Gość markij Opublikowano 15 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2007 Witam wszystkich. Jestem tutaj nowy, chociaż z NISSAN-em już kiedyś miałem do czynienia (Mój poprzedni samochód to P10 2.0 (CD20)). Teraz mam NISSANA Almerkę z 2000 roku, ale jeszcze N15 – silnik 2.0D (CD20E). Mój problem polega na niesprawnym kluczyku w związku z immobilizerem. Do kluczyka na kółeczku oczywiście podłączony jest pilot, który działa – otwiera i zamyka samochód centralnym zamkiem. Problem polega na tym, że przy pomocy tego kluczyka nie mogę odpalić samochodu. Znalazłem procedury programowania, ale programowania PILOTA a nie kluczyka. link 1 link 2 link 3 link 4 Czy ktoś z Was dysponuje jakimiś informacjami czy da się to samodzielnie zrobić i w jaki ewentualnie sposób? Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam. markij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zell Opublikowano 15 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2007 Bez kompa diagnostycznego nie da rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość markij Opublikowano 15 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2007 Bez kompa diagnostycznego nie da rady Czy w takim razie przy pomocy tego: CONSULT da się to zrobić? Czy ktoś się orientuje w tym temacie czy trzeba niestety odwiedzić serwis???? :kosci: :kosci: :kosci: Pozdrawiam. markij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Albin Opublikowano 16 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2007 w n-15 kluczyki programuje się bez kodu (jak w n-16) ale trzeba odwidzić aso - 3 min roboty i masz profi zaprogramowane.Trzeba pamiętać o zabraniu 2 klucz bo programuje je się parami.Sam consult bez profi dokładki też tego nie zakoduje.Możesz też pojechać do jakiegoś szpeca od dorabiania kluczy - oni czasem świadczą usługi kodowania kluczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_flori Opublikowano 16 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2007 przecież w manualu macie procedurę programowania kluczyka Po co jechać do ASO i wydawać kasę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andy Opublikowano 16 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2007 Do kluczyka na kółeczku oczywiście podłączony jest pilot, który działa – otwiera i zamyka samochód centralnym zamkiem. W instrukcji do K11(2000r) z Immo NATS opisali "chyba" taki przypadek. Jeśli przy kluczach są piloty może nastąpić przeprogramowanie IMMO. Podali też sposób naprawy. Nie wiem czy to ten przypadek ale przecież w manualu macie procedurę programowania kluczyka Po co jechać do ASO i wydawać kasę? moim zdaniem ma rację. Może warto spróbować.Procedurę naprawy NATS-a podałem w wątku: http://www.nissanklub.pl/forum/viewtopic.php?t=24910 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość markij Opublikowano 16 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2007 przecież w manualu macie procedurę programowania kluczykaPo co jechać do ASO i wydawać kasę? Uprzejmie proszę w takim razie o wskazanie tego miejsca w manualu gdzie jest opisana ta procedura. Ja nie widzę, chyba, że mam inny manual. Dodatkowo czy ja czegoś nie rozumiem czy może mam rację. Moim zdaniem programowanie pilotów (centralny zamek) i programowanie kluczyka z zatopioną "tabletką z kodem" to dwie różne rzeczy. Programowanie pilotów znalazłem, ale nie mogę za chiny ludowe znaleźć procedury programowania kluczyków. Czy nadal podtrzymujesz swoje zdanie, że powinienem skorzystać z procedury programowania pilotów pomimo, że tylko jednym kluczykiem nie mogę uruchomić auta a piloty działają? Dodatkowo bardzo ciekawym objawem jest to, że zarówno jednym jak i drugim kluczykiem mogę rozbroić immobilizer - czerwona dioda na podszybiu gaśnie po przekręceniu stacyjki na zasilanie (zapalenie się kontrolek na pulpicie), ale tylko jednym mogę zapalić samochód. Może nie kumam jak to działa i dlatego brnę w zaparte, że nie mam procedury programowania kluczyków. Proszę Was o pomysły i przemyślenia. :/ Pozdrawiam. markij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Albin Opublikowano 16 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2007 jeśli procedura jest w maualu - oznacza to że każdy myjkarz lub mechanik może sobie dorobić kluczk do naszego auta? dziwne..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość markij Opublikowano 16 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2007 jeśli procedura jest w maualu - oznacza to że każdy myjkarz lub mechanik może sobie dorobić kluczk do naszego auta? dziwne..... Właśnie!!! Masz zdecydowaną rację - do programowania immobilizera służą specjalne przyrządy a już na pewno nie da się tego zrobić za pomocą komend zawartych w manualu. Trochę z niedowierzaniem czytałem niektóre posty o programowaniu kluczyka - to pomyłka bo w tych postach błędnie zamiast określenie "PILOT" podaje się "kluczyk". Oczywiście procedura programowania pilota zakłada, że trzeba mieć wszystkie wcześniej zaprogramowane - a teraz pytanie: co jeśli jeden zgubiłem i chcę go dorobić? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Albin Opublikowano 17 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2007 piloty programuje się niezależnie od kluczyków- warunkiem doprogramowania pilota (czyli części składowej całego zastawu- klucz plus pilot) jest zakodowany wcześniej klucz/rdzeń.Niezależnie od tego czy pilot jest razem jak n-16 czy oddzielnie jak w n-15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość markij Opublikowano 17 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2007 piloty programuje się niezależnie od kluczyków- warunkiem doprogramowania pilota (czyli części składowej całego zastawu- klucz plus pilot) jest zakodowany wcześniej klucz/rdzeń.Niezależnie od tego czy pilot jest razem jak n-16 czy oddzielnie jak w n-15 W takim razie może wiesz jak rozpoznać "klucz rdzeń"??? nara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Albin Opublikowano 17 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2007 