Gość Mrozu Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Świątkowe to wydatek z tego co pamiętam 1390zł Wychodzą drożej jak do 2.0 silnika... Ale porażka. To co ja mam zrobić :?: bo jak mam wydać prawie 1400 na same wałki które mi dadzą z jakieś 5% to nie wiem czy nie lepiej pomyśleć o zrobieniu głowicy :?: Coobciu a takie wałki na których Ty jeździsz ile kosztują :?: Kurna sam nie wiem co zrobić :?: A jaka jest różnica między wałkami od 1.6 a 2.0 poza tym, że od 2.0 jest luz zaworowy hydraulicznie ustawiany :?: Może by tak sobie całej głowicy od 2.0 poszukać i przełożyć, od razu miałbym lepszy kolektor wydechowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2006 walki w 2.0 mają po 4 krzywki, twoje po 8 krzywek. Mam gościa który zmodyfikuje Twoje seryjne walki - Cena ok 60zł od krzywki a masz ich 16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mrozu Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2006 walki w 2.0 mają po 4 krzywki, twoje po 8 krzywek. Mam gościa który zmodyfikuje Twoje seryjne walki - Cena ok 60zł od krzywki a masz ich 16 I znów 1.6 wychodzi gorzej od 2.0 Czyli wyjdzie 960pln, a dobrze robi, czy jest z Wawy i ile czasu mu to zajmuje i oczywiście czy odczuje jakąś różnicze poza brakiem kasy w kieszeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Powiem Ci że w tej cenie ok 1000zł wolałbym zmodyfikować wydech albo pobawić się ze zrobieniem nowego kolektora ssacego i wrzuceniu większego gaznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mrozu Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Powiem Ci że w tej cenie ok 1000zł wolałbym zmodyfikować wydech albo pobawić się ze zrobieniem nowego kolektora ssacego i wrzuceniu większego gaznika Co do wydechu to już mam prawie na niego fundusze i szukam jakiegoś w miare taniego seryjnego (bo chce cichy) od 2.0GTI i założyłbym cały od kata już w maju przy okazji robienia CAIu. Po wakacjach będe ściągał kolektor wydechowy ze stanów, więc tu raczej już nic nie będe chciał zmieniać. Co do kolektora dolotowego to też myślałem nad tym, ale nie wiem jaki tam można wrzucić gaźnik i jakie będą tego koszta. Na wałki za te 960pln to udało by mi się uzbierać kase i przy okazji od razu bym lekko splanował głowice żeby silnik doprężyć. Zapłon i EGR już mam zmienione. Jak bym to wszystko pozmieniał to na jaką moge moc liczyć na seryjnym gaźniku :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2006 leiej na twoim miejscu konkretnie zrobić głowicę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mrozu Opublikowano 23 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2006 leiej na twoim miejscu konkretnie zrobić głowicę pożyjemy zobaczymy, a może wszystko po trochu uda mi się zrobić, czas pokaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość NaAx Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Czy wałki od GA16DS sa takie same jak w GA16DE ? pytam bo mam u siebie GA14DE i moge miec walki z 1,6 ale z DS, pozzdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2006 sówmiarka i pomierz je W GA16DS chyba są nieco mniej agresywne jak w GA16DE - niech się jeszcze wypowie GOAGOL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość NaAx Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2006 sówmiarka i pomierz je W GA16DS chyba są nieco mniej agresywne jak w GA16DE - niech się jeszcze wypowie GOAGOL W tym rzecz ze nie mam niestety takiej mozliwosci. Jezeli ktos wie jeszcze cos w tym temacie to prosze o podzielenie sie tymi info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goago Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2006 mam tylko takie dane bez silnika GA14DE: GA14DS z egr : DOLOT-214° :shock: WYLOT-214° :shock: GA16DS GA14DS bez egr: DOLOT 222° WYLOT 222° GA16DE: DOLOT 222° WYLOT 236° wysokosc krzywek: GA14DS z egr: dolot- 39.570 wylot-39,570 GA16DS GA14DS bez egr: dolot 40.070 wylot 40.070 GA16DE: dolot 40.790 wylot 40.070 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Czyli jak widać wystarczy nam sam wałek wydechowy z GA16DE. Ps te dane się jakoś gryzą, dla walków z GA16De SSący ma niby 222* a wylotowy 236* tak wiec jakim cudem walek ssacy ma większeglo lifta jak wydechowy, chyba na odwrot te wysokosci krzywek powinny być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bun Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Coobcio ty jakis czas temu pisales o tym ze do GA16DE mozna dać walek ssacy z GA18DE myslisz ze efekty moglyby byc podobne jak w tym przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość duce Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2006 A jak to jest z CGA3DE - wie ktos cos na jego temat? Jakies mody w stylu podmiany walkow? Zaintrygowal mnie caly topic, no ale nie wiem jak to jest w moim engine. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mrozu Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Coobcio ty jakis czas temu pisales o tym ze do Cytat:GA16DE mozna dać walek ssacy z GA18DE myslisz ze efekty moglyby byc podobne jak w tym przypadku? Może wydechowy też by pasował z GA18DE :?: jestem zainteresowany odpowiedzią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Coobcio ty jakis czas temu pisales o tym ze do GA16DE mozna dać walek ssacy z GA18DE myslisz ze efekty moglyby byc podobne jak w tym przypadku? Na odwrót z CA16DE mozna dać walek ssący do CA18DE albo CA18DET. Musiały mi się myśli pokręcić Ps. nie słyszalem nigdy o silniku GA18DE :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bun Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2006 nie słyszalem nigdy o silniku GA18DE tutaj z kolei mi sie mysli pokrecily ;] Mrozu : widac zostaje nam tylko kupno ostrych walkow... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2006 ale chłopaki co w z tymi walkami w 1,6 nie wiem czy sobei zdajecie sprawe ale agresywniejsze walki rozrządu wymagają nowego ukaldu wydechowego, dolotowego, do tego wystrojenia... Bo tak same z siebei mogą nawet pogorszyć parametry silnika - co się bardzo często zdzrza. Im wałek agresywniejszy - dłuższe czasy współotwarcia tym bardziej trzeba dopręzyć motor, żeby były wolne obroty i żeby zaczął ciągnąc juz od średnich obrotów a nie samą górą... Zobacz jak jest u mnie na nie ukrywam agresywnych walkach: http://xs73.xs.to/pics/06125/CATCAMSi24i03i2006mini.jpg Auto do 2700obr.min ledwo się turla - gorzej jak 1,4... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mrozu Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Coobciu, ale ja np. układ wydechowy zakładam w maju od 2.0 począwszy od kata (którego nie mam i nie będe miał) a kolektor wydechowy będe zamawiał po wakacjach, CAI też robie w maju a dopręże silnik przy okazji wymiany rozrządu (gdzieś tak sierpień-wrzesień), więc nie wydaje mi się, że w moim przypadku coś się pogorszy. Sama wymiana wałków wiem, że jest bezsensowna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bun Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2006 jak juz jestesmy przy strojeniu to jestes jakas opcja zeby przy GA16DE 90km przelozyc komputer z wersji 100km ew. przeprogramowac czy tylko smt6? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mrozu Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Ja mam gaźnik, więc moge sobie przeprogramować śrubokrętem :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 24 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2006 według tego co podał GOAGO w GA16DE były bardziej agresywne walki jak w GA16DS... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość NaAx Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2006 ale chłopaki co w z tymi walkami w 1,6 nie wiem czy sobei zdajecie sprawe ale agresywniejsze walki rozrządu wymagają nowego ukaldu wydechowego, dolotowego, do tego wystrojenia...Bo tak same z siebei mogą nawet pogorszyć parametry silnika - co się bardzo często zdzrza. Im wałek agresywniejszy - dłuższe czasy współotwarcia tym bardziej trzeba dopręzyć motor, żeby były wolne obroty i żeby zaczął ciągnąc juz od średnich obrotów a nie samą górą... Czy jest taka duza roznica miedzy tymi walkami(1,4 a 1,6)? Przeciez to ciagle jest wałek seryjny tyle ze od troche wiekszego silnika. Nie znam sie na tym, to tylko takie moje chlopskie myslenie:) I czy uklad wydechowy np. z sunny 1,4 znaczaco sie rozni od tego z sunny 1,6? Jakie modyfikacje przeprowadzil kolega, ktory operacje zmian walkow juz ma za soba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coobcio Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2006 1,4 i 1,6 mają takie same układy wydechowe. A czy jest duża różnica to oceń sobie sam -> jest przecież wykres. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość NaAx Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2006 Coobcio, To ze jest duza roznica w to nie watpie, chodzilo mi o to co napisales wczesniej ze agresywniejsze walki wymagaja nowego ukladu wydechowego i tak dalej... No a przeciez walki z 1,6 nie sa jakies sportowe - wiec chyba nie potrzeba jakis specjanych zmian jezeli montujemy je w 1,4 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi