Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

egr

Gość jacekb
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jak jest u Was w benzynowcach, ale u mnie są dwa węże podciśnieniowe. Jeden otwiera zawór EGR, a drugi zamyka rurę doprowadzającą powietrze z filtra ( przepustnica jest przy samej obudowie filtra )

Jeśli u Was jest podobnie to Zatkajcie także wąż od tego zaworku.

• 4 tygodnie później...

system recyrkulacji spalin egr powstal w celu zmniejszenia zanieczyszczen wydostajacych sie z niedokonca spalonych spalin - NOx-ów ( zwiazkow azotu) , tak wiec ze wzgledu na ochronę srodowiska nie poleca sie zaslepianie egru :diabel2:

• 3 tygodnie później...
Gość johny_fellow

Ja nie tylko zaślepiłem ale wywaliłem całe sterowanie EGR'em i wszystkie pierdoły od niego i nie mam żadnych problemów.

Nie kopcił i nie kopci, tylko trochę bardziej z wydechu śmierdzi ale to dlatego, że kata też się już pozbyłem.

to na prawym kielichu co dochodza takie dwie grube rury gumowe, to jest zawor czystego powietrza ktory z kolektora dolotowego puszcza powietrze do kolektora wylotowego i wlasnie daltego sa w kolektorze wylotwym 2 rurki ciensza i grubsza nie licza tej na wsuniecie analizatora spalin

o tym zaworze wyczytalem w ksiazce hayensa od primery gdzies pod koniec nie pamietam juz

Gość johny_fellow

To jest ta rura nad EGR'em?

[ Dodano: Pon 26 Mar, 2007 22:57 ]

O Shit! I to duże Shit.

Wygląda na to, że wywaliłem AIV a EGR'a zostawiłem. :P

Muszę jutro poprzeglądać Service Manuala.

Ale dałem ciała...

jak idzie do nadkola to AIV jak leci do tych grzybow obok kolektora to EGR

EGR mozesz zfrobic poprzez wyjecie przewodu podcisnienia ktory nie podniesie grzybka w zaworze i nie pusci spalin, ja to wszystko wyrzucilem i zaslepilem dziure w kolektorze po calym zaworze egr, zostaly tylko rurki z egr i aiv i sa na koncu zalepione bo jakos kombinujac z monetami spaliny sie troszke przedostawaly i zatkalem rury na koncu dodatkow i mialem dorobic korki do kolektora ale jakos czas leci i korkow nie ma :)

Gość johny_fellow

Hehe... no to ze mnie tjuner :P

Już wiem, że wyleciało AIV a EGR zostało. Jutro zdejmę sam przewód podciśnienia a jak będę robił dolot to wywalę wszystko całkowicie i pozaślepiam otwory w kolektorach.

• 6 miesięcy temu...

a tego co jest obok gaznika ?????

[ Dodano: Pon 08 Paź, 2007 18:02 ]

http://img255.imageshack.us/my.php?image=obraz0179cpko7.jpg

[ Dodano: Pon 08 Paź, 2007 18:02 ]

na niebiesko jest zaznaczony , ten zdjac ??????

Dorina nie ten !!!!! jest obok gaznika taki grzybek :D to tam http://img111.imageshack.us/my.php?image=obraz0179cpie5.jpg zaznaczony na niebiesko!! :D troche wiecej dymu idzie z rurki i pod maska troche smrodu ale na 3 , 4 , 5 lepiej wchodzi na obroty :D

[ Dodano: Wto 09 Paź, 2007 16:04 ]

DORIAN :D

[ Dodano: Wto 09 Paź, 2007 16:05 ]

http://img255.imageshack.us/my.php?image=obraz0179cpko7.jpg !!!!!!!!!!!! tu jest :D

Dorina nie ten !!!!! jest obok gaznika taki grzybek :D to tam http://img111.imageshack.us/my.php?image=obraz0179cpie5.jpg zaznaczony na niebiesko!! :D troche wiecej dymu idzie z rurki i pod maska troche smrodu ale na 3 , 4 , 5 lepiej wchodzi na obroty :D

[ Dodano: Wto 09 Paź, 2007 16:04 ]

DORIAN :D

[ Dodano: Wto 09 Paź, 2007 16:05 ]

http://img255.imageshack.us/my.php?image=obraz0179cpko7.jpg !!!!!!!!!!!! tu jest :D

Kurcze u mnie tego grzybka pod gaźnikiem nie widać, filtr powietrza jest wielki i zasłania. Jesteś pewien, że on tam jest. Mam gaźnik sterowany elektronicznie i wielgachny filtr powietrza.

wymontuj filtr i obudowe zobaczysz rurka egr idzie od kolektora wydechowego w strone tylu silnika tam do tego grzybka a z niego wychodzi wezyk ok 5 mm srednicy to ten sciagnij

[ Dodano: Wto 09 Paź, 2007 20:10 ]

ja mam taki sam silnik 1.4 na gazniku

• 3 tygodnie później...

W końcu i ja zaślepiłem :) Pytanko kontrolne, czy dobry przewód. Silnik 1,4 na gaźniku. Grzybek znajduje się z lewej strony (patrząc od strony kierowcy) pod filtrem powietrza. Zdjęcie robione z pozycji przedniego lewego koła (patrząd os strony kierowcy.

tak :) wlasnie jak bys od rury egr od kolektora ,to idzie do tego grzyba a z grzyba przewodem gumowym (zaslepionym) do filtra

[ Dodano: Nie 28 Paź, 2007 20:31 ]

i co masz jakas roznice w jezdzie ???