chudson Opublikowano 8 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2019 A sprawdzałeś czy w momencie gdy przestaje chłodzić jest napięcie na elektromagnes sprężarki ? Sprężarki (w elektromagnesie lub czasami w samej sprężarce ) czasami mają termiki rozłączające gdy się przegrzeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fonir Opublikowano 8 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2019 Osobiście nie mam takiej możliwości ale przekaże mechanikowi. Narazie nic nie robię ,ponieważ po wyczyszczeniu czujnika temp. wewnętrznej - ten przy kolanie odblokowała się funkcja przełączenia w obieg wewnętrzny i zewnętrzny . Dodatkowo od tej pory i przy tych ekstremalnych temperaturach klima nie wyłącza się na tym krótkim odcinku praca / dom -5km. Wcześniej tak . W niedzielę lecę w trasę to się okaże . Mam nadzieję ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 8 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2019 Raczej na pewno to było powodem, podobnie było w Nawarze i czyszczenie pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fonir Opublikowano 8 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2019 (edytowane) Zdemontowałem go całkowicie i w środku był tylko trochę zakurzony ale w kratce to filc normalnie . Nie wpadam w euforię ,bo już w tamtym roku przechodziłem wzloty i upadki . Edytowane 8 Czerwca 2019 przez fonir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fonir Opublikowano 18 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 A więc poległem . Nikt ze znanych mi "expertów" nie wie czemu klima się wyłącza . Dziś jeżdżąc po Warszawie wyłączała się co chwile . W piątek umówiłem się w Nissanie . Może komputer coś wykaże - Najgorsze to to że sama taka operacja to -260zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek3 Opublikowano 18 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 Godzinę temu, fonir napisał: W piątek umówiłem się w Nissanie . Może komputer coś wykaże - Najgorsze to to że sama taka operacja to -260zł. Wyrzucisz pieniadze w błoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fonir Opublikowano 18 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 To co radzisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudson Opublikowano 18 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 Komputerem w t-30 nie za wiele odczyta się z klimy. Poza tym jest szereg błędów ,które na kompie nie wyjdą. Tak jak pisałem sprawdź czy w momencie wyłączenia się klimy dochodzi prąd na elektromagnes sprężarki. jeśli nie to sprawdź czy jest prąd na przekaźniku sprężarki ( zarówno sterujący jak i główny ) jeśli tam również nie ma prądu i bezpieczniki są OK to dopiero jedź do Nissana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fonir Opublikowano 18 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 (edytowane) 56 minut temu, chudson napisał: Tak jak pisałem sprawdź czy w momencie wyłączenia się klimy dochodzi prąd na elektromagnes sprężarki. jeśli nie to sprawdź czy jest prąd na przekaźniku sprężarki ( zarówno sterujący jak i główny ) jeśli tam również nie ma prądu i bezpieczniki są OK to dopiero jedź do Nissana. Może inaczej : Klima działa (chłodzi) i silnik dostaje obciążenie . Wiatraki włączają się za każdym razem gdy włączam klimę. W chwili gdy nie chłodzi obciążenie dalej jest bo gdy włączam przycisk obroty wzrastają, silnik wyraźnie ciężej chodzi - a klima nie chłodzi . Czy to jest to o czym piszesz ? I jeszcze jedno - czy wiesz które to są przekaźniki / bezpiekniki od klimy o których wspominasz ? Mam kolegę mechanika i nakierował bym go co ma posprawdzać. Edytowane 18 Czerwca 2019 przez fonir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabcio Opublikowano 1 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2019 W moim iksie problemem klimy był urwany cieniutki kabelek przy czujniku ciśnienia czynnika chłodniczego. Po polutowaniu klima zaczęła działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fonir Opublikowano 1 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2019 Rok temu kupiłem używaną z demontażu sprężarkę za 38zł.