Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P11/WP11] Zwrotnica, łożyska zwrotnicy

siwy77
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, podłączę się do tematu. Właśnie też mnie czeka taka robótka, tylko się zastanawiam nad siłą dokręcenia tych łożysk, jest jakaś określona, czy "na oko" :)

Aha, i piszecie o kapturku na zwrotnicy, kurde, nie mam żadnego kapturka, po zdjęciu koła widzę nakrętkę odkrytą, a tam powinien być kapturek?? Bo jak tak, to jakąś prezerwatywkę trzeba będzie tam naciągnąć:D

Gość michal17781

Riki

Czy to są nr łozysk jakie są w zwrotnicy. Bo jesli tak to podjade do sklepu z łożyskami, i kupie. Ale jak sie okaze ze jak rozbiore i bedą inne?? Zastanawiam sie czy zamówic w sklepie z częsciami, czy kupic w sklepie z łozyskami.

michal17781 tu masz dane łożysk zwrotnicy

Łożyska zwrotnicy - Primera P11

Górne:

średnica zew.: 40mm, wew.: 17mm, grubość: 12mm

Dolne:

średnica zew.: 58mm, wew.:28mm, grubość: 16mm

Simering:

średnica zew.: 58mm, wew.:46mm, grubość: 7mm

*są to łozyska kulkowe w osłonie wieńca kulek

Nr katalogowe:

łozysko male(górne) - SKF 6203-2RS1

lożysko duze - SKF 62/28-2RS1

Edytowane przez nice-wawa

Gość michal17781

michal17781 tu masz dane łożysk zwrotnicy

Łożyska zwrotnicy - Primera P11

Górne:

Dolne:

Simering:

*są to łozyska kulkowe w osłonie wieńca kulek

Nr katalogowe:

łozysko male(górne) - SKF 6203-2RS1

lożysko duze - SKF 62/28-2RS1

Dzięki za info. widzę iz troszeczkę jest inny wymiar duzego łozyska. Ale podjade do sklepu i kupie.

Pozdrawiam

Gość michal17781

Dzięki za info. widzę iz troszeczkę jest inny wymiar duzego łozyska. Ale podjade do sklepu i kupie.

Pozdrawiam

Panowie

Czy na pewno jest taki rozmiar tego duzego łozyska?? Byłem dzis w sklepie i facet mi pokazał takie łozysko (wielkość bebna hamulcowego od fiata 126p. Az sie szokowałem. gdzie tam wejdzie takie łozysko.

podeslijcie mi podpowiedz. Mize gdzies jest czeski błąd.

mi wczoraj wymienili te łożyska dałem zrobić z obu stron z lewej miały mały luz ale z prawej to już masakra tak mi pukało. co sie okazało to już kulek nie było. Można kupić taki zestaw naprawczy dwa łożyska i zimering. i po kłopocie

• Upvote 1

• 1 miesiąc temu...

Witam

Przeczytałem wszystkie posty, przeglądałem poradnik obsługi i nasuwa mi się jedno małe pytanie:

wszyscy piszą o dwóch łożyskach i uszczelniaczu, czemu natomiast na rysunkach w poradniku pokazane jest tylko jedno łożysko ?

może to głupie pytanie, ale niektórzy twierdzą że nie ma głupich pytań :)

Witam

Przeczytałem wszystkie posty, przeglądałem poradnik obsługi i nasuwa mi się jedno małe pytanie:

wszyscy piszą o dwóch łożyskach i uszczelniaczu, czemu natomiast na rysunkach w poradniku pokazane jest tylko jedno łożysko ?

może to głupie pytanie, ale niektórzy twierdzą że nie ma głupich pytań :)

Są na pewno dwa łożyska małe i duże i uszczelniacz , ale co do rysunków to ciężko mi powiedzieć . Ale na chłopski rozum sworzeń zwrotnicy musi być podparty min. w 2 miejscach żeby mógł przenosić duże przeciążenia .

Są na pewno dwa łożyska małe i duże i uszczelniacz , ale co do rysunków to ciężko mi powiedzieć . Ale na chłopski rozum sworzeń zwrotnicy musi być podparty min. w 2 miejscach żeby mógł przenosić duże przeciążenia .

dziwna sprawa, dzwoniłem właśnie do IC i do P11 z 98r. z silnikiem 2.0TD jest zestaw naprawczy a i owszem ALE w skład zestawu wchodzi jedno łożysko dwurzędowe oraz dwa uszczelniacze (cena 142zł na marginesie)

no i jak teraz rozkminić co jest grane ?? ... nie mogę rozebrać auta i postawić na klockach, do pracy 80km w jedną stronę :(

zwracam honor to łożysko koła ...