kluczem rdzeniem nazwałem roboczo zakodowany kluczyk , w sensie ,żeby zakodować pilota , trzeba mieć działający kluczyk.Ale Ty pytasz o kodowaniae klucza więc odpowiedzi masz powyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_flori Opublikowano 17 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2007 z w/w wypowiedzi dziwne rzeczy się dzieją - działa radio na kluczyku którym nie możesz odpalić? Gdyby immo NATS nie widział kluczyka dioda powinna się świecić, a radio nie powinno ruszyć. Spróbuj wykonać procedure jak podał kolega najpierw na działającym kluczyku. U Ciebie tylko silnik nie rusza, czy też radio milczy jak wkładasz trefny kluczyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Albin Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Radio nie zadziała pod warunkiem ,że jest oryginalne i spięte z immbiliserem jak w n-16 , p11, p12,v10 k12, itp- czyli nowsze modele a nie N-15!!!!!(w n-15 zdarzały się radia kodowane ale w promilu sprzedanych aut na zachodzie).Widzę ,że kolega nie do końca wie o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_flori Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 nie wiem , czy radio jest sprzągnięte z immo - może nie ma oryginalnego, zresztą nie wiem czy w N15 - kach były radia z sygnałem z immo. Do Albimn i Markij - oczywiście nowego klucza nie da sie zaprogramować - bo by każdy złodziej wsiadł z surówką i odjechał naszym autem W/w procedura opisana przez kolegę dotyczy jakby resetu immo - moze on rozpoznać "zgubiony" kod kluczyka, ale wcześniej juz programowany. Każdy nowy kluczyk musi być programowany przez Konsult + PIn. Mowa tu cały czas o N16 cie. Sorry nie doczytałem, że chodzi o N15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Albin Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 dla n-15 consult i pin jest niepotrzebny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość markij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 dla n-15 consult i pin jest niepotrzebny No pewnie masz rację, że PIN jest potrzebny, ale dzowniłem do jednej z firm poznańskich i mi powiedzieli, że nie muszę mieć - oni sobie poradzą. Wykonałem procedurę programowania pilotów - zaprogramowały się, ale trefny kluczyk nie działa. Będę chyba musiał wydać około 200 zł i dorobić kluczyk bo z jednym to użytkowanie auta jest takie niepewne. Nawet jeśli ktoś ma interfejs Consult to ja nie znam PIN-u. Więc chyba sam interfejs z odpowiednim softem niczego nie załatwi. Bardzo Wam dziękuję za pomysły i rady. Miło mi, że pierwszy post spotkał się z takim zrozumieniem. Acha - moim zdaniem radio w N15 nie jest sprzężone z immo. Radio mam nieoryginalne. Pozdrawiam. markij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Albin Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Tak w ramach podsumowania: radia nieoryginalne nigdy nie są zależne od immobilisera.A kodu do n-15 nie trzeba mieć - bo w n-15 kodów nie było.Klucze w aso są programowane urządzeniem Consult, można też je zaprogramować w innych firmach właśnie ze względu na brak kodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość markij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Tak w ramach podsumowania: radia nieoryginalne nigdy nie są zależne od immobilisera.A kodu do n-15 nie trzeba mieć - bo w n-15 kodów nie było.Klucze w aso są programowane urządzeniem Consult, można też je zaprogramować w innych firmach właśnie ze względu na brak kodu Dobra - w takim razie czy Wiesz może czy wogóle i gdzie można kupić takie urządzenie i jakiego softa użyć? pozdro markij Czy może to jest to: Consult Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ciechon Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Witam, ja programowalem taki kluczyk w ASO, co prawda w P12, nie mialem kodu do immo, zrobili zdjecie centralki, wyslali do anglii i za godzine dostalem kod do immo + zaprogramowany kluczyk - koszt 150 PLN brutto (w sumie to i tak zdzierstwo bo samo programowanie w tym wypadku - Consult II - trwalo 5 minut) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość markij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2007 Witam,ja programowalem taki kluczyk w ASO, co prawda w P12, nie mialem kodu do immo, zrobili zdjecie centralki, wyslali do anglii i za godzine dostalem kod do immo + zaprogramowany kluczyk - koszt 150 PLN brutto (w sumie to i tak zdzierstwo bo samo programowanie w tym wypadku - Consult II - trwalo 5 minut) A czy może miałeś okazję zobaczyć jakim programem Ci to robili - bo interfejs już znamy? pozdro markij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Albin Opublikowano 19 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2007 Consult to urządzenie piekielnie drogie- dostarczane do aso przez producenta pojazdu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p_flori Opublikowano 19 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2007 Jeśli w twoim aucie jest komunikacja CAN (sądzę, że już może być - wszystkie N16 ki mają magistralę CAN) - wówczas każdym urządzeniem posiadającym wystandaryzowaną komunikację CAN da się zrobić. W starszych urządzeniach powinno się dotrzeć do immo po sygnale KKL linii. (czyli te proste interfejsy np. z allegro). Radze jednak pojechać do kogoś kto da gwarancję , że zaprogramuje immo od a do z -bo położenie immo - unieruchomi Ci auto na dobre... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość markij Opublikowano 19 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2007 Consult to urządzenie piekielnie drogie- dostarczane do aso przez producenta pojazdu. Czy to może o tym myślałeś: ?????????????????Consult - Allegro Może się mylę, ale to właśnie tak się nazywa. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andy Opublikowano 19 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2007 [center:31c1b2acfc] Moim zdaniem to jest "tylko" interfejs" , a Albin pisał o czymś takim: Po kliknięciu na fotce lepiej widać :!: [/center:31c1b2acfc] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi