Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Tylne światła - dodatkowe hamowania

Gość Primera.SLX.99
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Primera.SLX.99

Witam

Widziałem dziś jak gość miał w primerce tylne światła przeciwmgielne włączone jako mijania. Tzw. Miał oba wewnętrzne włączone. Na pewno to nie świeciły tak mocno jak przeciwmgielne lecz normalnie jak mijania. Jak coś takiego zrobić w moim samochodzie?

Czy ta się jeszcze zrobić ta żeby te przeciwmgielne (oba) zapalały się jako stopu? A podczas jazdy paliły się wszystkie cztery ;)

wszystko się da :) 2x oprawka na żarówkę dwu żarnikową trochę kabelków klej na gorąco się przyda :) odrobina umiejętności i po sprawie :) pytanie czy jest sens?

Gość Primera.SLX.99
  misiek_83 napisał:
Tez jakis czas temu myslalem o czyms takim.Zobaczylem to w grze Gran Tourismo :) Fajnie to wyglada,mnie sie podoba.Dalem sobie spokoj,bo troche roboty przy tym jest :mrgreen:

O.T to w gran tourismo jest nissan primera P11? Bo jak ja grałem to było tylko P12 :)

A co do tematu to wystarczy połaczyć kabelki od swiateł mijania to świateł przeciwmgielnych i gitara czy to jakaś większa zabawa?

MacKo napisał:
  Primera.SLX.99 napisał:
połaczyć kabelki od swiateł mijania to świateł przeciwmgielnych

wtedy będą świeciły przeciwmgielne mocniej niż mijania...

Wystarczy zmienić żarówkę na słabszą i będzie git.

w Gran Turismo w P10 swieci sie 5 swiatel :) 4 jak kolega wyzej pisal i jedno na spojlerze. w Gran Turismo 2 jest P10 i P11 i ten sam efekt :) zabieram sie za takie cos od przyszlego tygodnia ,kuzyn mechanik elektryk takze mysle ze sie uda i wtedy opisze co i jak. Gran Turismo 3 i 4 nie mam bo nie mam emulatora PlayStation 2 na PC. A tak smigam w 1 i 2 na PC wiec na biezaco wiem jak to wyglada.

Primera.SLX.99 napisał:
Tylko bez takich, Primera to nie golf. Nigdy żadna primera nie będzie wieśniacka. Co innego takie światła w polonezach, golfa albo lanosach a co innego w primerach :)

No właśnie mnie się taki "tuning" zawsze kojarzy z tymi Golfami... Niezależnie czy "stuningowany" w ten sposób jest Mercedes, BMW czy Primerka...

Jedna tylko kwestia mnie zastanawia. Nie wiem czy wzięliście pod uwagę, że odbłyśnik światła przeciwmgielnego jest znacznie mniejszy od światła pozycyjnego. Jeśli zamontujecie w nim żarówkę, która ma się świecić razem z pozycyjnym, efekt będzie kiepski bo jedno światło będzie większe, a drugie mniejsze.

Nie wspominając już o fakcie, że żeby zamontować jakiekolwiek światło w prawym przeciwmgielnym, trzeba będzie wyrżnąć dziurę, bo fabrycznie ta lampa nie ma nawet oprawki (Zwróćcie uwagę na to, że jak zapalicie przeciwmgielne to świeci tylko z lewej strony ).

Stranger napisał:
Nie wspominając już o fakcie, że żeby zamontować jakiekolwiek światło w prawym przeciwmgielnym, trzeba będzie wyrżnąć dziurę, bo fabrycznie ta lampa nie ma nawe

.

Widziałem taką przeróbkę na npoc.co.uk ale miała na celu montaż dodatkowego światła przeciwmgielnego.

Sławek

velociraptor napisał:
Widziałem taką przeróbkę na npoc.co.uk ale miała na celu montaż dodatkowego światła przeciwmgielnego.

Sławek

To rozumiem, bo sam się nad tym zastanwawiałem. Swoją drogą po co w ogóle w tej drugiej lampie odbłyśnik, jesli nigdy nie montowano tam żarówek? Chodzi wyłącznie o estetykę, żeby obie lampy wyglądały tak samo? Inna sprawa, że przecież koszt instalacji i dodatkowej żarówki chyba nie jest na tyle wielki i można było już fabrycznie podwójne światła przeciwmgielne zrobić...

Stranger napisał:
  velociraptor napisał:

Sławek

To rozumiem, bo sam się nad tym zastanwawiałem. Swoją drogą po co w ogóle w tej drugiej lampie odbłyśnik, jesli nigdy nie montowano tam żarówek? Chodzi wyłącznie o estetykę, żeby obie lampy wyglądały tak samo? Inna sprawa, że przecież koszt instalacji i dodatkowej żarówki chyba nie jest na tyle wielki i można było już fabrycznie podwójne światła przeciwmgielne zrobić...

Z tego co pamiętam tam jest nawet gniazdo żarówki.

Sławek

velociraptor napisał:

Sławek

Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie nie ma gniazda. Nie ma nawet otworu do środka lampy. Ale może w zalezności od rocznika i wersji coś się różnić.

Primera.SLX.99 napisał:
to wystarczy połaczyć kabelki od swiateł mijania to świateł przeciwmgielnych i gitara czy to jakaś większa zabawa?

nie tylko - trzeba zastosować diodę zenera która przepuści prąd tylko w jedną stronę - bo jak zapalisz przeciwmgielne z klawisza (np na przeglądzie ) to zapalą się mijania - choć one są zależne jedne od drugich.

Kolega zrobił sobie w taki sposób, że przeciwmgielne zapalały się ze stopem, i dlatego dawał diode, zeby w razie czego mieć te przeciwmgielne - jak pogoda będzie tego wymagała - takie rozwiązanie wydaje mi się sensowniejsze bo nic Ci nie da słaba żarówka gdy będzie mgła - poprostu nie będziesz widoczny.

Gość Primera.SLX.99
  Stranger napisał:
  velociraptor napisał:

Sławek

Nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie nie ma gniazda. Nie ma nawet otworu do środka lampy. Ale może w zalezności od rocznika i wersji coś się różnić.

To dziwne. Ja mam gniazdo, nawet włożyłem żarówkę i działała. Tylko problem polega na tym, że mam zaślepkę w montowana w środku. Taki kawałek plastiku i nie wiem jak go wyciągnąć.

Primera.SLX.99 napisał:
To dziwne. Ja mam gniazdo, nawet włożyłem żarówkę i działała. Tylko problem polega na tym, że mam zaślepkę w montowana w środku. Taki kawałek plastiku i nie wiem jak go wyciągnąć.

To po kiego grzyba ta cała maskarada skoro całą instalację masz dociągniętą?

Dziwne...

Gość Mariusz Szwałkiewicz

Witam. Panowie- po pierwsze Valeo robi lampy dla obu wersji ruchu , prawo i lewostronnego więc przy montażu można wybrać czy świecić się będzie lewe czy prawe p/mgielne. Po drugie nie wiem jak to jest w Prawie o ruchu drogowym- trzebaby sprawdzić w dziale "światła" , ale pamiętam że kiedyś jak zapanowała moda na podwójne światła stop w Polonezach ( szczególnie wśród taksówkarzy) to policja miała ubaw i stały dopływ gotówki :). A sprawę instalacji można rozwiązać używając oprawki i żarówki dwuwłóknowej ( jedno włókno na stop to 21W a 5W na pozycyjne, ale wtedy mamy p/mgielne o mocy normalnego pozycyjnego, a o ile wiem to innych dwuwłóknowych nie ma w sprzedaży ( ale może się mylę?) Pozdrawiam.

Primera.SLX.99 napisał:

Popieram,mam identycznie