Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Parę pytań o 100 NX'a ...tu ocena, komentarz, opinie

Gość Mrozu
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

śmigam od deski do deski.. nigdy nie udało mi się zalać więcej niż 40...a starałem się jak mogłem. Raz musiałem podejść z kanistrem (5 l) na stacje, bo już odpalić nie chciał i potem zalałem po brzeg....coś koło 34 l.

potrzebuje pilnie wiadomosc jakie maja byc luzy zaworowe na cieplym i na zimnym silniku

na dolocie i na wydechu

w ga16de

jutro bede robil a juz dzisiaj musze wiedziec zeby zobaczyc czy mi szczelinomierz obsluzy ;)

mialem ksiazke o sunnym i 100nx ale musialem ja juz oddac

prosze o pomoc

chwytam sie za glowe i nie wiem jak to regulowac

przeciez kurde mialo sie dac a tu sa samoregulatory??

cos o jakis plytkahc kiedys slyszalem

oczekuje odpowiedzi w ciagu okolo godziny

pozniej zamykam to kladac nowa uszczeke i reszta zajmie sie juz pewnie mechanik tyle ze pewnie za miesiac bo zanim zarobie na robienie zaworow lub wymiane szklanek lub nie wiem jak to sie juz robi to troche potrwa

mozliwe ze niedlugo bede mial setke do sprzedania :(

i bede pewnie ze 3tys w plecy lekko a to duzo dla czlowieka jak ja (uczen ple ple ple)

p2006091455.jpg

Jam jeżeli masz hydrauliczne samo regulatory to ich nie regulujesz bo mają samoregulację. poza ty w manualu gdzieś powinno pisać.

Jam słuchaj, pewny na 100% nie jestem co do regulacji, lecz z tego co wiem to jeżeli są samoregulatory to jest lepiej, bo nie trzeba regulować i luz zaworowy jest zawsze optymalny. No chyba że padły Ci popychacze hydrauliczne (bo o nich chyba mowa, jak nie to sorki za zamieszanie). Jak one Ci padły to będą klepały jak diesel.

wiec wlasnie tak klekocza i to mne islonilo do regulacji

z tego co wyczytalem zaslyszalem to mzoan to regulowac

przez to sie pytalem o luzy jakei maja byc

kupilem uszczelke i sylikon

odkrecam pokrywe a tu niespodzianka

no i wlasnie o to m isi rozchodzi ze miala byc normalna regulacja a tu d*pa i mega zdziwko

[ Dodano: Nie 21 Cze, 2009 17:30 ]

ok juz wszystko obczailem dokladnie

tam sa podkladki specjalne do ustawiania luzow

• 2 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...
Gość cinekban87

witam chce przesiaśc sie z golfa do 100nx, czy mozecie mi powiedziec na co uwazac przy kupnie wskazujac newralgiczne punkty, za ile moge wyrwac dobry egzemplarz najlepiej z gazem (zeby jakos w miare jezdzil )

Edytowane przez cinekban87

sprawdz nadkola w bagazniku i spod najelpiej na kanale, jak kupowalem widzialem setke, ktora miala cale podwozie zardzewiale. patrz czy nie kopci z rury, sprawdz pas przedni czy nie wyglada na prostowany itpm ie, masz juz samochod wiec powinines wiedziec czym sie kierowac przy kupnie.

pozdrawiam

jako ze jezdze takim autem od 11 lat moge Ci powiedziec co robilem u siebie i mozesz patrzec na takie elemety przy kupnie:

z pod maski tylko alternator, wiec warto sprawdzic jakie daje napiecie,

blacharka- mitem jest to ze po liftingu sa lepiej zabezpieczone przed rdza... jak ktos pisał predzej sprawdz przedewszystkim stan nadkoli oraz kolumn od amortyzatorow z tylu od wewnatrz(od strony bagaznika) jak beda zdrowe to jest duze prawdopodobienstwo ze reszta bedzie ok,

sprawdz błotniki tylne rowniez od wewnatrz wszczegolnosci przy progach...

musisz zwrocic uwage rowniez na progi oraz na podłoge w tylnej czesci tzn pod pasazerem z tylu oraz wneke kola zapasowego ( u mnie zbierala sie tam woda...)

w zawieszeniu wymienialem przez tyle lat tylko tylne amortyzatry i wszystkie elemety gumowe z przodu.

na drobiazgi ktore warto sprawdzic to: czy tylna wycieraczka dziala oraz uszczelki od tagi.

co do gazu sie nie wypowiadam bo nie mam czegos takiego u siebie.

to tyle co u mnie wymagalo ingerencji przez 11 lat uzytkowania i przejechania 170kkm ;]

pozdrawiam

• 2 miesiące temu...
Gość doofy_86

Twin Cam 16 valve

piszecie o tym silniku nic na forum za bardzo znalezc nie moge kogos sie tam pytalem bo wlasnie taki posiadal to mi powiedzial ze tam sa 2 walki rozrzadu nie wiem czy ma racje ale twin no to moze i ma

cos jeszcze jest fajnego w tym silniku co by sie przydalo wiedziec?bo on ma 150kM? przynajmniej tak mam w karcie pojazdu wbite ale nikt o czyms takim nie wie ubezpieczalnia musiala dla mnie kategorie robic a mechanicy sie ze mnie smieja ze nie mam 150 kM bo nie mam albo czarnych lub czerwonych zaworów, nie wiem ja sie na tym nie znam moze wy mi powiecie??

• 5 miesięcy temu...
Gość Thomsonicus

Czy warto? Zależy od stanu technicznego i ceny :)

Zwrócić uwagę należy na stan progów i tylnych błotników. Potrafią przerdzewieć na wylot; czasem tego okiem nie widać, ale jak się walnie palcem to potrafi przelecieć na wylot.

Po kupnie co wymienić? Hmm, to co jest uszkodzone, olej w silniku i płyn w spryskiwaczu :-) Silnik ma łańcuch rozrządu, reszta pasków (alternator, wspomaganie) kosztuje grosze. Większość części pasuje od innych nissanów i nie ma problemu z dostępem do części, ani nie są one jakoś szczególnie drogie.

Standardowe usterki to niedziałające biegi 1,2,3 nawiewu i zdechnięta tylna wycieraczka, obie można samemu naprawić bez kosztów. Padają też siłowniki tylnej klapy i ta leci na głowę. Jak ktoś nawsadza głośniki w tylną półkę to ta potrafi się wygiąć pod ciężarem.

Jeśli chodzi o zawieszenie to najszybciej wybijają się gumy łączników stabilizatora z przodu, stuka wtedy zawieszenie na dziurach, naprawa tania. Jeśli słychać że w środku silnika "coś dzwoni" to pewnie łańcuch rozrządu doczekał swego końca, jego wymiana jest dość droga (>500zł).

Reszta... hmm, to właściwie Nissan Sunny z innym nadwoziem, psuje się tak jak wszystkie Nissany z tamtej epoki, czyli rzadko albo wcale ;-) hehe.

Na większość pytań odpowiedzi uzyskasz też na stronie klubu 100nx'a www.100nx.fora.pl

lub 100nx sqad jakoś tak w wersji 1,6 było sporo rzadkie jest SR20 pod maską czyli wersja GTi i 143KM w takiej budzie i jeszcze krótsza skrzynia ... ale to wsumie w każdej wersji jakby cabrio mi sie podoba kuzyn robi właśnie reanimacje takiego ... silnik skrzynia to pokrewne części z większości nissanów albo GA16 albo SR20 i to spokojnie można zakupić ... napisz co konkretnie masz na myśli ,,,

• 7 miesięcy temu...

Witam ;)

Jako że moja primera W10 nie jest moim wymarzonym autem (czytaj za dużym) szukam czegoś mniejszego a konkretnie Nissana 100NX ;) głównie mi chodzi o silnik 1.6 (102KM) bądź 2.0 benzynka z gazem a w ostateczności 1.6 (90km). Znalazłem kilka ofert i chciałbym żeby mi ktoś pomógł w ocenie tych aut i ewentualnie jakby ktoś miał blisko to obejrzeć bo nie będę jechał 500 km żeby od razu się wrócić(stawiam dobrą flachę).

Pierwsza oferta:

http://otomoto.pl/show/?id=C18539287

prezentuje się całkiem dobrze, nie ma poważnych oznak korozji i cena przystępna

2.

http://otomoto.pl/nissan-100-nx-targa-C18633081.html

Cena większa ale słabsza wersja silnikowa chodź myślę że da się z silnika coś więcej wyciągnąć :)

3.

http://otomoto.pl/show/?id=C17836345

Tu mnie dziwi cena samochodu, niby wszystko sprawne i żadnych problemów nie sprawia

4.

http://otomoto.pl/show/?id=C18561605

ostatnia oferta, na temat tego auta ciężko mi cokolwiek powiedzieć

Co poradzicie? Może zna ktoś te konkretne modele i jest w stanie mi pomóc ;)

Liczę na pomoc ;)

Jeżeli nie ten dział to sorki ;)

Edytowane przez lazik