JACKO29 Opublikowano 12 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 ładnie...Też miałem w poprzedniej Kaśce tak wygłuszony bagażnik,ale po strzale w zadek jak rozmawiałem z blacharzami w serwisie,to przeklnęli wymianę podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszekp_bb Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2023 W dniu 20.06.2023 o 16:47, Piter napisał: Co do nawlekania uszczelek silikonowym sznurem to materiały, kroki i narzędzia były nastepujace: Narzędzia: Obcegi boczne, , linka stalowa fi 3mm w gumowym oplocie. Materiał: Silikonowy sznur fi 5mm (20m starczy na 4x drzwi, bagażnik i pod maską przy szybie i ze ścinków ułożyłem jeszcze 2m sznura silikonowego) izolacja czarna do kabli, trytytki najmniejsze jakie miałem Mydło w plynie Kroki: Zdjąć plastikowy próg, zdjąć uszczelkę z karoseri uszczelkę wyprostować, do uszczelki wlać trochę mydła w płynie, przeprowadzić linke przez uszczelkę (ja zwiesiłem uszczelkę do dołu z balkonu, siła grawitacji sprawiła, że uszczelka się wyprostowała a mydło spływało wewnątrz w dół co ułatwiło mi nawlekania linki a następnie nawlekanie linki z silikonowym sznurem. Linke stalową ze sznurem silikonowym połączyłem trytytkami x2 oraz taśmą izolacyjną. Następnie nalezy naprężyć w obu końcach przewleczony sznur silikonowy i zawiązać sznur. Połączenie sznura umieścić w uszczelce. Uszczelkę założyć na karoserie, założyć plastikowy próg. Szczerze to nie widzę różnicy w silę zamykania drzwi skąd teza, że miałem duże szpary ? Wyjdzie na jeździe próbnej. Poniżej zdjęcia: Połączona linka stalowa z oplotem gumowym z sznurem silikonowym (było ciasno dodatkowo obwiązane izolacją aby zmniejszyć tarcie /ułatwić przeciąganie Połączenie sznura silikonowego wewnątrz uszczelki Widok po zwolnieniu naprezonej uszczelki (połączenie schowało się do środka) Niestety jak juz wczesniej napisałem - nie mialem gąbki/wygłuszenia błotnika przedniego i rozglądałem sie za nim po allegro. https://allegro.pl/oferta/qashqai-ii-lift-wygluszenie-blotnika-prawe-13287472659 (mój model to QQ II przed LIFT-em) Z racji, że 100zł za kawałek gąbki nie dam i aukcji na te chwilę też nie było, postanowiłem zamówić arkusz pianki w sklepie https://akustycznematy.pl/pl/searchquery/arkusz+pianki/1/phot/5?url=arkusz,pianki grubość 3cm, sztywna czekam na odbiór. Koszt 35zł i wykorzystam ją do jak sądzę innych ubytków/ wygłuszeń w aucie. Ktoś się bardzo spieszył składając tę moją wersję auta PREMIER. Uszczelki konserwuje co roku przed zimą. Po włożeniu pianki do błotnika zabieram się za wytłumianie drzwi, nadkoli, bagażnika Pytanie: czy po włożeniu tej gąbki jest odczuwalna różnica w "świstaniu"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszekp_bb Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2023 Dalsze pytanie w temacie : czy z zakupionej tafli płyty 1x1 można bez problemu wyciąć przedmiotowe uszczelnienie, czy org. gąbką jest symetryczna L/P (Lustrzane odbicie). Bedę aktualnie ten problem rozwiązywał, ale nie wiem której gąbki brakuje (informacje o braku przekazał mi konserwator, ale nie pamięta z której strony). Będę wdzięczny za wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi