Lukasz_Mielnik Opublikowano 3 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2018 Panowie, Próbowałem wyszukiwarką ale jakiś problem z wyszukiwaniem ma więc zarzucam temat: QQ J10 (2007r. 2.0 dci) Miga mi lampka airbagu (krótkie regularne mignięcia). Robię procedurę testową: off/on po zgaśnięciu lampki x 3 po odliczeniu 3 sec i potem tryb testowy: lampka miga 2sec i 3sec przerwy (podobno oznacza informację o zapisanym historycznym błędzie) i tak w "kółko". jeszcze raz off/on - żeby "zresetować" i po ponownym włączeniu jest wszystko OK (lampka gaśnie po 7sec) .... ale do czasu bo po przejechaniu krótkiego odcinka znowu się zaczyna to migotanie.... Byłem już w kilku warsztatach ale nikt nie potrafi mi tego naprawić .... twierdzą, że jest jakiś problem ale trwa to bardzo krótko i nie jest zapisane jako konkretny błąd, a system poduszek nie jest w stanie go językiem "migowym" potem przekazać = nie wiadomo gdzie szukać. Dodam jeszcze, że wszystko zaczęło się (a może to tylko wyjątkowy zbieg okoliczności) po tym jak odświeżałem aerozolem klimatyzację - instrukcja zaleca przesunięcie fotela kierowcy max do przodu i ustawienie oparcia w pion (puszka ze sprayem stoi na podłodze za fotelem kierowcy). Mechanicy sprawdzili połączenia pod fotelem - niby wszystko OK Może ktoś miał podobny przypadek bo tracę nadzieję powoli ... wqurza mnie migająca lampka = niezprawny airbag, a perspektywa wymiany kolejnych części (które nie kosztują po 50zł) i sprawdzanie czy to "to czy nie to" nie jest specjalnie kusząca. Może ktoś może polecić warsztat w Warszawie, który to jest w stanie ogarnąć? Najlepiej dzielnica Włochy i okolice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 3 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2018 8 godzin temu, Lukasz_Mielnik napisał: Panowie, Próbowałem wyszukiwarką ale jakiś problem z wyszukiwaniem ma więc zarzucam temat: QQ J10 (2007r. 2.0 dci) Miga mi lampka airbagu (krótkie regularne mignięcia). Robię procedurę testową: off/on po zgaśnięciu lampki x 3 po odliczeniu 3 sec i potem tryb testowy: lampka miga 2sec i 3sec przerwy (podobno oznacza informację o zapisanym historycznym błędzie) i tak w "kółko". jeszcze raz off/on - żeby "zresetować" i po ponownym włączeniu jest wszystko OK (lampka gaśnie po 7sec) .... ale do czasu bo po przejechaniu krótkiego odcinka znowu się zaczyna to migotanie.... Byłem już w kilku warsztatach ale nikt nie potrafi mi tego naprawić .... twierdzą, że jest jakiś problem ale trwa to bardzo krótko i nie jest zapisane jako konkretny błąd, a system poduszek nie jest w stanie go językiem "migowym" potem przekazać = nie wiadomo gdzie szukać. Dodam jeszcze, że wszystko zaczęło się (a może to tylko wyjątkowy zbieg okoliczności) po tym jak odświeżałem aerozolem klimatyzację - instrukcja zaleca przesunięcie fotela kierowcy max do przodu i ustawienie oparcia w pion (puszka ze sprayem stoi na podłodze za fotelem kierowcy). Mechanicy sprawdzili połączenia pod fotelem - niby wszystko OK Może ktoś miał podobny przypadek bo tracę nadzieję powoli ... wqurza mnie migająca lampka = niezprawny airbag, a perspektywa wymiany kolejnych części (które nie kosztują po 50zł) i sprawdzanie czy to "to czy nie to" nie jest specjalnie kusząca. Może ktoś może polecić warsztat w Warszawie, który to jest w stanie ogarnąć? Najlepiej dzielnica Włochy i okolice. Nie chce mi się sprawdzac czy robiłeś podobnie Taki był kiedys opis, podany przez kogoś, kasowania błędu Kasowanie błędu AIR BAG-mruga kontrolka poduszek przekrecic kluczyk na ON-wszystko sie pali, silnik nie chodzi, 1. kontrolka AIR BAG zapala sie na 7 sek. czekamy dzielnie i uwaga gaśnie aby mrugać i wtedy (to jest ta 1 sekunda jak tylko zgasnie z trybu 7 sek) 2. cofamy kluczyk na ACC (pozycja wszystko gasnie ale jeszcze klucza nie wyjmiemy-jest oznaczenie na stacyjce) i liczymy 3 sek., najlepiej 121,121,121 i ponownie kluczyk do przodu na ON (pozycja punkt 1) wszystko sie zapala 3. czekamy, czekamy-lampka AIR pali sie ciagiem i gaśnie i w tym momencie kluczyk na ACC i znowu 121,121,121 (w myslach oczywiscie ) 4. znowu na ON i powtarzamy punkty 1-2 (czyli zabawa z kluczykiem 3 razy) i teraz 5. cofamy kluczyk do końca czyli na OFF i do przodu na ON i patrzymy a kontrolka AIR po 7 sekundach świecenia ciagiem zapala się duzo wolniej i na dłużej w cyklach co 3 sekundy na czas 1 sek. i to jest radość bo oznacza, że komp. poduszek przeszedł do trybu naprawczego-teraz wypalamy papierosa, usmiechamy sie do siebie :sylwester: i 8. cofamy kluczyk na OFF (jak do wyjecia ale nie wyjmujemy) i 9. dajemy do przodu na ON i patrzymy a tu AIR BAG jak nowy po 7 sekundach gaśni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasz_Mielnik Opublikowano 3 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2018 Tak, znam ten opis i korzystałem z niego ... Wszystko działa ale na "krótką metę" (po przejechaniu kilku kilometrów miganie wraca)... i nie "miga" nic w trybie testu poza tym co napisałem. ps: już się dogrzebałem do archiwalnych wpisów ... na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Author53 Opublikowano 3 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2018 12 minut temu, Lukasz_Mielnik napisał: Tak, znam ten opis i korzystałem z niego ... Wszystko działa ale na "krótką metę" (po przejechaniu kilku kilometrów miganie wraca)... i nie "miga" nic w trybie testu poza tym co napisałem. ps: już się dogrzebałem do archiwalnych wpisów ... na forum Zobacz jeszcze tu. Może to być taśma zwijaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek3 Opublikowano 5 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2018 Jak miga Airbag to najczęstszą przyczyna jest taśma w kierownicy. Zmień mechanika,skoro nie potrafi zdiagnozować przyczyny . P.S.Czy taśma jest przerwana można sprawdzić samemu. Wystarczy przeprowadzić w/w procedurę zgaszenia kontrolki Airbag.Jak zgasnie odpalic silnik i przekrecic kierownica do końca w lewo i prawo kilka razy .Jak kontrolka zapali sie ponownie ,to wtedy jest 100% pewność uszkodzenia tasmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.