Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Tempomat-problem z uruchomieniem.

kdf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z uruchomieniem tempomatu. Nigdy nie miałem do czynienia z tym ustrojstwem więc nie wiem czy jest jakieś uszkodzenie, czy też robię to źle. 

Rozpędzam auto do 5 biegu, zdejmuję nogę z gazu, wciskam przycisk tempomatu na kierownicy, na tablicy zapala się kontrolka tempomatu przy której widnieje napis "set".

Próbuję przełączać przełącznikiem "+/-" i nic.   Włączając ogranicznik prędkości również kończy się na świecącej kontrolce i brak reakcji na wciskanie przycisków "+ -".    Na chłopski rozum nie działa przełącznik "+ -".  W jaki sposób go przetestować?

Nie musisz na 5 biegu, ale po kolei:

1. Uruchamiasz tempomat przyciskając dolny prawy przycisk (pod cancel, ten ze strzałką pokazującą do środka, o ile pamiętam)

2. Tempomat jest w funkcji czuwania 

3. Klikasz SET czyli dźwigienką w dół

Auto powinno zacząć utrzymywać prędkość jaką miałeś w momencie kliknięcia SET. Teraz góra / dół zwiększa lub zmniejsza prędkość z jaką chcesz jechać. Cancel ją kasuje, RES sprawia, że wraca do ustawionej (np po hamowaniu lekkim albo zmianie biegu).

Jeżeli nie działa to faktycznie coś jest uszkodzone. Niestety nie wiem, czy przełącznik +/- odpowiada za coś więcej niż tempomat, żeby można go było przetestować.

W jakimś samochodzie zastępczym, którym kiedyś jeździłem, nie zaskakiwał tempomat po samym wybraniu SET. Trzeba było przynajmniej raz ruszyć +/-. W sytuacji gdyby ten przycisk był zepsuty, to faktycznie byłby problem.

Dzisiaj udało mi się go uruchomić, i działał poprawnie. Po zatrzymaniu i wyłączeniu silnika wystartował za drugim razem i można było ładnie regulować prędkość przełącznikiem przy kierownicy. Po ponownym zgaszeniu silnika i uruchomieniu znowu się obraził i kicha.

Możliwe że taśma pod kierownicą ci szwankuje raz łączy raz nie, jak załączy to przyciski działają.

Generalnie sytuacja wygląda tak Jeżeli po wciśnięciu przycisku "tempomat" uruchomi się w ten sposób:

tempomat.thumb.jpg.86e48e33c3432faf79060c423824c48a.jpg

to nic nie da się zrobić.

Ale jeżeli odpali się w takim trybie:

tempomat2.thumb.jpg.a837dfa6259a97ba2ccdc2db73091721.jpg

to wszystko działa jak powinno.  O co może chodzić  ze stanem z pierwszego zdjęcia?

Wg mnie SET to ustawiona już prędkość - 'czysty' tempomat masz na 2 zdjęciu, bez SET. SET powinno swiecic jak juz tempomat działa i utrzymuje zadaną prędkość.

Tak pierwsze jak i drugie zdjęcie zrobione jest zaraz po włączeniu tempomatu przyciskiem na kierownicy. Ciekawe dlaczego raz jest to stan ze zdjęcia pierwszego i nic oprócz wyłączenia nie da się z nim zrobić, a innym razem z drugiego i wszystko działa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...