☺ Nowi "fachowcy " znaleźli od razu problem - coś ze sprężarką nie tak . Po zdemontowaniu - taki widok . Gdzie te kabelki powinny iść ? Są przecięte. Podejrzewają ,że ktoś coś kombinował wcześniej. Na nowej (starej ) sprężarce klima działa super ! Macie pomysł co robić z tą na foto . Chłodziła ale co chwilę się wyłączała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik_R52 Opublikowano 1 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2019 (edytowane) On 6/18/2019 at 3:49 PM, fonir said: I jeszcze jedno - czy wiesz które to są przekaźniki / bezpiekniki od klimy o których wspominasz ? Mam kolegę mechanika i nakierował bym go co ma posprawdzać. Najpierw sprawdzasz bezpiecznik od AC w baksie Potem sprawdzasz napięcie na kablu na złączce przy samym kompresorze, powinno byc około 14v Potem sprawdzasz czy kręci się kompresor , pasek napędza koło od kompresora ale tam jest cewka elektromagnes/sprzęgło i czy jest to przekazywane na wałek kompresora Następnie juz na wyłączonym silniku spróbuj ruszyć ręką za wałek kompresora czy chodzi kompresor nie za koło pasowe ale za ten środek/wałek Następnie sprawdzasz czy cewka/sprzęgło jest oki , miernik do wtyczki przy kompresorze i powinien normalnie przepływać prąd , jest taka funkcja w każdym mierniku często z dźwiękiem. .... Wartość 1 nie przeplywa , wartość 0 przepływa Aha jeśli cewka/sprzęgło jest walnięta to normalnie może być czuć na silniku jakby robił kompresor , ale on nie robi W starszych kompresorach z jakby zewnętrznym sprzęgłem wystarczy dać większe podkładki , nowsze mają wewnętrzne sprzęgło , poniżej zestaw od Murano z nowszym kompresorem , robiłem to w sobotę Edytowane 1 Lipca 2019 przez Kazik_R52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik_R52 Opublikowano 1 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2019 17 minutes ago, fonir said: Rok temu kupiłem używaną z demontażu sprężarkę za 38zł.☺ Macie pomysł co robić z tą na foto . Chłodziła ale co chwilę się wyłączała. Ze względu że nie była zabezpieczona jak należy wywal ja na garbeć O zapomniałem zostaw ją , Ty masz doświadczenie z syren i maluchów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fonir Opublikowano 1 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2019 Złośliwy jesteś ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik_R52 Opublikowano 1 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2019 Oj tam, sorry , taki żarcik :-) wybacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fonir Opublikowano 1 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2019 Ok.☺ Poważnie pytam ,co robić z tą co zdemontowali . Chłodziła ale . Czy do elektryka ją ,czy do tych co regenerują ? Czy to warto w ogóle . Na elektrycznych sprawach to się nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik_R52 Opublikowano 1 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2019 Szkody kasy trzeba by ją poddać kompleksowej regeneracji. Ale po co teraz ? Nawet nie wiesz czy za rok będziesz miał te auto , zregenerujesz dostajesz gwarancję , nie zamontujesz nie masz gwarancji, bo nie możesz tego nawet sprawdzić . Inna sprawa, że sprężarkę źle przechowywałeś i nawet gdyby była sprawna to montaż jej niesie spore ryzyko. Do sprężarki wpuszczą się trochę oleju, pokręcą wałkiem i zaślepia .... Gdybyś przyniósł mi taką sprężarkę niezabezpieczoną bym jej nie montował , chyba że zdemontowana parę dni temu .... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fonir Opublikowano 1 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2019 O tym nie wiedziałem. Ale nie miałem pojęcia ,że tak jest. Kupiłem ją bo 38zł. to śmieszna cena i skusiło.Zapakowałem w karton i na półce przeleżała. Brak też u mnie fachowców ,tylko tacy co potrafią nabijać. Zrobiłem na tej "nowej" 500 kilometrów trasę i w żadnym samochodzie tak chłodno nie było. Mam nadzieję ,że będzie działała. Nie miałem zamiaru ją naprawiać, tylko tak pytam czy warto ją trzymać i jak by się coś działo z tą ,czy jest sens ją w ogóle oddawać do naprawy . Dziękuję za konkrety - plusik ode mnie ☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszczekaj85 Opublikowano 24 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2022 Cześć mam takie same objawy w mojej t30 . Sugerujesz wymianę kompresora ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi