Jump to content
Części Nissana - iParts.pl

Co powiecie o skrzyniach biegów w nissanach??

Guest maniek 88
 Share

Recommended Posts

Guest maniek 88

Witam. Jestem nowy na forum. Kupiłem Nissana Primere 95r. wersja SRi 1,6, po kupnie znajomy mnie zmartwił mówiąc i dajac przykład dwóch ludzi którym padły skrzynie biegów ;/, powiedźcie mi czy to jest słaby punkt nissanków?? Teoretycznie znam kolege który ma p11 97r. i zaczeło mu sie od tego ze 5 bieg mu wyskakiwał, a drugi człowiek poprostu w sunnym tez wymieniał skrzynie ;/ bardzo mnie to martwi prosze o jakieś info czy naprawde padaja skrzynie w nissanach czy nie?? z góry bardzo dziękuje :)

Guest Tomasz_Primera

Jezdzilem Sunny'm '94 kilka lat i moim zdaniem skrzynia to jedna z najlepszych rzeczy w tym aucie. Zero problemow ;) Co do primery, swoja zrobilem dopiero 300km, ale moge powiedziec o niej to samo 8)

Pozdrawiam.

Witam faktycznie mankamentem skrzyń biegów w primerach jest wyskakujący piąty bieg, ale jest mechanik w Siedlcach co naprawia za 500zł. i jest spokój, a pozatym skrzynie w nissanach są suuper ,ja mam primerke która ma 260.00 przelotu i naprawiałem piąty bieg przu 240.00 i narazie jest OK.Pozdrawiam

Guest bankroot

moja skrzynia też "haczy" niemiłosiernie.

W porównaniu ze skrzynią z Almery N15 to lekka lipa (znajomy mechanik mówił, że tak mają)

P11.144 2,0 hatchback 2001

ja tez nie narzekam na skrzynie, chociaz mialem juz naprawe 4-go biegu ;) ale ogolnie spoko.

U mnie w primerce skrzynia jest doskonała a ma już przejechane na oko 300kkm (na oko bo był kręcony) A co do skrzyni w sunnym poprzedni właściciel wymieniał a z jakiego powodu to nie wiem (autko ma 180kkm). Mogę jedynie teraz powiedzieć że z porównaniem do primki (gdzie biegi wchodzą jak masełko) to haczy 3 bieg. Wiec podsumowując moje odczucia i innych wypowiedzi zależy od egzemplarza. Pozdrawiam

Guest 28Darek

W/g mnie primerki mozna podzielic na takie ktorym juz naprawiano 5 bieg i takie ktorym ten bieg bedzie naprawiany - sa to tez opinie ludzi ktorzy niejako specjalizuja sie w naprawach skrzyn biegow - podobno jest to delikatne niedopatrzenie konstruktorow tego autka. Jak dla mnie denerwujace jest tez to , ze nie mozna zalaczyc pierwszego biegu kiedy samochod toczy sie do przodu. Poza tym nie mam zadnych zarzutow. :D

Guest bankroot

mówisz raczej o Primerkach P10.

Wydaje mi się, że P11.144 nie ma takich bólów (z 5-ką i 1-ką) - przynajmniej w tym "obszarze" jestem b. zadowolony.

W/g mnie primerki mozna podzielic na takie ktorym juz naprawiano 5 bieg i takie ktorym ten bieg bedzie naprawiany - sa to tez opinie ludzi ktorzy niejako specjalizuja sie w naprawach skrzyn biegow - podobno jest to delikatne niedopatrzenie konstruktorow tego autka.

Słyszałem ze dotyczy to tylko wersji z silnikiem 2,0 nie wiem na ile jest to prawda. Narazie mam 180 tyś i nic sie nie dzieje.

Jak dla mnie denerwujace jest tez to , ze nie mozna zalaczyc pierwszego biegu kiedy samochod toczy sie do przodu. Poza tym nie mam zadnych zarzutow. :D

W toyotach jest podobnie taki tego urok :)

Na tę chwilę wsteczny nie zawsze wchodzi za pierwszym razem, jedynka wchodzi ciężko kiedy auto się toczy, no i z precyzją włączania biegów (szczególnie przed rozgrzaniem auta) są problemy (a to nie wszystko).

Mam chyba u siebie w aucie jakiś feler -w swojej P10 najwięcej kasy władowałem właśnie w skrzynię/sprzęgło (częściowo przez ciemnotę mechaników bo nie mogą znaleźć przyczyny). :sad:

A przebieg (optymistyczny, bo licznikowy) to 170 kkm.

Guest KONRAD MILEWSKI

Z tym pierwszym biegiem to fakt kiedy się toczy to ciężko go włączyć ale poza tym to u mnie narazie bajki przy przebiegu 138000 tys. :)

214 tyś. km. przebiegu - biegi (każdy/ bez wstecznego) można zapinać jednym palcem. Jednak najbardziej podoba mi się zestrojenie przełożeń.