BogdanROX Opublikowano 1 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Witam, w ostatnim czasie zauważyłem przy ruszaniu odgłos strzelania/trykania (jak przy uszkodzonym przegubie). Wydaje mi się, że to prawa strona. Podczas jazdy wszystko jest ok, jedynie przy starcie jest strzelanie przez chwilę. Myślałem żeby kupić używkę całej półosi (200-250zl) i zobaczyć co będzie. Wolałbym jednak zrobić to na nowej części, ktoś może przerabiał temat albo może mnie naprowadzić na co zwrócić uwagę? Pozdrawiam i szerokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batman Opublikowano 1 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Kuba robi konserwacje półosi, która u mnie rozwiązała ten problem. Może wystarczy je nasmarować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 2 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2017 Wyjac, oczyscic wielokliny na zewnętrznych przegubach i nasmarowac smarem miedzianym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowik86 Opublikowano 3 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Cześć! Nie wiem czy mam to samo u siebie czy nie, ale jakiś taki dziwny dźwięk nie wiem....cykania? dochodzi gdzieś z pod spodu lub z okolicy koła - ciężko ocenić, a nie miałem jeszcze możliwości zajrzenia na kanale. Pojawia się przy ruszaniu czy to przód czy tył - ale nie zawsze, tak w 75% tego manewru. Czasami też przy jeździe 60/80/100/120km na godzinę - różnie i to przy zmianie biegów z 2 na 3, z 3 na 4 itd. Zastanawiałem się, czy to nie wał...w tym wale są tzw. krzyżaki? Jest on regenerowalny? Jak to rozróżnić na kanale czy tam podnośniku czy to wał już się odzywa, czy to któraś z półosi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczy Opublikowano 6 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2019 Jeśli chcesz porównać sobie ten dzwięk to obczaj amerykański youtube, jest to przypadłość nissanów, i tak jak pisali wyżej na 99% będzie to wielowypust na półosiach, jest to dzwięk cyknięcia przy zmianie kierunku jazdy przód/tył. Na podnośniku raczej tego nie sprawdzisz bo nie dasz rady oddać takiej siły żeby to usłyszeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 28 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2019 Ruszysz do przody cuy, ruszysz do tyly cyk, czyli standard z półosiami... A dokładniej z zewnętrznymi wieloklinami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowik86 Opublikowano 31 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 Dziękuję za pomoc, tak - to musi być ten dźwięk o którym piszecie. Pytanie - ogarnę to bez kanału\podnośnika, czy tylko i wyłącznie z tym? Kuba pewnie robiłeś to dziesiątki razy - na co uważać, co muszę poodkręcać, a co może zostać na swoich miejscach? W dniu 28.07.2019 o 13:48, Coobcio napisał: Ruszysz do przody cuy, ruszysz do tyly cyk, czyli standard z półosiami... A dokładniej z zewnętrznymi wieloklinami Zewnętrzne wielokliny - więc nie muszę wyjmować półosi, tylko wystarczy jak dobiorę się do wieloklinu ściągając koło i resztę z zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczy Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Lewarek, sciągasz koło, odkręcasz centralną śrube półosi, odkręcasz półosie od dyfra, wyciągasz półosie, czyścisz wielowypust, smarujesz smarem, lub niebieskim klejem do gwintów, składasz w odwrotnej kolejności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowik86 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Dziękuję za rady, zabieg pomógł w 100% - o wiele przyjemniej się jeździ bez tego ciągłego "cyk, cyk, cyk". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczy Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2019 Nie ma problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi