Gość małyOLN Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Naczytałem się trochę tych postów w internecie i jedni mówią żeby kupic jakieś droższe świece po 70-90zł za sztukę do LPG a niektórzy że te zwykłe po 12-16zł w zupełności wystarczą. Mam Primerke P11 z silnikiem 2.0 115km zasilanym LPG sekwencyjnym. Testował już ktoś te nowe świece Denso ?Jakie świece kupic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Ja wczoraj założyłem do siebie NGK BKR6EY i zapitala ładnie. Też mam LPG. Ogólnie nie ma co przepłacać. Kupno kompletu świec za 56zł w zupełności wystarcza. Z opinii, które czytałem to Primery jakoś nie za bardzo lubią świece BOSCHa i inne wynalazki. Najlepiej jeżdżą na NGK i DENSO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAAAD Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Ostatnio były problemy z n15.A mianowicie jak zimny to przerywał i szarpał.Dzisiaj chciałem sprawdzić świece i są ładnie jasne .A wyciągając jeden kabel oderwała się ta część wchodząca w świecę i musiałem założyć stary kabel.I od razu nie przerywał i na pewno się polepszyło.Chyba musiała się zrobić jakaś usterka na tym kablu jak kiedyś sprawdzałem świece.Teraz po weekendzie zamówię komplet kable świece i kopułkę i palec.Bo auto ma już prawie 270kkm a spalanie jest w granicach 8-9l gazu. Teraz mam pytanie odnośnie części. Świece mam NGK BKR5E ,mają być take same czy większa cyfra albo inna firma ? Kable są Sentech,też mają być tej firmy czy może Janmor ? A kopułka widziałem na allegro http://allegro.pl/kopulka-aparatu-zaplonowego-nissan-almera-n15-i4311347603.html a palec http://allegro.pl/palec-rozdzielacza-nissan-almera-i-n15-hatchback-i4281839154.html Czy polecacie inna firmę? Wiadomo wszystko zamówię u siebie na miejscu. A części gazu są reduktor Tomasetto,wtryski Valtech czerwone. Na gazie przejechane już 170kkm myślę że to bardzo dobry wynik i rośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Kabelki NGK, świece można dać BKR6EY - stopień zimniejsze. Ja jeżdżę na takim setupie w P11GT i śmiga bez problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAAAD Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 A jakie opinie o firmie Sentech i Janmor ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrb Opublikowano 20 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2014 Jeśli chodzi o świece to mogę polecić polskiej firmy Iskra - nie widziałem żadnej różnicy w stosunku do Denso na których jeździłem poprzednio. Ojciec też takie założył do Laguny i po roku jazdy nadal jest ok. Na ich stronie jest konfigurator, jak sobie wpiszesz symbol NGK to wyskoczy odpowiednik. No i cena - około 8 zł/szt :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAAAD Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 No i jeszcze wspomnę że kable i świece mają 60kkm. Dowiedziałem się cen tych moich części. Świece NGK te z 5 co teraz mam to po 10zł/szt I polecał też japońskie Denso zimniejsze po13zł/szt a te NGK z 6 zimniejsze to by trzeba poszmerać od innego modelu i nie wiem ceny . Kable to Janmor 92zł,Sentech 88zł a NGK 175. I wezmę te Sentechy ,Dobrze się spisywały przez te dwa lata a NGK sa dwa razy droższe a wiadomo z kasa ciężko i łącząc wszystko razem i tak się na zbiera. Kopułka EPS 83zł a palec 26zł. I wezmę koplet te świece NGK,kable Sentech,kopułkę i palec to się na zbiera .Ale wskazane wymienić i znowu na jakiś czas będzie spokój. A kable iświece co ile km powinno się wymienić czy kopułkę z palcem ? Po ile mogą być świece Ngk te z 6 i od jakiego modelu pasują ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Janusz_ Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Ja za NGK BKR6EY płaciłem 12zł/szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiewi89 Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Witam, Jakie przewody i swiece polecicie do Primerki 2.0 140 km z 2001 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nrb Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Przewody NGK, świece miałem Denso i Iskry (w obu przypadkach zimniejsze wersje, Iskry do LPG) i nie widziałem między nimi różnicy. Jeśli interesują Cię konkretne oznaczenia to sprawdzę wieczorem w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brylant13 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 (edytowane) Jaki model tych świec NGK do P11 2.0 benzyna wybrać? Czym się różnią świece BKR6EY od BKR5EY ? Edytowane 12 Stycznia 2016 przez brylant13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manki7 Opublikowano 26 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2020 Witam. Mam Primere p12 kombi z silnikiem 1.8 w gazie. Od jakiegoś czasu szarpie silnikiem, był problem z wtryskiem gazu i został wymieniony. Jednak gdy przyszły chłodniejsze, deszczowe dni problem wrócił i to dość mocno. Jednak na zimnym silniku po odpaleniu na benzynie jest wszystko ok, a po przełączeniu na gaz mocno szarpie i czuć jakby nie chodził na wszystkie gary. Zakupiłem świece NGK LFR5A-11 (6376) i jestem przed ich wymianą. Wiem, że w przypadku instalacji gazowej układ zapłonowy musi być w jak najlepszym porządku. Cewki raczej OK, 1 wymieniałem przed wymianą wtrysku. Ale mam pytanie o przewody zapłonowe w tym modelu Primery - jak je się wymienia? Do cewek wpinana jest kostka, a przewody do kostek i dalej co, gdzie i jak? Pomoże ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi