Brunner Opublikowano 21 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2018 Witam. Mam problem z doborem oleju przekładniowego do: Nissan Bluebird T72 1988r 2.0 benzyna, kod silnika CA20E, skrzynia 5/1 manual. Niestety wszelkie internetowe dobieralki oleju podają zupełnie różne wyniki jeśli chodzi o pojemność i parametry. W polskim nissanie też gówno wiedzą tak jak i w ASO ...jedynie twierdzą, że do starych nissanów (a dla nich stary nissan to jak usłyszałem micra K11:) Powinno się lać tylko i wyłącznie nissanowski olej (jakiś MZX coś tam) gdyż ma jakiś dodatek a skrzynie nissana są bardzo wrażliwe na inny olej No i teraz pytanie do szanownych forumowiczów: Czy ktoś wie lub jest wstanie wskazać jakąś wiarygodną informację co do oleju przekładniowego stosowanego w tym aucie. I drugie pytanie czy rzeczywiście do starego nissana trzeba lać tylko ten magiczny nissanowski olej czy to po prostu tylko marketingowa ściema? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cytrus Opublikowano 14 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2018 W dniu 21.05.2018 o 07:52, Brunner napisał: Witam. Mam problem z doborem oleju przekładniowego do: Nissan Bluebird T72 1988r 2.0 benzyna, kod silnika CA20E, skrzynia 5/1 manual. Niestety wszelkie internetowe dobieralki oleju podają zupełnie różne wyniki jeśli chodzi o pojemność i parametry. W polskim nissanie też gówno wiedzą tak jak i w ASO ...jedynie twierdzą, że do starych nissanów (a dla nich stary nissan to jak usłyszałem micra K11:) Powinno się lać tylko i wyłącznie nissanowski olej (jakiś MZX coś tam) gdyż ma jakiś dodatek a skrzynie nissana są bardzo wrażliwe na inny olej No i teraz pytanie do szanownych forumowiczów: Czy ktoś wie lub jest wstanie wskazać jakąś wiarygodną informację co do oleju przekładniowego stosowanego w tym aucie. I drugie pytanie czy rzeczywiście do starego nissana trzeba lać tylko ten magiczny nissanowski olej czy to po prostu tylko marketingowa ściema? Ściema nie ma takiej potrzeby, zawsze na rynku były inne oleje a szczególnie w tamtych latach bo nikt nie był by w stanie tylko od dealera oleju zdobywać. mieści Ci się 2,7l z mojego przeglądu manuali itd wynika że olej minimum gl4 ale lepiej kupić olej spełniający wymagania wyższe ale ŁĄCZNIE z gl4 polecam Ci żebyś tak zrobił bo zapewnisz tej skrzyni to co najlepsze czyli olej który spełnia normę GL4 i GL 5 np Millersa EE Transmission 75w90 sam go używam : ) on spelnia i gl4 i gl5 czyli miodek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.