Edytowane przez misztan

Pewnie sprzedawca proponował ci łożysko koła a nie zwrotnicy .

masz tu linka do allegro jak wygląda zestaw

http://moto.allegro.pl/item728779257_zestaw_naprawczy_zwrotnicy_nissan_primera_p10_p11.html

a tu dane na temat łożysk

Łożyska zwrotnicy - Primera P11 i P11.144

Górne:

Dolne:

Simering:

*są to łożyska kulkowe w osłonie wieńca kulek

Nr katalogowe:

łożysko małe(górne) - SKF 6203-2RS1

lożysko duże - SKF 62/28-2RS1

• 11 miesięcy temu...
Gość marcinłódź

witam

Zauważyłem luzy (puka przy skręcaniu) w miejscu zaznaczonym na zdjęciu kolorem czerwonym(nie jest to zdjęcie mojego samochodu). Byłem na przeglądzie zawieszenia i właśnie w tym miejscu jest luz. Czy tu znajdują się te łożyska zwrotnicy?

Jeżeli tak to czy ten zestaw naprawczy będzie pasował?

http://allegro.pl/item1166135713_zestaw_naprawczy_zwrotnicy_nissan_primera_p10_p11.html

z góry dziękuje za pomoc

post-20141-1282051218,6916_thumb.jpg

witam

Zauważyłem luzy (puka przy skręcaniu) w miejscu zaznaczonym na zdjęciu kolorem czerwonym(nie jest to zdjęcie mojego samochodu). Byłem na przeglądzie zawieszenia i właśnie w tym miejscu jest luz. Czy tu znajdują się te łożyska zwrotnicy?

Jeżeli tak to czy ten zestaw naprawczy będzie pasował?

http://allegro.pl/item1166135713_zestaw_naprawczy_zwrotnicy_nissan_primera_p10_p11.html

z góry dziękuje za pomoc

Witaj.Tak to jest łozyskowanie zwrotnicy.Idz do sklepu w poblizu i kup sobie ten zestawik,podaj sprzedawcy indeks I81000(pierwsza pozycja to:i) i po sprawie-pasuje na 100%.

Gość marcinłódź

Witaj.Tak to jest łozyskowanie zwrotnicy.Idz do sklepu w poblizu i kup sobie ten zestawik,podaj sprzedawcy indeks I81000(pierwsza pozycja to:i) i po sprawie-pasuje na 100%.

dzięki serdeczne, dzisiaj jadę kupić i zabieram się za wymianę

• 7 miesięcy temu...

dwa łożyska i uszczelniacz za ta cenę,ktoś chyba z czymś pomieniał się za głowy,no chyba że to ze złota

no widzisz,znalazłeś zestaw tej samej firmy za cenę o ponad połowę niższą

to że tak napisałem (ze złota) to dla tego że obracam się w kręgu części zamiennych i wiem że nawet znane markowe firmy tak się nie cenią jak ten sprzedawca,tam masz za 160 pln a tutaj ten sam producent za 58 pln (cena realna)

proste porównanie

Edytowane przez jswistow

na to pytanie nie potrafię odpowiedzieć

SKF jest marką znaną i dobrą, o tej drugiej nie słyszałem,więc się nie wypowiem,cena nie zawsze idzie w parze z jakością

trzeba o tym pamiętać,

Pozdrawiam

wracając do sprawy łożysk zwrotnicy , a mianowicie jak się okazało z SKF-u do mojego nissanka nie ma nic o dziwo , zaproponowali mi z PPL ,że to jakaś polska firma , jest taniej niż KAMATO (60-70ZŁ). Co możecie powiedzieć o PPL (a może coś innego?... bo tej chińszczyzny to może lepiej sobie oszczędzić) proszę o rade ...

a ja ostatnio znalazłem to; link poniżej

http://www.stozek.pl/katalog,18,lozyska-samochodowe.html

wpisujesz wymiar i masz do wyboru

Górne:

Dolne:

Simering:

Kanako to pakowacz.

Ostatnio przy wymianie amorów pojechałem po całości i poszły od razu łożyska zwrotnicy po 68zł komplet - kanaco a w środku niezna mi marka i łożsyka kół przednich po 138 - kanaco a w pudełku NSK. Zrobiłem wszystko zeby juz do tematu nie wracać.

dziś odebrałem zestaw naprawczy a w pudełku KANAKO były łożyska i uszczelniacz "WG KATALOGU JC" może faktycznie orginalne KANAKO kosztuje 160zł.???jak podałem w linku wyżej :rolleyes2: