Jakub.S83 Opublikowano 19 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2019 Czy ktoś ściągał albo opuszczał tył podsufitki w Murano Z51? Jak to najlepiej zrobić, żeby nie połamać podsufitki a dostać się do anteny dachowej, żeby ją odkręcić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yonh Opublikowano 20 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Cześć,Otwierasz bagażnik, wyciągasz 4 klipsy od frontu,tj. dołu bagażnika , wciskasz środkowe swożnie delikatnie do środka, wyciąg lampki ośw i odłącz , także przycisk zamykania bagażnika itp.Reszta płaskimi jest na samozaczaskach, uważaj przy końcówkach rogach bo łatwo można wyłamać zatrzaski , są dłuższe.Warto też mieć żarówki do podświetlenia tablicy rejestracyjnej i do lampek z ośw. Bagażnika , po iewaz ja miałem już czarne i kiepsko świeciły.MilegoWysłane z mojego Kruger&Matz Drive 5 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub.S83 Opublikowano 20 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 27 minut temu, yonh napisał: Cześć, Otwierasz bagażnik, wyciągasz 4 klipsy od frontu,tj. dołu bagażnika , wciskasz środkowe swożnie delikatnie do środka, wyciąg lampki ośw i odłącz , także przycisk zamykania bagażnika itp. ........ Cześć, Dzięki ale ja nie miałem na myśli "tapicerki/obicia" klapy tylko podsufitkę dachu Dlatego napisałem, że chodzi o demontaż anteny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yonh Opublikowano 20 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 Ok.Antena jest też wydrukowana na tylnej szybie.Wysłane z mojego Kruger&Matz Drive 5 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub.S83 Opublikowano 20 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2019 41 minut temu, yonh napisał: Ok. Antena jest też wydrukowana na tylnej szybie. Wysłane z mojego Kruger&Matz Drive 5 przy użyciu Tapatalka Tak, masz rację. Napisałem, że potrzebuję odkręcić antenę dachową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub.S83 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2019 Może Komuś przyda się na przyszłość bo nawet workshop manual dla Murano jest pod tym względem wybrakowany. Procedura opuszczenie podsufitki w celu odkręcenia anteny dachowej: 1. Zdejmujemy osłonę siłownika napędu tylnej klapy (parę pazurków na około - delikatnie podważamy) 2. Zdejmujemy osłonę środkowego pasa podwieszonego w podsufitce (od tyłu dwa kołki, od przodu jeden metalowy zatrzask) 3. Wyjmujemy roletę i opuszczamy prawe oparcie kanapy 4. Zdejmujemy uszczelkę tylnej klapy 5. Żeby nie załamać podsufitki (niekoniecznie ale zrobimy sobie więcej miejsca) zdejmujemy prawą rączkę/uchwyt na podsufitce (wysuwamy dwie zaślepki po zwolnieniu blokad i rączka wyjdzie) 6. Zdejmujemy zaślepkę regulacji prawego pasa i odkręcamy pas 7. Odkręcamy śrubę pod mocowaniem rolety (klucz 10mm) oraz wyjmujemy kołek mocowania siatki (podważamy górę i kołek wyjdzie) 8. Zdejmujemy boczek tylnej szyby (na bokach i od dołu kołki, od góry metalowe zatrzaski) - żeby nie połamać polecam zacząć od dołu (musi odejść dół, żeby potem pociągnąć boczek pod skosem w dół. 9. Z tyłu podsufitka trzyma się na dwóch kołkach - symetrycznie na obu stronach podsufitki - polecam zagięty ściągacz do klipsów, żeby nic nie uszkodzić (Uwaga! - nie szarpać za podsufitkę bo ją odkleimy od klipsów lub ją załamiemy - trzeba te klipsy podważyć. ) 10. Złącze anteny znajdziemy w górnym tylnym rogu przy podsufitce - odpinamy 11. Przewód trzyma się na dwóch kołkach (przy wtyczce i głowicy anteny) - tu już trzeba szarpnąć i po środku (po obu stronach środkowego pasa) na dwóch obejmach/klipsach (z przecięciem) wraz z wężykiem - wysuwamy z nich przewód. 12. Nakrętka anteny klucz 22mm Tym sposobem mamy antenę wymontowaną - czas operacji na spokojnie, żeby nic nie poniszczyć ok 30-45min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.