Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

100KM w twoim GA14DE

Coobcio
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość genjusz
  kogut napisał:
no hamowanko po wyplacie a najpierw wywalenie egru. Mysle ze do piatku sie wyrobie tzn chcial bym sie wyrobic. A wykres wrzyce na forum .Doł jest kompletnie normalny jak seryjne 1,4.

Kogut, jak chcesz ja wywalilem EGR 2 dni temu zajelo mi to 10 minut, mieszkasz obok mnie takze mozesz podjechac na natolin i cos ci pomoge :)

10 minut hmm ciekawe, w tym czasie to ja robie samą zaślepkę do kolektora ssącego w miejsce tych gruszek...

Gość genjusz

odkrecilem 2 nakretki (chyba 27 i 22 klucze) + ta mala trzymajaca roorke (10) wsadzilem 2x po 20groszy i zakrecilem.

"wywalilem" znaczy sie zatkalem :)

Coobcio mam prosbe, wyslalem Ci wiadomosc na prv, jakbys mial chwilke zebym mogl podjechac do ciebie w celu regulacji zaplonu. Bede bardzo wdzieczny za pomoc.

wydaje mi się że ten zabieg przeprowadzono w silnikach 1,6 o zregukowanej mocy na niemcy gdize to mialy 90Koni...

A ja mam pytanie troche z innej beczki ale tez dotyczace silnika GA14DE i GA16DE. Czy da sie do nich wsadzic zmienne fazy rozrzadu? Wiem ze jest silnik ma oznaczenie chyba QG16De i jest to GA16DE z dorzuconymi zmiennymi fazami rozrzadu. I teraz dwa pytanka:

1.Czy sie da?

2.Jak sie da to czy to jest bardzo skomplikowane. I jak to wysterowac?

powinno się dać, zapewne 1,6 na zmiennych wafazch ma innągłwoicę i wydajniejszą pompe oleju, a wysterować to można chociażby SMT6...

nowa głowica to juz ma w sobei i kalwiature i walki rozrzadu ba nawet pokrywe zaworową :D

Dalej trzeba by ją zmodyfikować żeby w jakiś sposób dorzucić aparat zapłonowy wraz z rozdzielaczem ale myślę że odpoweidni zakłąd frezarski da sobei z tym radę.

Gość lukasz_lublin
  Coobcio napisał:
wydaje mi się że ten zabieg przeprowadzono w silnikach 1,6 o zregukowanej mocy na niemcy gdize to mialy 90Koni...

Wlasnie tak czytam, i wlasnie silnikor mam teraz z niemiec wiec on ma 90 HP nie 102, Czy to tylko sciema bo na hamowni jeszcze nie bylem jak sprawdzic walki czy sa od 1,4 czy od 1,6 ?

zdejmij pokrywe zawworową i pomierz je sówmairką.

Krzywki w wałach z Silnika GA14DE mają ok. 39,2mm wysokości.

W silniku GA16DE ssący ma ok. 39,3mm a wydechowy ok. 39,8mm

A najbardizej agresywne występują w GA16DS tam obydwa wałki mają krzywki o wysokości 39,8mm.

Coobcio napisał:
A najbardizej agresywne występują w GA16DS tam obydwa wałki mają krzywki o wysokości 39,8mm

A czy przez przypadek GA16DS to nie jest 90konny gaźnikowiec :?: Kuba powiedz mi czy wałki od 1.6 na wtrysku będą posowały do gaźnikowca :?: Z technicznego punktu napewno, ale czy przez przypadek gaźnikowiec nie bierze napędu pompy paliwa z wałków :?: I w wersji wtryskowej pewnie na wałkach nie ma napędu do mechanicznej pompy paliwa.

goago napisał:
w walkach od GA16DE nie ma napędu do pompy paliwa

Czyli moge zapomnieć o przekładce. Jedyne co mi chyba zostaje (oczywiście bez wymiany ich na ostrzejsze odpowiedniki) to przyspieszyć fabryczne wałki, ale nie wiem jak.

KOSA napisał:
możesz przyspieszyć poprzez zrobienie regulowanych kół rozrządu.......... pilnik w łapki

i przełożyć tylko wałek wydechowy z GA16DE bo na ssącym jest dodatkowa krzywka napędzająca pompe paliwa.