Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Przepływomierz w N16 1,5 benzyna raz jeszcze

mind
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

A jakie są oznaki że filtr kabinowy jest juz do wymiany??Czy tylko przykry zapach w kabinie czy sa jeszcze jakies inne czynniki??:>

wyjmij go i poogladaj a napewno bedziesz sam za jego wymiana!

A jakie są oznaki że filtr kabinowy jest juz do wymiany??Czy tylko przykry zapach w kabinie czy sa jeszcze jakies inne czynniki??:>

Napewno przy przytkanym filtrze złabiej chodzi nawiew, czyli ma mniejszą wydajność. Natomiast niemiły smrodek to efekt nie czyszczonej instalacji klimatyzacji. Kupujesz środek do odgrzybiania lub odstawiasz do profesjonalnej firmy i po temacie.

• 2 tygodnie później...
Gość bernas1977
...Więc założylem normalny filtr powietrza z nową przepływką z ASO (199,- potwierdzam) i efekt był natychmiastowy

A czy filtr powietrza też był z ASO czy jakiś zamiennik a jeżeli tak to czy był suchy czy nasączony.

A swoją drogą piszesz, że stożek może nie był dobrze naoliwiony to czy to oznacza że to sie robi samemu?

Pytam o filtr bo ASO zaleca orginalne - nasączane m.in. właśnie w trosce o przepływomierz tylko ze u nich taki filterek kosztuje około 100zł a np filtron - suchy 30zł.

ale mozesz kupic fajny filtr TecaFilter. jest on nasaczany i kosztuje 35pln!

Ten tecafilter to tak na prawde marka KNECHTa, chciałem dzisiaj kupić w Norauto, ale w książce z referencjami nie ma numeru modelu do N16 - wie ktoś może jaki to powinno mieć numer?

Gość vqsoft1
...Więc założylem normalny filtr powietrza z nową przepływką z ASO (199,- potwierdzam) i efekt był natychmiastowy

A czy filtr powietrza też był z ASO czy jakiś zamiennik a jeżeli tak to czy był suchy czy nasączony.

A swoją drogą piszesz, że stożek może nie był dobrze naoliwiony to czy to oznacza że to sie robi samemu?

Pytam o filtr bo ASO zaleca orginalne - nasączane m.in. właśnie w trosce o przepływomierz tylko ze u nich taki filterek kosztuje około 100zł a np filtron - suchy 30zł.

ale mozesz kupic fajny filtr TecaFilter. jest on nasaczany i kosztuje 35pln!

Ten tecafilter to tak na prawde marka KNECHTa, chciałem dzisiaj kupić w Norauto, ale w książce z referencjami nie ma numeru modelu do N16 - wie ktoś może jaki to powinno mieć numer?

LX 307. taki kupowalem

jutro jeszcze sprawdze na pudelku!

mnie dobierali z kompa a nie z katalogu

Gość vqsoft1
Taki byłby wniosek, ale jak go macam, to nie czuję różnicy między nim a filtronem, ale może jestem dyletant filtrowy...

a byl zapakowany w szczelny woreczek?? moj normalnie jest wilgotny od olejku.

• 3 lata później...
Odpowiem sobie sam - napięcia na przewodzie wychodzącym z przepływomierza do ECU mają się kształtować następująco:

1. Bieg jałowy - 1,0 - 1,7 V

2. 2500 rpm - 1,7 - 2,1 V

3. Przy przyśpieszeniu silnikiem z obrotów biegu jałowego do 4000 rpm napięcie ma wynosić od 1,7V do 4,0V

Wszystkie pomiary winny być robione przy rozgrzanym silniku. Podobno ważna jest liniowość pracy przepływomierza w odniesieniu do obrotów. Sam jeszcze nie robiłem próby ale na pewno ją zrobię i podzielę się wynikami.

Czyli gdzie dokladnie podlaczyc koncowki woltomierza? Ktore piny?

• 1 miesiąc temu...

u mnie w 2.2di podlaczam sie do czerwonego kabla we wtyczce, sa tam 2czewone kable, na jednym mam ok 12V, tyle co jest w instalacji, a na drugim napiecie z przepływki.