO. Bo jak dla mnie to zwykłe sprzęgło z łapą  gdzie zamiast linki na zewnątrz skrzyni dano wysprzęglik hydrauliczny. Rozwiązanie fajne bo w razie awarii nie trzeba skrzyni zrzucać jak  w niektórych autach ale do jakiejś nowatorskiej koncepcji przez którą takie problemy z ruszaniem miały by być to chyba daleko. 

• Upvote 1

No właśnie, ja jeszcze nie czytałem tego wątku...

Sprawdziłem i wygląda to na schizofrenię ale mój x rusza bez gazu na samym sprzęgle idealnie równo.

https://megawrzuta.pl/download/83bf552bbb703a375c06751f00ee4946.html

Edytowane przez karibox1
  • Upvote 1

W dniu 30.10.2017 o 05:55, Siemek napisał:

Na to wyglada ze zle zregenerowali mi ta dwumase bedzie reklamacja.

Dobry trop,bo nie wiele jest firm ,ktore regenerują dwumasę własciwie -tak jak powinno to sie robic prawidłowo..