Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

100KM w twoim GA14DE

Coobcio
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Świątkowe to wydatek z tego co pamiętam 1390zł Wychodzą drożej jak do 2.0 silnika...

Ale porażka. To co ja mam zrobić :?: bo jak mam wydać prawie 1400 na same wałki które mi dadzą z jakieś 5% to nie wiem czy nie lepiej pomyśleć o zrobieniu głowicy :?: Coobciu a takie wałki na których Ty jeździsz ile kosztują :?: Kurna sam nie wiem co zrobić :?: A jaka jest różnica między wałkami od 1.6 a 2.0 poza tym, że od 2.0 jest luz zaworowy hydraulicznie ustawiany :?: Może by tak sobie całej głowicy od 2.0 poszukać i przełożyć, od razu miałbym lepszy kolektor wydechowy

walki w 2.0 mają po 4 krzywki, twoje po 8 krzywek.

Mam gościa który zmodyfikuje Twoje seryjne walki - Cena ok 60zł od krzywki a masz ich 16.

walki w 2.0 mają po 4 krzywki, twoje po 8 krzywek.

Mam gościa który zmodyfikuje Twoje seryjne walki - Cena ok 60zł od krzywki a masz ich 16

I znów 1.6 wychodzi gorzej od 2.0 :D

Czyli wyjdzie 960pln, a dobrze robi, czy jest z Wawy i ile czasu mu to zajmuje i oczywiście czy odczuje jakąś różnicze poza brakiem kasy w kieszeni :D

Powiem Ci że w tej cenie ok 1000zł wolałbym zmodyfikować wydech albo pobawić się ze zrobieniem nowego kolektora ssacego i wrzuceniu większego gaznika.

Powiem Ci że w tej cenie ok 1000zł wolałbym zmodyfikować wydech albo pobawić się ze zrobieniem nowego kolektora ssacego i wrzuceniu większego gaznika

Co do wydechu to już mam prawie na niego fundusze i szukam jakiegoś w miare taniego seryjnego (bo chce cichy) od 2.0GTI i założyłbym cały od kata już w maju przy okazji robienia CAIu. Po wakacjach będe ściągał kolektor wydechowy ze stanów, więc tu raczej już nic nie będe chciał zmieniać. Co do kolektora dolotowego to też myślałem nad tym, ale nie wiem jaki tam można wrzucić gaźnik i jakie będą tego koszta. Na wałki za te 960pln to udało by mi się uzbierać kase i przy okazji od razu bym lekko splanował głowice żeby silnik doprężyć. Zapłon i EGR już mam zmienione. Jak bym to wszystko pozmieniał to na jaką moge moc liczyć na seryjnym gaźniku :?:

sówmiarka i pomierz je :) W GA16DS chyba są nieco mniej agresywne jak w GA16DE - niech się jeszcze wypowie GOAGOL

sówmiarka i pomierz je :) W GA16DS chyba są nieco mniej agresywne jak w GA16DE - niech się jeszcze wypowie GOAGOL

W tym rzecz ze nie mam niestety takiej mozliwosci. Jezeli ktos wie jeszcze cos w tym temacie to prosze o podzielenie sie tymi info :)

mam tylko takie dane bez silnika GA14DE:

GA14DS z egr : DOLOT-214° :shock:

WYLOT-214° :shock:

GA16DS GA14DS bez egr: DOLOT 222°

WYLOT 222°

GA16DE: DOLOT 222°

WYLOT 236°

wysokosc krzywek:

GA14DS z egr: dolot- 39.570

wylot-39,570

GA16DS GA14DS bez egr: dolot 40.070

wylot 40.070

GA16DE: dolot 40.790

wylot 40.070

Czyli jak widać wystarczy nam sam wałek wydechowy z GA16DE.

Ps te dane się jakoś gryzą, dla walków z GA16De

SSący ma niby 222* a wylotowy 236* tak wiec jakim cudem walek ssacy ma większeglo lifta jak wydechowy, chyba na odwrot te wysokosci krzywek powinny być.

Coobcio ty jakis czas temu pisales o tym ze do Cytat:

GA16DE mozna dać walek ssacy z GA18DE

myslisz ze efekty moglyby byc podobne jak w tym przypadku?

Może wydechowy też by pasował z GA18DE :?: jestem zainteresowany odpowiedzią.

Coobcio ty jakis czas temu pisales o tym ze do
GA16DE mozna dać walek ssacy z GA18DE
myslisz ze efekty moglyby byc podobne jak w tym przypadku?

Na odwrót z CA16DE mozna dać walek ssący do CA18DE albo CA18DET. Musiały mi się myśli pokręcić

Ps. nie słyszalem nigdy o silniku GA18DE :roll:

ale chłopaki co w z tymi walkami w 1,6 nie wiem czy sobei zdajecie sprawe ale agresywniejsze walki rozrządu wymagają nowego ukaldu wydechowego, dolotowego, do tego wystrojenia...

Bo tak same z siebei mogą nawet pogorszyć parametry silnika - co się bardzo często zdzrza.

Im wałek agresywniejszy - dłuższe czasy współotwarcia tym bardziej trzeba dopręzyć motor, żeby były wolne obroty i żeby zaczął ciągnąc juz od średnich obrotów a nie samą górą...

Zobacz jak jest u mnie na nie ukrywam agresywnych walkach: http://xs73.xs.to/pics/06125/CATCAMSi24i03i2006mini.jpg

Auto do 2700obr.min ledwo się turla - gorzej jak 1,4...

Coobciu, ale ja np. układ wydechowy zakładam w maju od 2.0 począwszy od kata (którego nie mam i nie będe miał) a kolektor wydechowy będe zamawiał po wakacjach, CAI też robie w maju a dopręże silnik przy okazji wymiany rozrządu (gdzieś tak sierpień-wrzesień), więc nie wydaje mi się, że w moim przypadku coś się pogorszy. Sama wymiana wałków wiem, że jest bezsensowna.

ale chłopaki co w z tymi walkami w 1,6 nie wiem czy sobei zdajecie sprawe ale agresywniejsze walki rozrządu wymagają nowego ukaldu wydechowego, dolotowego, do tego wystrojenia...

Bo tak same z siebei mogą nawet pogorszyć parametry silnika - co się bardzo często zdzrza.

Im wałek agresywniejszy - dłuższe czasy współotwarcia tym bardziej trzeba dopręzyć motor, żeby były wolne obroty i żeby zaczął ciągnąc juz od średnich obrotów a nie samą górą...

Czy jest taka duza roznica miedzy tymi walkami(1,4 a 1,6)? Przeciez to ciagle jest wałek seryjny tyle ze od troche wiekszego silnika. Nie znam sie na tym, to tylko takie moje chlopskie myslenie:) I czy uklad wydechowy np. z sunny 1,4 znaczaco sie rozni od tego z sunny 1,6? Jakie modyfikacje przeprowadzil kolega, ktory operacje zmian walkow juz ma za soba?

1,4 i 1,6 mają takie same układy wydechowe.

A czy jest duża różnica to oceń sobie sam -> jest przecież wykres.

Coobcio, To ze jest duza roznica w to nie watpie, chodzilo mi o to co napisales wczesniej ze agresywniejsze walki wymagaja nowego ukladu wydechowego i tak dalej... No a przeciez walki z 1,6 nie sa jakies sportowe - wiec chyba nie potrzeba jakis specjanych zmian jezeli montujemy je w 1,4 ?